Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κοινή πρόταση μομφής κατά Μακρόν προσανατολίζεται η γαλλική αντιπολίτευση

Η διαφαινόμενη κατάθεση πρότασης δυσπιστίας απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση, μετά την αντικοινοβουλευτική ντρίπλα για να περάσουν τα αυξημένα όρια συνταξιοδότησης. Κοινή στάση από την αντιπολίτευση, δεκανίκι για Μακρόν η παραδοσιακή Δεξιά.

Σε κοινή πρόταση μομφής κατά Μακρόν προσανατολίζεται η γαλλική αντιπολίτευση

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν είναι αντιμέτωποι με την κατάθεση προτάσεων μομφής από την αντιπολίτευση, καθώς το νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων πέρασε από τη Γερουσία χωρίς να προηγηθεί ψηφοφορία, με διαδικασία αντίστοιχη του προεδρικού διατάγματος.

Μέχρι και τρεις προτάσεις μομφής μπορεί να κατατεθούν πριν λήξει η προθεσμία, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 49.3 του Συντάγματος. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν πρόταση μομφής και, εφόσον συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες 289 ψήφους, ο νόμος απορρίπτεται και η κυβέρνηση πέφτει.

«Αποφασίσαμε να αποσύρουμε τη δική μας πρόταση μομφής υπέρ της πρότασης του Liot», δήλωσε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν του Nupes. Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν έχει προειδοποιήσει ότι θα ψηφίσει υπέρ όλων των προτάσεων μομφής.

Το ίδιο αναμένεται να πράξει και η μικρή κοινοβουλευτική ομάδα Liot, που ζήτησε την απόσυρση της απόφασης και την παραίτηση της κυβέρνησης, ανακοινώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα στηρίξει την πρόταση μομφής.

Το MoDem, κοινοβουλευτική ομάδα που στήριξε την προεδρική καμπάνια, έχει ήδη εκφράσει σοβαρές ενστάσεις για την ενεργοποίηση του άρθρου 49.3 και ο Ερβάν Μπαλανάν δήλωσε ότι «ήταν ένα σοκ, ήταν λάθος να ενεργοποιηθεί το συγκεκριμένο άρθρο». Άλλος βουλευτής τόνισε ότι πρόκειται για παραδοχή αδυναμίας και προειδοποίησε για πολιτική κρίση.

Το κόμμα της παραδοσιακής γαλλικής Δεξιάς Les Républicains (LR), που παίζει ρόλο-λειδί, έχει διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει καμία από τις προτάσεις.

Το νομοσχέδιο συζητήθηκε στο κοινοβούλιο για έξι εβδομάδες, αλλά φάνηκε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους, με αποτέλεσμα να ενεργοποιήσει τη συνταγματική διάταξη του άρθρου 49.3, που επιτρέπει την κύρωση νόμου χωρίς ψηφοφορία.

Ως εκ τούτου, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των Γάλλων και τα ισχυρά συνδικάτα αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση που ανεβάζει το όριο συνταξιοδότησης, από χτες στους δρόμους άναψε και πάλι το φιτίλι των μαζικών διαδηλώσεων και ακολούθησε ισχυρή καταστολή

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v