Η ΕΕ μπροστά σε νέο κύμα μετανάστευσης μετά τον καταστροφικό σεισμό

H προοπτική μιας ακόμη μαζικής εξόδου απελπισμένων ανθρώπων κυρίως από τη Συρία προς την Ευρώπη έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή, καθώς η γηραιά ήπειρος πασχίζει να διατηρήσει την ενότητα στα ζητήματα του ουκρανικού και της οικονομίας.

Η ΕΕ μπροστά σε νέο κύμα μετανάστευσης μετά τον καταστροφικό σεισμό

Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ανοίξει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, άλλη μια αιχμηρή συζήτηση σχετικά με τη μετανάστευση, μια συζήτηση που αναμασούν από την κρίση των προσφύγων της Συρίας το 2015. Αλλά το σκηνικό τώρα είναι ιδιαίτερα οξύ.

Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τις Βρυξέλλες, περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι έως τώρα έχουν χάσει τη ζωή τους στους σεισμούς που έπληξαν τη νότια Τουρκία και τη Συρία. Πολλές χιλιάδες ακόμη παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από ερείπια ή αναγκάζονται να εγκαταλείψουν κατεστραμμένα σπίτια σε συνθήκες παγετού.

Η κατάσταση στη Συρία είναι δύσκολο να αναλυθεί. Υπάρχουν λίγα αξιόπιστα στοιχεία για τους νεκρούς. Οι κυρώσεις στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ σημαίνουν ότι η βοήθεια πρέπει να διοχετεύεται μέσω ανθρωπιστικών οργανώσεων, κάτι που απαιτεί χρόνο και παρέχει λιγότερη ορατότητα στον τρόπο χρήσης της βοήθειας.

Η κρίση θα μπορούσε να σημάνει περαιτέρω απόγνωση για όσους ζουν σε μια οικονομία γεμάτη κρατήρες μετά από τόσα χρόνια πολέμου. Εν τω μεταξύ, στη νότια Τουρκία, πολλοί άνθρωποι που επλήγησαν από τους σεισμούς είναι Σύροι που είχαν εγκαταλείψει τις εμπόλεμες περιοχές .

Αυτό δημιουργεί την προοπτική μιας ακόμη μαζικής εξόδου προς την Ευρώπη σε μια ευαίσθητη στιγμή, όταν η γηραιά ήπειρος πρέπει να διατηρήσει την ενότητα σε ζητήματα όπως η βοήθεια στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας και να στεγάσει Ουκρανούς πρόσφυγες, σχολιάζει το Bloomberg.

Τα κράτη της ανατολικής και νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας,  λένε ότι φέρουν το μεγαλύτερο βάρος των μεταναστευτικών προκλήσεων, μαζί και των οικονομικών. Κάποιοι μιλούν για την ανάγκη να κατασκευαστούν «περισσότεροι φράχτες» για να κρατήσουν έξω τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, ανθρώπους που ζητούν άσυλο.

Για χρόνια τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι σε αντιπαράθεση για λύσεις στο μεταναστευτικό - από τις απελάσεις και τις λεγόμενες επαναπροωθήσεις περισσότερων ανθρώπων μέχρι την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών του προσφυγικού ζητήματος, που θα μπορούσε να συνεπάγεται καλύτερη υποστήριξη των οικονομιών των χωρών προέλευσης.

Ωστόσο, αυτή την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες μιλούν για μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά τη μετανάστευση, δεν υπάρχει ορατός δρόμος για την επίτευξη μιας κοινής προσέγγισης, σημειώνει το Bloomberg. Ο Πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας είπε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα «σαφές μήνυμα ότι δεν είναι τόσο εύκολο να έρθεις στην Ευρώπη και να μείνεις εδώ. Μπορείτε να έρθετε μόνο αν έχετε το δικαίωμα να έρθετε».

Καθώς η κρίση βαθαίνει στη Συρία και την Τουρκία, οι ηγέτες της ΕΕ μπορεί γρήγορα να διαπιστώσουν ότι η τραγική συζήτηση για τη μετανάστευση γίνεται πολύ πιο πιεστική, ταρακουνώντας συθέμελα τις Βρυξέλλες μετά τον καταστροφικό σεισμό χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά .

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v