Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλλία: Αλλαγές στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο για να περάσει από τη Βουλή

Μήνυμα ότι προτίθεται να προχωρήσει σε τροποποιήσεις στην προωθούμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος έστειλε η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελίζαμπετ Μπορν.

Γαλλία: Αλλαγές στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο για να περάσει από τη Βουλή

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν προτίθεται να τροποποποιήσει την προωθούμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος – ούτως ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσους άρχισαν να εργάζονται σε νεαρή ηλικία να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από τους υπόλοιπους – προκειμένου να εξασφαλίσει την απαιτούμενη υποστήριξη στην Εθνοσυνέλευση.

Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν θέλει να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια και να παρατείνει την περίοδο καταβολής εισφορών από τους εργαζόμενους, στο πλαίσιο μιας μεταρρύθμισης που υπογραμμίζει ότι είναι «απαραίτητη» για τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος τα επόμενα χρόνια.

Δεδομένου ότι δεν διαθέτει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, η κυβέρνηση χρειάζεται ψήφους από τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους προκειμένου να εγκριθεί το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο.

Παρότι το νομοσχέδιο προβλέπει θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος από όσους άρχισαν να εργάζονται σε ηλικία μικρότερη των 20 ετών, η πρωθυπουργός Μπορν διαμηνύει πως είναι ανοικτή σε προτάσεις για διεύρυνση του μέτρου. «Θα προχωρήσουμε διευρύνοντας το μέτρο… για όσους άρχισαν να εργάζονται σε ηλικία 20 και 21 ετών. Θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 63 ετών», δήλωσε η Μπορν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche.

Εκτίμησε ότι η τροποποίηση θα αφορούσε έως και 30.000 ανθρώπους και υπολόγισε το κόστος σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως, διευκρινίζοντας πως αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητηθούν αντισταθμιστικοί πόροι.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει βρεθεί αντιμέτωπη με δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 10 Ιανουαρίου, όταν παρουσίασε την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Τα εργατικά συνδικάτα σχεδιάζουν νέες απεργίες και διαδηλώσεις την Τρίτη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v