Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το τραπεζικό sell off και τα νέα διλήμματα

Ράλι στα ομόλογα καθώς οι «μνήμες» που ξύπνησε η SVB έστειλαν τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια. Ποντάρισμα για στοπ στις αυξήσεις επιτοκίων από Fed. Σε ελεύθερη πτώση οι περιφερειακές αμερικανικές τράπεζες.

Το τραπεζικό sell off και τα νέα διλήμματα

Οι αμερικανικές αρχές έδωσαν αγώνα το Σαββατοκύριακο για να συντάξουν ένα πακέτο έκτακτων μέτρων που θα εξαλείψει τους φόβους για την υγεία του τραπεζικού συστήματος. Χθες, όμως, είχε περιορισμένη επιτυχία, στην καλύτερη περίπτωση, μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία.

Τα αμερικανικά ομόλογα σημείωσαν απότομο ράλι και οι χρηματιστηριακοί δείκτες ανέκαμψαν από τα χαμηλά τους, αλλά στον τομέα που έχει μεγαλύτερη σημασία αυτή τη στιγμή -τις περιφερειακές τράπεζες- οι απώλειες συσσωρεύτηκαν σε μια ξέφρενη συνεδρίαση και τα αρνητικά πρόσημα έφτασαν έως και πάνω από -70%. 

Το μήνυμα που στέλνουν οι επενδυτές είναι σαφές: τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, τα οποία περιλαμβάνουν την εγγύηση όλων των χρημάτων των καταθετών και την παροχή ευκολότερων όρων δανείου σε τράπεζες που πιέζονται για μετρητά, μπορεί να μην είναι αρκετά για να προστατεύσουν τράπεζες που προσομοιάζουν με τα τρία περιφερειακά ιδρύματα που κατέρρευσαν στα χέρια της κυβέρνησης. 

Το σήμα από τα ομόλογα

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου βούτηξε πάνω από 41 μονάδες βάσης τη Δευτέρα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων 40 περίπου ετών, καθώς η κατάρρευση της Silicon Valley Bank προκάλεσε ισχυρές αναταράξεις στις διεθνείς αγορές. Με τον τρόπο αυτό στάλθηκε σήμα ότι οι επενδυτές εκτιμούν ότι οι εξελίξεις θα αναγκάσουν τη Fed να βάλει φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων, για να προλάβει νέες τραπεζικές... περιπέτειες. 

Ενδεικτικό της βιαιότητας της κίνησης είναι το γεγονός ότι πλέον το 2ετές ομόλογο των ΗΠΑ, το πλέον ευαίσθητο στις κινήσεις της κεντρικής τράπεζας, έχει απόδοση κάτω του 4%, σημειώνοντας πτώση πάνω από 103 μονάδες βάσης σε τρεις ημέρες, tη χειρότερη επίδοση από τη «Μεγάλη Δευτέρα» το 1987, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στα ασφαλή καταφύγια. Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έπεσε σε χαμηλό έξι εβδομάδων, ενώ το δολάριο διέγραψε τα κέρδη που είχε σημειώσει από την αρχή της χρονιάς.

Η πτώχευση της SVB και οι φόβοι για τραπεζικό πανικό έχουν οδηγήσει τους επενδυτές και τους αναλυτές σε αλλαγή εκτιμήσεων σε σχέση με την πολιτική που θα ακολουθήσει η Fed όσον αφορά τα επιτόκια. Με βάση τα swaps, υπάρχουν λιγότερες από τις μισές πιθανότητες να υπάρξει νέα αύξηση επιτοκίων στο ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας σ' αυτό τον κύκλο.

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs ήταν οι πρώτοι που δήλωσαν ότι μετά την κατάρρευση της SVB, δεν αναμένουν αλλαγή στα επιτόκια. Λίγα 24ωρα πριν, μετά την ομιλία του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ στους βουλευτές την προηγούμενη Τρίτη, πολλοί ανέμεναν αύξηση έως και 50 μονάδες βάσης.

«Η κατάρρευση της SVB θέτει την εστίαση της Fed στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», δήλωσε η Μαρίτζα Βέιτναμ, επικεφαλής αναλύτρια της State Street Global Markets. «Η Fed βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς πρέπει αφενός να συνεχίσει στον δρόμο της για να σταματήσει τον πληθωρισμό και αφετέρου να προστατεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Φαίνεται σαν κατάσταση lose-lose για τη Fed και την αγορά», πρόσθεσε.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προστατεύσει «όλους τους καταθέτες» στηn SVB. H αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού, το οποίο θα είναι αρκετά μεγάλο για να καλύψει τις ανασφάλιστες καταθέσεις στο ευρύτερο τραπεζικό σύστημα.

«Η Fed πρέπει να κάνει τώρα στην άκρη. Συνέχισε να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι να σπάσει κάτι. Ε, λοιπόν, έσπασε!» τόνισε ο Πίτερ Τχιρ, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής στην Academy Securities.
«Δεν θα ήταν έκπληξη να δούμε το QT να σταματάει, και ίσως κάτι για τη στήριξη της αγοράς. Πιστεύω ότι είμαστε πίσω σε καθεστώς κρίσης, και θυμηθείτε με, η φυγή καταθέσεων είναι πολύ πιο σημαντική από τον πληθωρισμό», πρόσθεσε.

Οι περιφερειακές τράπεζες

Οι επενδυτές συνέχισαν να πωλούν τραπεζικές μετοχές ακόμα και μετά τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσαν η Fed και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Ιδιαίτερα ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν οι μικρότερες τράπεζες, με τη μετοχή της First Republic να βουτάει ως και 77% και να τίθεται σε αναστολή διαπραγμάτευσης 15 φορές στις πρώτες 2,5 ώρες της συνεδρίασης τη Δευτέρα.

Η Western Alliance Bank με έδρα την Αριζόνα υποχώρησε ως 60%, ενώ κατά 25% διολίσθησαν οι μετοχές της PacWest του Λος Άντζελες και της Zions της Γιούτα. Από τις 124 εισηγμένες αμερικανικές τράπεζες με κεφαλαιοποίηση ως 5 δισ. δολαρίων, πάνω από τις 100 βρέθηκαν στο «κόκκινο».

Το sell off στις μικρές τράπεζες συνεχίστηκε παρά την υπόσχεση του Αμερικανού πρόεδρου Τζο Μπάιντεν να κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει τις τραπεζικές καταθέσεις.

Ορισμένοι αναλυτές, βέβαια, υποστήριξαν ότι το sell off ήταν υπερβολικό, δεδομένου ότι οι φόβοι των αναλυτών σχετίζονται με τη ρευστότητα των τραπεζών, την οποία μπορεί να αντιμετωπίσει η Fed.

Στην Ευρώπη

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 2,3%. Ο τραπεζικός δείκτης βούλιαξε κατά 5,65%, η χειρότερη επίδοση από τις 4 Μαρτίου 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Eikon, όταν είχε κινηθεί 6,66% χαμηλότερα.

Η βουτιά των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών σημειώθηκε παρά τα νέα ότι η HSBC συμφώνησε να αγοράσει τον βρετανικό βραχίονα της SVB για μόλις 1 στερλίνα. Οι καταθέσεις θα προστατευτούν στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Η μετοχή της HSBC υποχώρησε 3,95%, της Commerzbank 12% και της Credit Suisse 9,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v