Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλασιάζει τις ποινές για τους δουλέμπορους της Μεσογείου η Μελόνι

Έως 30 χρόνια κάθειρξη για τους διακινητές εφόσον προκληθεί θάνατος προσφύγων-μεταναστών. Οι εξαγγελίες της Ιταλίδας πρωθυπουργού και οι απαντήσεις που περιμένει από την ΕΕ.

Διπλασιάζει τις ποινές για τους δουλέμπορους της Μεσογείου η Μελόνι

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι προήδρευσε υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο Κούτρο της Καλαβρίας, στο σημείο δηλαδή όπου σημειώθηκε το ναυάγιο της 26ης Φεβρουαρίου, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 72 μετανάστες και πρόσφυγες.

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στο τέλος του υπουργικού συμβουλίου, η Μελόνι ανακοίνωσε σειρά νέων μέτρων και πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού. Όπως τόνισε, η κυβέρνησή της αποφάσισε να δώσει κύριο βάρος στην καταπολέμηση της δραστηριότητας των διακινητών.

Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν, οι ποινές για τους διακινητές θα αυξηθούν από το σημερινό ανώτατο όριο των δεκαπέντε ετών στα τριάντα. Η συγκεκριμένη ποινή θα προβλέπεται σε περίπτωση που οι υπεύθυνοι των ταξιδιών, που οργανώνονται στη Μεσόγειο από παράνομα δίκτυα δουλεμπόρων, προκαλούν τον θάνατο μεταναστών και προσφύγων. Η ανώτατη αυτή ποινή θα μπορεί να επιβάλλεται και σε περίπτωση που τυχόν επιβάτες των πλεούμενων χάνουν την ζωή τους εκτός ιταλικών συνόρων.

«Πρόκειται για αδίκημα οικουμενικού χαρακτήρα. Θέλουμε να κατανοήσουν όλοι ότι συμφέρει να έρχονται στη χώρα μας διά της νόμιμης οδού και θα ετοιμάσουμε ειδικές επικοινωνιακές εκστρατείες», υπογράμμισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Βάσει των σημερινών αποφάσεων, όπως τονίστηκε, πρόκειται να αυξηθούν οι απελάσεις παράνομων μεταναστών και να δημιουργηθούν νέα κέντρα για την προσωρινή παραμονή όσων αποφασίζεται ότι πρέπει να επαναπατριστούν.

«Εγκρίναμε την επιστροφή των νόμιμων ροών, οι οποίες θα έχουν πλέον τριετή διάρκεια. Πρόκειται να δοθεί προτεραιότητα σε εργαζόμενους που διαθέτουν επαγγελματική κατάρτιση η οποία αναγνωρίζεται στην Ιταλία, όπως και σε χώρες οι οποίες ενημερώνουν τους πολίτες τους για τον κίνδυνο των παράνομων αυτών ταξιδιών», δήλωσε η Μελόνι.

Παράλληλα, τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια δεν εγκρίθηκαν αποφάσεις για νόμιμες ροές μεταναστών λόγω των όλο και μεγαλύτερων διαστάσεων της παράνομης μετανάστευσης». Κάτι που χαρακτήρισε «απαράδεκτο».

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, τέλος, υπογράμμισε ότι η χώρα της αναμένει νέες, ουσιαστικές απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αρχίζοντας από μια ουσιαστικότερη οικονομική συνεργασία με την Τυνησία, από την οποία, την τελευταία περίοδο, ξεκινούν πολλά πλεούμενα διακινητών με προορισμό την Κάτω Ιταλία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v