Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μακρόν: Ούτε σε εμένα αρέσει η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

«Αλλά προχωρώ με αίσθημα ευθύνης». Ο Γάλλος πρόεδρος υπεραμύνθηκε της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης αλλά και των κατηγοριών για αντιδημοκρατικές πρακτικές, τονίζοντας ότι «θα βρει τρόπο» να ωφεληθούν και οι εργαζόμενοι από τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Μακρόν: Ούτε σε εμένα αρέσει η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπερασπίστηκε σθεναρά τις μεταρρυθμίσεις του στο συνταξιοδοτικό σύστημα, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε «επικοινωνήσει» καλύτερα την πολιτική της.

«Νομίζετε ότι εμένα μου αρέσει που κάνω αυτή τη μεταρρύθμιση; Όχι», είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στα κανάλια TF1 και France 2, στην πρώτη του δημόσια δήλωση αφότου πέρασε το νομοσχέδιο με προεδρικό διάταγμα και παρακάμπτοντας την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

Η κίνηση έχει εντείνει τις εκτεταμένες διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη χώρα, που είχαν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες συλλήψεις μετά από συγκρούσεις με την αστυνομία. Η κυβέρνηση Μακρόν-Μπορν ωστόσο επέζησε από τις δύο προτάσεις μομφής που ακολούθησαν.

«Θα μπορούσα να κρύψω το πρόβλημα κάτω από το χαλί, όπως πολλοί στο παρελθόν», είπε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι το σύστημα δεν είναι ισορροπημένο και ο αριθμός των συνταξιούχων θα φτάσει τα 20 εκατομμύρια το 2030. «Όσο περιμένουμε, τόσο χειρότερη θα γίνει η κατάσταση».

Η βασική αλλαγή που εισάγεται είναι η αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια και η θεμελίωση 43 ετών εργασίας για να πάρει κανείς πλήρη σύνταξη.

Τα συνδικάτα αντιτίθενται σθεναρά στο νομοσχέδιο, το οποίο, όπως υποστηρίζουν, επηρεάζει δυσανάλογα τους χειρώνακτες, τις γυναίκες και τους χαμηλόμισθους, ενώ οι εταιρείες και οι πλούσιοι έχουν επωφεληθεί από τις φιλοεπιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις του Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι κατανοεί τη γενική «αίσθηση αδικίας», καθώς οι εργαζόμενοι νιώθουν ότι καλούνται να καταβάλουν θυσίες, ενώ οι επιχειρήσεις επωφελούνται.

«Υπάρχει ένας βαθμός κυνισμού όταν έχουμε μεγάλες εταιρείες που παράγουν υπερκέρδη και επαναγοράζουν τις μετοχές τους», είπε, σύμφωνα με μετάφραση του France24 που επικαλείται το CNBC.

«Θα ζητήσω από την κυβέρνηση να επεξεργαστεί μια έκτακτη εισφορά, ώστε, όταν υπάρχουν υπερκέρδη και οι εταιρείες επαναγοράζουν τις μετοχές τους, να ωφελούνται και οι εργαζόμενοί τους απ' αυτό».

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει επιβάλει φόρο στα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών, αλλά δεν δεσμεύτηκε για μελλοντική φορολόγηση υπερκερδών, λέγοντας ότι «πρέπει να βρούμε το σωστό σύστημα, να πληρώσουν περισσότερα στους υπαλλήλους τους».

Μια δημοσκόπηση στο Journal du Dimanche έδειξε ότι το ποσοστό αποδοχής του Μακρόν βρίσκεται στο 28%, το χαμηλότερο μετά τις διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων το 2019. Δημοσκόπηση του Elabe έδειξε ότι το 68% των ερωτηθέντων ήθελε να περάσει η πρόταση μομφής και το 69% πιστεύει ότι η χρήση του άρθρου 49.3 για την παράκαμψη της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας αποτελούσε αντιδημοκρατική πρακτική.

Ο Μακρόν κατηγόρησε τα συνδικάτα ότι δεν κατέθεσαν αντιπροτάσεις για σε μεταρρύθμιση που είχε εξαγγείλει με στόμφο από το 2017, αλλά καθυστέρησε λόγω πανδημίας.  

Είπε, μάλιστα, ότι το νομοσχέδιο ήταν καρπός κοινοβουλευτικής διαδικασίας και εγκρίθηκε από τη γερουσία, δηλαδή την άνω βουλή.

«Την προχωρώ με αίσθημα ευθύνης», είπε στη γαλλική τηλεόραση. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v