Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψυχρή υποδοχή σε κινεζική πρόταση για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία

Με ένα κείμενο 12 σημείων επιχείρησε να μεσολαβήσει το Πεκίνο, αλλά η αντίδραση από Δύση και Κίεβο είναι αρνητική. Οι προτάσεις με το βλέμμα στον... Πούτιν.

Ψυχρή υποδοχή σε κινεζική πρόταση για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία

Η Κίνα ζήτησε κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, σε μια πρόταση 12 σημείων για τον τερματισμό του πολέμου που φαίνεται να προσφέρει κάποια ανακούφιση στη Μόσχα, αλλά έχει λίγες πιθανότητες να κερδίσει ευρεία υποστήριξη καθώς η σύγκρουση μπαίνει στο δεύτερο έτος της.

Αρκετά από τα μέτρα που περιγράφονται από την Κίνα σε έγγραφο θέσεων που εκδόθηκε σήμερα θα προσφέρουν σαφή οφέλη στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, εάν εφαρμοστούν. Περιλαμβάνουν πρόταση για κατάπαυση του πυρός, η οποία θα σταθεροποιήσει τα ρωσικά στρατεύματα στην ουκρανική επικράτεια, καθώς και μια έκκληση να τερματιστούν αμέσως όλες οι κυρώσεις που δεν έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η Ρωσία έχει δικαίωμα βέτο.

Η πρόταση «δεν θα είναι μια αρχή συζητήσεων για τις ΗΠΑ και τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Νέιλ Τόμας, αναλυτής στο Eurasia Group, μια συμβουλευτική εταιρεία πολιτικών κινδύνων.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, μιλώντας στο CNN, είπε ότι η πρόταση της Κίνας θα έπρεπε να είχε τελειώσει μετά την πρώτη κουκκίδα, η οποία ζητά «σεβασμό της κυριαρχίας όλων των χωρών».

«Αυτός ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει αύριο, εάν η Ρωσία σταματήσει να επιτίθεται στην Ουκρανία και αποσύρει τις δυνάμεις της», είπε ο Σάλιβαν. «Η Ουκρανία δεν επιτέθηκε στη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ δεν επιτέθηκε στη Ρωσία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιτέθηκαν στη Ρωσία. Αυτός ήταν ένας πόλεμος της επιλογής του Πούτιν, που διεξήχθη κατά της Ουκρανίας».

Οι συστάσεις της Κίνας ήρθαν μια ημέρα αφότου η χώρα απείχε από ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που ζητούσε τον τερματισμό του πολέμου. Το ψήφισμα πέρασε με 141-7 και 32 αποχές. Περιελάμβανε αίτημα για αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας.

«Έχουμε ένα σχέδιο ειρήνης ακριβώς εδώ μπροστά μας. Ονομάζεται Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε την Πέμπτη η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. «Γι' αυτό ο δρόμος προς την ειρήνη είναι επίσης πολύ σαφής: η Ρωσία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία. Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τους βομβαρδισμούς. Η Ρωσία πρέπει να επιστρέψει στον Χάρτη του ΟΗΕ».

Ο σκεπτικισμός από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη πριν καν ανακοινωθεί η ειρηνευτική πρόταση υπογράμμισε πως σε πολλές πρωτεύουσες η Κίνα δεν θεωρείται αμερόληπτος μεσολαβητής σε μια σύγκρουση που έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει εκδιώξει εκατομμύρια Ουκρανούς από τα σπίτια τους.

Το Πεκίνο έχει επανειλημμένα υπερασπιστεί μερικές από τις δικαιολογίες της Ρωσίας για τον πόλεμο -κυρίως για να αντισταθεί στην επέκταση του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου- ενώ επιμένει ότι δεν υποστηρίζει την ίδια την εισβολή.

Μέρες πριν από τη δημοσιοποίηση της πρότασης, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας Γουάνγκ Γι συναντήθηκε με τον πρόεδρο Πούτιν στη Μόσχα και χαρακτήρισε τους δεσμούς μεταξύ των εθνών «στέρεους σαν βουνό» και ικανούς «να αντέξουν στη δοκιμασία των διεθνών κινδύνων». Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, εν τω μεταξύ, δεν έχει μιλήσει με τον Ζελένσκι από την έναρξη του πολέμου, παρά το γεγονός ότι μίλησε με τον Πούτιν τουλάχιστον τέσσερις φορές.

Κίεβο: Το όποιο ειρηνευτικό σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει την υποχώρηση της Ρωσίας στα ουκρανικά σύνορα του 1991

Υψηλόβαθμος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι το όποιο σχέδιο για τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία πρέπει να περιλαμβάνει την υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα του 1991.

Ο πολιτικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντολιάκ έκανε τα σχόλια αυτά αφού η Κίνα παρουσίασε το σχέδιό της. Ο Ποντολιάκ αναφερόταν στα σύνορα της Ουκρανίας την εποχή της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

«Το όποιο ‘ειρηνευτικό σχέδιο’ μόνο με κατάπαυση πυρός και, ως εκ τούτου, νέα οριοθέτηση συνόρων και συνέχιση της κατοχής ουκρανικού εδάφους δεν συνιστά ειρήνη αλλά πάγωμα των εχθροπραξιών, ουκρανική ήττα, (και τις) επόμενες φάσεις της γενοκτονίας από τη Ρωσία», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter. «Η θέση της Ουκρανίας είναι γνωστή –υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων στη γραμμή των συνόρων του 1991».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v