Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαζικές διαδηλώσεις στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό

Ξεπέρασαν το φράγμα του 1 εκατομμυρίου οι Γάλλοι που διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα κατά της μεταρρύθμισης Μακρόν. Δύσκολη αναμένεται και η συζήτηση στο κοινοβούλιο. Εκατέρωθεν εκκλήσεις για «υπευθυνότητα».

Μαζικές διαδηλώσεις στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό

«Κομβική μέρα» για τις συντάξεις θεωρείται η σημερινή για τους συνδικαλιστές που κατέβηκαν ενωμένοι για 4η φορά στους δρόμους. Επέλεξαν το Σάββατο που δεν είναι μέρα εργασίας, με την ελπίδα να κατεβάσουν όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο στους δρόμους.

Πιστεύουν ότι θα ξεπεράσουν σε αριθμούς τις προηγούμενες πορείες. Έτσι στο Παρίσι, για να υπάρχει άνεση, η πορεία ορίστηκε να περάσει μέσα από τις μεγάλες λεωφόρους, ανάμεσα στις πλατείες Ρεπουμπλίκ και Νασιόν.

Διαδηλώσεις διοργανώθηκαν σε πάνω από 200 πόλεις, με συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων. Οι αστυνομικές αρχές εκτιμούν πως περίπου 960.000 Γάλλοι έλαβαν μέρος, ενώ οι διοργανωτές εκτιμούν πως οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τα 2,5 εκατομμύρια. Μεμονωμένα επεισόδια σημειώθηκαν σε Παρίσι, Νάντη και Ρενς, 

Ο πέμπτος γύρος έχει ήδη προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη και θα συνοδευτεί από απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ ο έκτος προβλέπεται για τις αρχές Μαρτίου με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους, κυρίως από τον χώρο των αριστερών συνδικάτων, να κάνουν λόγο για κυλιόμενες γενικές απεργίες.

Ήταν κομβική η σημερινή μέρα επίσης γιατί ζητούμενο ήταν εάν υπερισχύσει η θέση μερίδας των σιδηροδρομικών (CGT), οι οποίοι ζητούν συνεχείς και επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις. 

Μετ' εμποδίων η κοινοβουλευτική διαδικασία

Εν τω μεταξύ, με δυσκολίες συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή. Οι συγκρούσεις είναι εντυπωσιακές. Μέσα σε πέντε ημέρες εξέτασαν μόνο ένα άρθρο στο σύνολο των είκοσι.

Τα περιθώρια στενεύουν. Στις 17 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο ώστε να περάσει στη συνέχεια από τη Γερουσία. Ο φόβος μπλοκαρίσματος, όμως, καιροφυλακτεί.

«Υπευθυνότητα» ζήτησε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από τα συνδικάτα, ώστε να αποφευχθεί κάτι τέτοιο. «Υπευθυνότητα της κυβέρνησης με απόσυρση του νομοσχεδίου» αντιτάσσουν οι συνδικαλιστές.

Η διαβούλευση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο συνεχίζεται και τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση εκτιμούν πως είναι εφικτή η διαμόρφωση πλειοψηφίας, υπέρ της αναμόρφωσης η πρώτη, κατά της αναμόρφωσης η δεύτερη.

Εν προκειμένω τα πάντα εξαρτώνται από το πώς θα συμπεριφερθούν οι βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων, δηλαδή της κεντροδεξιάς, που κατά το παρελθόν είχαν ταχθεί υπέρ της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, αρχής γενομένης από την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 χρόνια που είναι σήμερα στα 64 χρόνια. Προς το παρόν η κοινοβουλευτική διαβούλευση βρίσκεται στο στάδιο της προτεινόμενης ενοποίησης πολλών ασφαλιστικών ταμείων, όπου σαφώς κατά έχουν ταχθεί τόσο η ακροδεξιά όσο και η αριστερά. Η κοινοβουλευτική διαδικασία εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί στις αρχές Μαρτίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, DEUTSCHE WELLE

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v