Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγκλωβισμένες στη Ρωσία ξένες επενδύσεις $4 δισ.

Γιατί χρήματα σε λογαριασμούς που ανήκουν σε κορυφαίους επενδυτικούς οίκους όπως η JPMorgan δεν μπορούν να αποσυρθούν λόγω κυρώσεων, και μάλλον δεν θα επιστρέψουν ποτέ στους δικαιούχους τους.

Εγκλωβισμένες στη Ρωσία ξένες επενδύσεις $4 δισ.

Υπάρχουν δισεκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμούς ξένων επενδυτών στη Ρωσία, τα οποία οι εταιρείες δεν μπορούν να αποσύρουν λόγω των κυρώσεων, αναφέρει το Bloomberg.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται μερίσματα από μετοχές και τόκους από ομόλογα που οι ξένες εταιρείες δεν κατάφεραν να πουλήσουν πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τα χρήματα φυλάσσονται σε ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς σε ρούβλια για μη μόνιμους κατοίκους, γνωστούς ως λογαριασμούς τύπου C. Οι κάτοχοί τους δεν μπορούν να κάνουν αναλήψεις απ' αυτούς τους λογαριασμούς, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως η πληρωμή φόρων.

Νομικά, γράφει το Bloomberg, τα χρήματα ανήκουν σε ορισμένους από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους, όπως η JPMorgan Asset Management και η Schroders Plc, αλλά οι περισσότεροι εκτιμούν πως δεν πρόκειται να πάρουν πίσω τα χρήματά τους... Τουλάχιστον όχι όσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραμένει στην προεδρία της Ρωσίας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε αυτόν τον μήνα, η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιουλίνα αρνήθηκε να αποκαλύψει πόσα χρήματα βρίσκονται στους ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς τύπου C, αλλά είπε ότι συνεχίζουν να αυξάνονται.

Το πρακτορείο Interfax είχε μεταδώσει τον Νοέμβριο, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην Κεντρική Τράπεζα, ότι στους εν λόγω λογαριασμούς φυλάσσονται περισσότερα από 280 δισ. ρούβλια (3,7 δισ. δολάρια). Εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν το ζήτημα.

Πριν από τον πόλεμο, οι ξένες επενδύσεις στη Ρωσία ήταν σημαντικές και ανέρχονταν σε περίπου 150 δισ. δολάρια σε μετοχές και κρατικά ομόλογα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου της Μόσχας και της Τράπεζας της Ρωσίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v