Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Παράδειγμα δίκαιης μετάβασης η Δυτική Μακεδονία

Είμαστε στην ευχάριστη θέση πια να πιστεύουμε ότι έχουμε προδιαγράψει ένα μέλλον το οποίο είναι πράγματι πιο αισιόδοξο ότι θα οδηγήσει σε αυξημένα εισοδήματα, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Παράδειγμα δίκαιης μετάβασης η Δυτική Μακεδονία

«Η Δυτική Μακεδονία είναι παράδειγμα δίκαιης μετάβασης μακριά από το λιγνίτη, προς ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, προς ένα πιο αισιόδοξο, πιο ελπιδοφόρο μέλλον», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος για την περιοχή, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 380 έργα, συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ για τη Δ. Μακεδονία του 2030.

«Η φυσιολογική πορεία των πραγμάτων δεν είναι άλλη από τη σημαντική μείωση του λιγνίτη στο ενεργειακό μας μείγμα», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση πια να πιστεύουμε ότι έχουμε προδιαγράψει ένα μέλλον το οποίο είναι πράγματι πιο αισιόδοξο ότι θα οδηγήσει σε αυξημένα εισοδήματα, σε περισσότερες και καλύτερες δουλειές, σε καλύτερη ποιότητα ζωής, σε καλύτερη ποιότητα εκπαίδευσης, καλύτερο περιβάλλον, μακριά από τις επιπτώσεις του λιγνίτη».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Δυτική Μακεδονία θα είναι πρωταγωνίστρια και στην επόμενη φάση της ενεργειακής μετάβασης.

Για το φυσικό αέριο που θα φτάσει στην περιοχή, υπενθύμισε ότι είναι μεταβατικό καύσιμο και πιο φθηνό από τον λιγνίτη (μόνο για κάποιους μήνες το φυσικό αέριο ήταν πιο ακριβό από το λιγνίτη, είπε) και τόνισε πως θα δώσει εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας σε ενέργεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην περιοχή.

Παράλληλα, επέστησε την προσοχή πως «όποια υποδομή φυσικού αερίου δρομολογείται και χρηματοδοτείται σήμερα θα πρέπει να είναι έτοιμη να υποδεχτεί αύριο το υδρογόνο που είναι το καύσιμο του μέλλοντος, το οποίο η Δυτική Μακεδονία θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο».

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον κλάδο της γούνας, ο πρωθυπουργός είπε ότι χρειάζεται ένα ξεχωριστό πρόγραμμα. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι οι αναστολές που αφορούν στους εργαζόμενους στη γούνα, για το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, έχουν ήδη πιστωθεί και αύριο θα τις δουν οι δικαιούχοι.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα πως η Δυτική Μακεδονία είναι η πιο ελκυστική περιοχή για επενδύσεις.

Την εκδήλωση που έγινε στο αμφιθέατρο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας συντόνισε ο υπουργός Επικρατείας 'Ακης Σκέρτσος και πριν μιλήσει ο πρωθυπουργός, πήραν το λόγο αρκετοί υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, οι οποίοι παρουσίασαν συγκεκριμένα στοιχεία για το έργο κάθε υπουργείου στην περιοχή.

Κώστας Σκρέκας: Μετασχηματίζουμε την οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας ώστε να μείνει ενεργειακό κέντρο για πολλά χρόνια

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας συνοδεύει τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην περιοδεία που πραγματοποιεί στη Δυτική Μακεδονία.

Ο κ. Σκρέκας το πρωί της Δευτέρας πραγματοποίησε σειρά επαφών και συσκέψεων με παραγωγικούς φορείς, στην Κοζάνη, μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, τον Υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστο Δήμα, τον Υφυπουργό Οικονομικών – Αρμόδιο για θέματα φορολογικής πολιτικής, Απόστολο Βεσυρόπουλο, την Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου και τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Θανάση Κοντογεώργη.

Στη συνέχεια, το μεσημέρι ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρουσίασε το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Κυβέρνησης για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος, το οποίο βασίζεται πάνω σε 5 άξονες:

- Αναπτυξιακές δράσεις χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος
- Έργα φυσικού αερίου ως μεταβατικό καύσιμο
- Έργα τηλεθέρμανσης
- Προώθηση δράσεων κυκλικής οικονομίας και
- Βελτίωση του αστικού τοπίου και προστασία της φύσης

Στην παρουσίαση, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η Κυβέρνηση έλαβε την φιλόδοξη, αλλά αναγκαία απόφαση για τον μετασχηματισμό της οικονομίας της Δυτικής Μακεδονίας προς μια πιο «πράσινη» κατεύθυνση. Έχουμε τη βούληση, έχουμε το σχέδιο, έχουμε και τα εργαλεία για να το κάνουμε πράξη. Σκοπός μας είναι να δίνουμε λύσεις και, στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος, να στηρίζουμε τις προσπάθειες των πολιτών και των επιχειρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, νομοθετούμε τη δυνατότητα να συστήνονται επαγγελματικές ενεργειακές κοινότητες, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στους επαγγελματίες να συνδέονται με την υψηλή τάση και να παράγουν την ενέργεια που χρειάζεται να καταναλώσουν».

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας αναφέρθηκε στις νέες υποδομές για την τηλεθέρμανση για τις οποίες διατίθεται το ποσό των 170 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι οι τιμές ενέργειας θα διατηρηθούν σε προσιτά επίπεδα, ώστε να έχουν διασφαλίσει τη θέρμανσή τους όλα τα σπίτια και τα καταστήματα. «Το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας» πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας, «έχει εκπονήσει 54 έργα, συνολικού ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ για κρίσιμες υποδομές στη Δυτική Μακεδονία» και συμπλήρωσε ότι «η λειτουργία της «Πτολεμαΐδας 5» δημιουργεί 800 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή».

Στα έργα υποδομής, ο Υπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «προστατεύουμε ως κόρη οφθαλμού το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών και υλοποιούμε σημαντικά έργα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας στη Δυτική Μακεδονία, συνολικού ύψους 13,5 εκατ. ευρώ, εντάσσουμε περισσότερα από 1.000 στρέμματα στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων και αναβαθμίζουμε τα ηλεκτρικά δίκτυα κι από όλα αυτά, η τοπική κοινωνία θα έχει μεγάλα ανταποδοτικά οφέλη»

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης από τα οποία επωφελήθηκαν καταναλωτές της Δυτικής Μακεδονίας: Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 4 χιλιάδες νοικοκυριά στην περιφέρεια αυτή επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», για το οποίο διατέθηκαν 52,6 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 20.000 είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος «Εξοικονομώ- Αλλάζω συσκευή».

Κλείνοντας την παρουσίαση ο κ. Σκρέκας διαβεβαίωσε ότι η Δυτική Μακεδονία παραμένει ενεργειακό κέντρο και για τα επόμενα χρόνια, αλλά με διαφορετική μορφή από αυτή που είχε έως τώρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v