Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήματα αποχώρησης από το Μπαχμούτ εκπέμπει το Κίεβο

Τα ρωσικά στρατεύματα και η Βάγκνερ ισοπεδώνουν την περιοχή, δηλώνουν Ουκρανοί αξιωματούχοι. Αλλαγή στάσης και εκατέρωθεν στόχοι: Σε τι προσβλέπουν οι δύο πλευρές αν τελικά πέσει η πόλη.

Σήματα αποχώρησης από το Μπαχμούτ εκπέμπει το Κίεβο

Η υπό πολιορκία πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία πιθανώς σε λίγο καιρό δεν θα μπορεί να αμυνθεί άλλο, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα ισοπεδώνουν την περιοχή, δηλώνουν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

«Ο εχθρός καταστρέφει σταδιακά ό,τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προστατεύσει τις θέσεις μας», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα το βράδυ της Δευτέρας.

Ο ανώτατος διοικητής των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων Ολεξάντρ Σίρσκι χαρακτήρισε «πολύ σκληρές» τις μάχες στο Μπαχμούτ, γράφει το Bloomberg. Το Κρεμλίνο έχει αναπτύξει μερικές από τις καλύτερα εκπαιδευμένες μονάδες της ομάδας μισθοφόρων Βάγκνερ για να διαρρήξουν τις ουκρανικές γραμμές και να περικυκλώσουν την πόλη, ανεξάρτητα από τις απώλειες, είπε ο ίδιος στο Telegram.

Καθώς η Μόσχα εντείνει την εκστρατεία της στο ανατολικό μέτωπο, ο τόνος των Ουκρανών αξιωματούχων δείχνει αλλαγή στάσης. Ο Ζελένσκι δήλωνε στις 2 Φεβρουαρίου ότι το Κίεβο δεν θα παραδώσει τον Μπαχμούτ. Λιγότερο από τρεις εβδομάδες αργότερα, είπε ότι οι δυνάμεις του δεν θα κρατήσουν την πόλη «με οποιοδήποτε τίμημα».

Έξι μήνες υπό πολιορκία

Η μάχη για την ανατολική πόλη της περιφέρειας Ντονέτσκ βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Αύγουστο, η πιο μακρά σε διάρκεια από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Βίντεο που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από τον ουκρανικό στρατό δείχνουν ένα τοπίο με καμένα κτίρια και τους εναπομείναντες ενοίκους να μαζεύουν χιόνι ελλείψει νερού. Ο πληθυσμός του Μπαχμούτ μειώθηκε από 70.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο σε λιγότερους από 6.000.

Η εμμονή με το Μπαχμούτ έχει προβληματίσει πολλούς αναλυτές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων δυτικών υπουργείων Άμυνας. Κι αυτό γιατί η πόλη δεν θεωρείται σημαντικός εφοδιαστικός κόμβος ούτε θα προσφέρει ιδιαίτερο στρατηγικό πλεονέκτημα στις ρωσικές δυνάμεις εφόσον την καταλάβουν.

Οι αρχές των ΗΠΑ συνέστησαν στην Ουκρανία να προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο καθώς πρόκειται να φτάσει βαρύς οπλισμός και τανκς. Προκειμένου να συγκεντρώσει τα μέσα για μια εαρινή αντεπίθεση στον νότο, η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί να παραδώσει τον Μπαχμούτ, είπαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Η περιοχή έχει καταγράψει ωστόσο από τα υψηλότερα ποσοστά απωλειών, καθώς έχει αποκτήσει συμβολική σημασία, αυξάνοντας τα πολιτικά διακυβεύματα και θυμίζοντας την τρίμηνη πολιορκία της Μαριούπολης την περασμένη άνοιξη, πόλης πολύ μεγαλύτερης και στρατηγικά πιο σημαντικής, περίπου 200 χιλιόμετρα νότια.

Η κατάληψη του Μπαχμούτ θα συνιστούσε βήμα προς την κατάληψη ολόκληρης της περιφέρειας του Ντονμπάς από τη Ρωσία, την οποία ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακήρυξε μέρος της ρωσικής επικράτειας - μαζί με τις νότιες επαρχίες Ζαπορίζια και Χερσώνα - μετά τα παράνομα δημοψηφίσματα τον Σεπτέμβριο.

Από την άλλη, αν αναγκαστεί να αποχωρήσει, η Ουκρανία σκοπεύει να ανασυνταχθεί σε μια πιο ορθολογική γραμμή άμυνας έξω από την πόλη.

Αιχμή της ρωσικής επίθεσης ήταν η ομάδα Βάγκνερ του Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος συχνά αναφέρεται ως «αρχιμάγειρας του Πούτιν». Η εκστρατεία, ωστόσο, μπλέχτηκε στον σκληρό του αγώνα για εξουσία και στην αντιπαράθεση την επίσημη διοίκηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Οι τακτικές της Βάγκνερ διαφοροποιούνται από τις συμβατικές ρωσικές μεθόδους, καθώς ο Πριγκόζιν πρόσθεσε στις δυνάμεις του χιλιάδες άπειρους κατάδικους από τις ρωσικές φυλακές, με αντάλλαγμα την απελευθέρωσή τους μόλις ολοκληρωθεί η στρατιωτική υπηρεσία τους. Η Βάγκνερ τους χρησιμοποίησε ως εμπροσθοφυλακή, με μειωμένη κάλυψη από πυροβολικό μάλιστα. Ως αποτέλεσμα, όπως υπολογίζει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, το 50% των πρώην κρατουμένων που στάλθηκαν στο Μπαχμούτ σκοτώθηκαν στο μέτωπο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v