Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρό ριμπάουντ για τη ζήτηση γραφείων στην Ευρώπη

Τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 6,2% ετησίως το τελευταίο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς. Ηταν η πιο ισχυρή ετήσια μέτρηση από τα μέσα του 2008.

Ισχυρό ριμπάουντ για τη ζήτηση γραφείων στην Ευρώπη

Ισχυρή ανάκαμψη από την πανδημία κορωνοϊού έκανε η ζήτηση για χώρους γραφείων στην Ευρώπη πέρυσι, οδηγώντας σε υψηλότερα ενοίκια και αντισταθμίζοντας εν μέρει τη διόρθωση της τιμής από την αύξηση των επιτοκίων.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, συνολικά 12,6 εκατ. τετραγωνικά μέτρα χώρων γραφείων μισθώθηκαν στην ήπειρο το 2022. Πρόκειται για αύξηση 15% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όταν πολλοί υπάλληλοι εργάζονταν εξ αποστάσεως λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η μεσιτική εταιρεία Cushman & Wakefield.

Με όγκους μισθώσεων πολύ πάνω από την τάση των 15 ετών, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 6,2% το τελευταίο τρίμηνο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Ηταν η πιο ισχυρή ετήσια μέτρηση από τα μέσα του 2008.

Η μεσιτική εντόπισε αύξηση της δραστηριότητας σε 23 από τις 30 ευρωπαϊκές αγορές γραφείων που παρακολουθεί. Ωστόσο, η άνοδος της δραστηριότητας δεν ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει μια ελαφρά αύξηση των διαθέσιμων χώρων, καθώς άνοιξαν νέα έργα και ορισμένες εταιρείες μείωσαν το αποτύπωμά τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μεσιτικής Cushman, το Λουξεμβούργο έχει το χαμηλότερο επίπεδο διαθεσιμότητας με 4,2%, ακολουθούμενο από το Αμβούργο, το Βερολίνο, το Μόναχο και το Παρίσι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v