Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γροθιά στο στομάχι τα φέρετρα με μετανάστες στη Ν. Ιταλία

Πριν μερικές ημέρες στο ιταλικό κοινοβούλιο η ακροδεξιά κυβέρνηση Μελόνι προώθησε και ψήφισε νόμος που περιορίζει τις ενέργειες πλοίων διάσωσης μεταναστών. Συγγενείς θρηνούν αγαπημένα πρόσωπα στην πόλη Κρότονε

Γροθιά στο στομάχι τα φέρετρα με μετανάστες στη Ν. Ιταλία

Το υπουργείο Εξωτερικών του Αφγανιστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι 80 Αφγανοί υπήκοοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο της Κυριακής στις νότιες ακτές της Ιταλίας.

Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, μέχρι στιγμής τουλάχιστον 64 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους όταν το ξύλινο ιστιοφόρο στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε βράχια και διαλύθηκε νωρίς την Κυριακή στην περιοχή Στεκάτο ντι Κούτρο, ένα παραθαλάσσιο θέρετρο στις ανατολικές ακτές της Καλαβρίας, καθώς επικρατούσαν θυελλώδεις άνεμοι.

«Με μεγάλη θλίψη, μάθαμε ότι 80 Αφγανοί πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, που ταξίδευαν από την Τουρκία στην Ιταλία με ξύλινο σκάφος, πνίγηκαν στη νότια θάλασσα της Ιταλίας», ανέφερε το αφγανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν προσεύχεται για συγχώρεση για τους μάρτυρες (νεκρούς) και υπομονή για τις οικογένειες και τους συγγενείς των θυμάτων, προτρέποντας όλους τους πολίτες να αποφεύγουν να ταξιδεύουν σε ξένες χώρες μέσω της παράτυπης μετανάστευσης», προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται η ονομασία που έχουν δώσει οι Ταλιμπάν στην κυβέρνησή τους.

Στο περιθώριο συναντήσεών του στις Βρυξέλλες, ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας, Φραντσέσκο Λολοπμρίτζιντα, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε σήμερα στο μεταναστευτικό και στην πολιτική της κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι, την ίδια ώρα που η σοκαριστική εικόνα με τα φέρετρα πνιγμένων μεταναστών έκανε τον γύρο του κόσμου και η Λάουρα Μπολντρίνι, πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλίας, χαρακτήρισε τη ζοφερή εικόνα ως «γροθιά στο στομάχι».

«Φέτος θα εργαστούμε με στόχο να έρθουν στην χώρα μας σχεδόν 500 χιλιάδες νόμιμοι μετανάστες. Είναι κάτι που μπορεί να οργανωθεί με πολυμερείς και διμερείς συμφωνίες, προς στήριξη της νόμιμης μετανάστευσης», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός. «Το να εργαστούμε για να στηρίξουμε τις νόμιμες ροές είναι ο σωστός δρόμος. Εδώ και πολλά χρόνια τα σχέδια που αφορούν τις νόμιμες ροές, δεν εφαρμόζονται. Όσο περισσότεροι μετανάστες αναχωρούν με τα πλεούμενα των διακινητών, τόσο περισσότεροι χάνουν την ζωή τους», πρόσθεσε.

«Η Ιταλία έκανε ό,τι μπορούσε, το δείχνουν οι αριθμοί, αλλά τώρα το θέμα πρέπει να τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η παράνομη μετανάστευση είναι εχθρός της νόμιμης και εμείς δεν είμαστε κατά της μετανάστευσης, αλλά κατά της παρανομίας», ολοκλήρωσε ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας.

Συγγενείς των θυμάτων του πολύνεκρου ναυαγίου με μετανάστες θρηνούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα 

Συγγενείς των θυμάτων ναυαγίου σκάφους που μετέφερε μετανάστες το οποίο διαλύθηκε στις φουρτουνιασμένες θάλασσες στα ανοιχτά της Ιταλίας, έφτασαν σήμερα στη νότια πόλη Κροτόνε για να θρηνήσουν τους νεκρούς τους , οι οποίοι βρίσκονταν μέσα σε φέρετρα, σε ένα αθλητικό κέντρο, με λουλούδια και κεριά να κοσμούν μεταλλικά κιγκλιδώματα έξω από το κτίριο.

Η αστυνομία ζήτησε από ορισμένους συγγενείς να ταυτοποιήσουν επίσημα τα πτώματα των αγαπημένων τους, καθώς οι έρευνες για θύματα του ναυαγίου συνεχίστηκαν γύρω από την κοντινή παραλία Στεκάτο ντι Κούτρο, ένα παραθαλάσσιο θέρετρο στις ανατολικές ακτές της Καλαβρίας, όπου το ξύλινο σκάφος βυθίστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής.

«Η αστυνομία μας έδειξε τις φωτογραφίες και είπε: «Είναι η οικογένειά σας;» και έπρεπε να απαντήσουμε, ναι ή όχι», είπε ο Άλαν, ένας άνδρας αφγανικής καταγωγής που ταξίδεψε στο Κροτόνε από τη γερμανική πόλη Γκελζενκίρχεν.

Η θεία του Άλαν βρέθηκε νεκρή, μαζί με τρία από τα παιδιά της. Ένα τέταρτο παιδί εξακολουθούσε να αγνοείται, ενώ ο σύζυγός της επέζησε από το ναυάγιο.

«Πράγματι, είδα τη θεία μου και τις δύο κόρες της», είπε ο Άλαν, ξεσπώντας σε κλάματα καθώς μιλούσε έξω από το αθλητικό κέντρο Παλαμιλόνε.

