Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία: Δεν παραβιάζουμε εμείς τη συμφωνία για τα πυρηνικά αλλά οι ΗΠΑ

Την ανανέωση της συμφωνίας New Start υπονομεύει η δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, τονίζει ο εκπρόσωπος του Πούτιν: «Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν το πλαίσιο για τον έλεγχο των όπλων». Τι ζητά και τι καταγγέλλει η ρωσική πλευρά.

Ρωσία: Δεν παραβιάζουμε εμείς τη συμφωνία για τα πυρηνικά αλλά οι ΗΠΑ

Η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι παραβιάζει τη συνθήκη New Start, τη μοναδική εναπομείνασα συμφωνία που περιορίζει τα πυρηνικά οπλοστάσια των χωρών, δηλώνοντας ότι την ανανέωση της συμφωνίας θέτει εν αμφιβόλω η δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, μεταδίδουν οι Financial Times.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ (φωτ.), εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ «κατέστρεψαν το νομικό πλαίσιο για τον έλεγχο των όπλων και την ασφάλεια».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε σε επιστολή προς το Κογκρέσο την Τρίτη ότι η Ρωσία παραβιάζει τη συνθήκη που ορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών όπλων που μπορούν να έχουν και οι δύο χώρες στα 1.550, καθώς δεν επιτρέπει νέες επιθεωρήσεις του οπλοστασίου της και έχει αποσυρθεί από τις σχετικές συνομιλίες συμμόρφωσης.

Ο Ανατόλι Αντόνοφ, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ, είπε ότι οι επιθεωρήσεις θα ήταν «αδικαιολόγητες, χρονικά άστοχες και ακατάλληλες», όσο η Δύση «διεξάγει υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας».

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν θα συνεχίσει τις συνομιλίες για όσο διάστημα οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ εξακολουθούν να προμηθεύουν το Κίεβο με προηγμένα όπλα.

«Βλέπουμε ότι όλη η στρατιωτική υποδομή του ΝΑΤΟ λειτουργεί εναντίον της Ρωσίας», είπε ο Πεσκόφ.

Η κίνηση θέτει περαιτέρω αμφιβολίες σχετικά με τις προοπτικές ανανέωσης της συνθήκης πριν από τη λήξη της, το 2026, αφήνοντας ενδεχομένως χωρίς περιορισμούς τα πυρηνικά οπλοστάσια Ρωσίας και ΗΠΑ.

Ο Αντόνοφ είπε ότι η Ρωσία είχε συμμορφωθεί «άψογα» με τη συνθήκη από τότε που υπογράφηκε, το 2010, ενώ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «αποσύρουν παράνομα» περισσότερα από 100 στρατηγικά όπλα από τη συνθήκη.

Ο Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία θεωρεί «πολύ σημαντική» τη συνθήκη New Start και ότι η ανανέωσή της «υποθετικά είναι βιώσιμη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v