Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συναγερμός για το Κλίμα ο ζεστός Γενάρης

Οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη τον Ιανουάριο ήταν 2,2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών. Ακραία ζέστη ή ακραίο κρύο σε κάθε ήπειρο λόγω κλιματικής αλλαγής.

Συναγερμός για το Κλίμα ο ζεστός Γενάρης

Ενα χειμερινό κύμα ζέστης στο μεγαλύτερο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου έκανε την Πρωτοχρονιά την πιο ζεστή που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη, με τις θερμοκρασίες στους λόφους της Αυστρίας να είναι υψηλότερες από εκείνες στη Βόρεια Αφρική και την Ισπανία.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, αυτός ο Ιανουάριος ήταν 2,2 βαθμούς Κελσίου θερμότερος στην Ευρώπη από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020, σύμφωνα με το Copernicus, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Γεωσκόπησης. Τα Βαλκάνια, η Ανατολική Ευρώπη, η Φινλανδία, η βορειοδυτική Ρωσία και η περιοχή Σβάλμπαρντ κατέγραψαν τις θερμοκρασίες που ήταν περισσότερο υψηλές από τον εποχιακό μέσο όρο.

Η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει τα καιρικά μοτίβα σε ολόκληρο τον πλανήτη, οδηγώντας σε περισσότερες περιπτώσεις ακραίας ζέστης ή ακραίου ψύχους σε κάθε ήπειρο. Αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί καθώς αυξάνονται οι ανθρώπινες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που θερμαίνουν την ατμόσφαιρα της Γης. Μέχρι στιγμής, οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί κατά περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου από την προβιομηχανική εποχή και, με τα σημερινά επίπεδα εκπομπών, πρόκειται να αυξηθούν περίπου κατά 3 βαθμούς Κελσίου έως το 2100.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Ιανουάριος του 2023 ήταν 0,25 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από τον μέσο όρο του μήνα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Αν και η Ευρώπη ήταν πιο ζεστή από το μέσο όρο, άλλες περιοχές όπως η Ιβηρική Χερσόνησος, η Βόρεια Αφρική, η Γροιλανδία, η Ισλανδία και η βόρεια Ρωσία, ήταν πιο κρύες από το συνηθισμένο. Η ρωσική πόλη Dzhalinda, στη Σιβηρία, κατέγραψε εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία -62,1 βαθμούς στις 10 Ιανουαρίου.

Οι υψηλότερες ατμοσφαιρικές θερμοκρασίες λιώνουν τους πάγους που παίζουν βασικό ρόλο στην ψύξη του πλανήτη, επιδεινώνοντας περαιτέρω το μοτίβο θέρμανσης. Η περιοχή που καλύπτεται από θαλάσσιους πάγους στην Ανταρκτική έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο που είχε ποτέ για μήνα Ιανουάριο φέτος 31% κάτω από τον μέσο όρο. Στην Αρκτική, η κάλυψη του θαλάσσιου πάγου ήταν 4% κάτω από το μέσο όρο - ήταν η τρίτη χαμηλότερη για Ιανουάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v