Το ναυάγιο άφησε πίσω του τουλάχιστον 64 νεκρούς, ενώ 80 άνθρωποι επέζησαν, αλλά η αστυνομία πιστεύει ότι μέχρι και 200 μετανάστες ενδέχεται να επέβαιναν στο σκάφος, το οποίο είχε αποπλεύσει με προορισμό την Ιταλία από την Σμύρνη στην Τουρκία.

Οι διασώστες ανέφεραν ότι οι περισσότεροι από τους μετανάστες προέρχονταν από το Αφγανιστάν, ενώ οι υπόλοιποι από χώρες όπως το Ιράν και η Συρία.

Ο Ναμπί Ναμπιζάντα, 28 ετών, αφγανικής καταγωγής, ταξίδεψε από το Άμστερνταμ στο Κροτόνε για να μάθει για την τύχη της θείας του, του θείου του και των τριών τους παιδιών, δύο αγόρια και ένα κορίτσι, φωτογραφίες των οποίων έδειξε από το τηλέφωνό του.

Είπε ότι έλαβε ένα τηλεφώνημα από κάποιον άλλο στο Αφγανιστάν χθες Δευτέρα, την επόμενη μέρα του ναυαγίου.

«Δεν ξέρω αν είναι ζωντανοί ή δεν είναι… Πρέπει να τους βρω», είπε. Η αστυνομία τόνισε ότι εστάλησαν περιπολικά σκάφη για να αναχαιτίσουν το πλοιάριο με τους μετανάστες, αλλά οι κακές καιρικές συνθήκες τα ανάγκασαν να επιστρέψουν στο λιμάνι. Ορισμένοι συγγενείς αναρωτήθηκαν εάν οι διασώστες έκαναν αρκετά για να παραλάβουν όσους επέβαιναν στο σκάφος και εάν καθυστέρησαν να δράσουν.

«Επειδή έχουν μαύρα μαλλιά ή δεν έχουν πράσινα ή μπλε μάτια, δεν έσωσαν αυτούς τους ανθρώπους;» διερωτήθηκε ο Τεϊμόρι Μοχαμάντ, ξάδερφος του Άλαν.

«Επειδή έχουν μαύρα μάτια ή μαύρα μαλλιά; Δεν είναι άνθρωποι;», είπε.

Ψηφίστηκε νόμος που περιορίζει τις ενέργειες πλοίων διάσωσης μεταναστών

Πριν μερικές ημέρες το ιταλικό κοινοβούλιο ενέκρινε απόφαση της ακροδεξιάς κυβέρνησης Μελόνι που περιορίζει τις ενέργειες πλοίων για διασώσεις μεταναστών. Ο νέος νόμος προβλέπει πρόστιμα έως 50.000 ευρώ για πλοιάρχους που δεν τηρούν τη διαδικασία, καθώς και κατάσχεση πλοίων σε περίπτωση επανειλημμένων παραβάσεων.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, τα πλοία πρέπει να ζητούν «χωρίς καθυστέρηση» άδεια εισόδου σε λιμάνι μετά τη διάσωση μεταναστών από τη Μεσόγειο Θάλασσα, χωρίς να αναζητούν άλλα σκάφη με πρόσφυγες.

Μέχρι τώρα, πλοία που χρησιμοποιούνταν από μη κυβερνητικές οργανώσεις έπλεαν για αρκετές ημέρες στη θάλασσα, πραγματοποιώντας συχνά μια σειρά από επιχειρήσεις διάσωσης πριν κατευθυνθούν βόρεια προς την Ιταλία.

Φιλανθρωπικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι οι μετανάστες ξεκίνησαν ούτως ή άλλως, χωρίς να περιμένουν να φτάσουν τα πλοία διάσωσης. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε ότι η απαγόρευση των πολλαπλών διασώσεων θα οδηγήσει σε ακόμη περισσότερους θανάτους και ο ΟΗΕ ζήτησε από την Ιταλία να αποσύρει το νομοσχέδιο αφού είχε ήδη εγκριθεί αυτόν τον μήνα από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις διαμαρτύρονται επίσης ότι η ιταλική κυβέρνηση τις αναγκάζει να μεταφέρουν μετανάστες σε απομακρυσμένα λιμάνια στα βόρεια της χερσονήσου, μακριά από εκεί όπου πραγματοποιούνται διασώσεις. Το κόστος για τις ΜΚΟ έχει αυξηθεί πολύ μετά την επιβολή των περιορισμών και τους τελευταίους μήνες μόνο λίγα πλοία έχουν βγει στη θάλασσα.

Ωστόσο, ο αριθμός των μεταναστών στην Ιταλία δεν έχει μειωθεί εφέτος, υπήρξαν 12.667 εγγραφές μέχρι στιγμής, σε σύγκριση με 5.273 την ίδια περίοδο το 2022. Τουλάχιστον 157 μετανάστες έχουν χαθεί και πιθανότατα πέθαναν το 2023 ενώ προσπαθούσαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

Έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών κατέγραφε, σύμφωνα με το Reuters, ότι πέρυσι από τους περίπου 105.000 μετανάστες, μόνο το 10% μεταφέρθηκε στην Ιταλία με πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων.

«Είναι απλώς ο λάθος τρόπος προσέγγισης αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Volker Turk.

Τον περασμένο μήνα, η Καθολική Εκκλησία στην Ιταλία εκτίμησε ότι τα νέα μέτρα παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και πρέπει να εγκαταλειφθούν.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v