Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόσοβο: Παράθυρο αυτονομίας για Σέρβους με αντάλλαγμα την αναγνώριση

Ο πρωθυπουργός προτείνει μια ένωση σερβικών κοινοτήτων η οποία υπόσχεται ότι θα πρέπει να «εφαρμοστεί μόνο μετά την αναγνώριση» της ανεξαρτησίας που διακήρυξε το 2008 η πρώην σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου.

Κόσοβο: Παράθυρο αυτονομίας για Σέρβους με αντάλλαγμα την αναγνώριση

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, δήλωσε χθες Πέμπτη, ότι θα συμφωνήσει στη δημιουργία μιας ένωσης δήμων με Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, η οποία θα δώσει κάποια αυτονομία σε αυτόν τον πληθυσμό, με αντάλλαγμα την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία.

Ο Κούρτι είπε στην Πρίστινα ότι έχει “έξι πολιτικές προϋποθέσεις” για να δημιουργήσει μια τέτοια ένωση, συμπεριλαμβανομένου ότι δεν είναι μονοεθνική, όπως υπαγορεύει το Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου, και ότι δεν έχει καμία δημόσια ή εκτελεστική εξουσία.

Ο εθνικιστής πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η ένωση θα πρέπει να εφαρμοστεί μόνο μετά την αναγνώριση» της ανεξαρτησίας που διακήρυξε το 2008 η πρώην σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου, που κατοικείται από μεγάλη πλειοψηφία Αλβανών, αλλά η Σερβία δεν το κάνει αποδεκτό.

Προϋπόθεση του είναι όπως η Σερβία να αποσύρει όπως επιστολές που απευθύνονται σε πέντε χώρες μέλη όπως Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου -Ισπανία, Ελλάδα, Κύπρος, Σλοβακία και Ρουμανία- για να όπως ζητήσει να μην αποδεχτούν την αίτηση του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στην Ε.Ε.

Το Κοσσυφοπέδιο συμφώνησε το 2013 – υπό την αιγίδα όπως ΕΕ – να δημιουργήσει αυτήν την αυτονομία κοινοτήτων με πλειοψηφία Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου που θα υπερασπιζόταν τα συλλογικά δικαιώματα αυτού του πληθυσμού και με αρμοδιότητες σε τομείς όπως η οικονομία, η εκπαίδευση ή η υγεία, αλλά την οποία η Πρίστινα αρνείται να εφαρμόσει.

Ο Κούρτι διατύπωνε επανειλημμένα την αντίθεσή του σε αυτό παρά τις πιέσεις από την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες ως προς αυτό, επικαλούμενος το Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου.

Ο σερβικός πληθυσμός, ο οποίος είναι το 4% των κατοίκων του Κοσσυφοπεδίου, καταγγέλλει ότι αισθάνεται όλο και πιο πολύ θύμα διακρίσεων.

Για τη Σερβία, αυτή η αυτονομία αποτελεί προϋπόθεση για ένα νέο ευρωπαϊκό σχέδιο με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο και, όπως όλα δείχνουν, έχει διεθνή υποστήριξη.

Οι Σέρβοι υπερεθνικιστές θεωρούν προσβολή να θέλουν να αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο

Στο Βελιγράδι, ο Πρόεδρος της Σερβίας Βούτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία «θα επιμείνει επίμονα στη σύνδεση των σερβικών δήμων, η οποία θα πρέπει να αποτελεί νομικό και φυσικό πλαίσιο για τα δικαιώματα του σερβικού λαού».

Οι υπερεθνικιστές θεωρούν προσβολή κάθε πρόοδο προς την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου και προειδοποίησαν τον Βούτσιτς στο Κοινοβούλιο.

Αρκετές δεκάδες άτομα διαδήλωσαν επίσης στο Βελιγράδι ενάντια σε οποιαδήποτε κίνηση προς μια πολιτική συνεννόηση με το Κοσσυφοπέδιο.

ΠΗΓΕΣ: ΕΡΤ, AP

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v