Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορυφώνεται ο εκκλησιαστικός «εμφύλιος» στην Ουκρανία

Διάταγμα Ζελένσκι για εκκένωση του αρχαιότερου μοναστηριού της χώρας και έξωση της εκκλησίας που κατηγορείται ως «κατάσκοπος» της Μόσχας. «Δεν φεύγουμε, θα μας υπερασπιστούν οι πιστοί». Οι δύο Ορθόδοξες Εκκλησίες και η θέση του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Κορυφώνεται ο εκκλησιαστικός «εμφύλιος» στην Ουκρανία

Ο ηγούμενος του παγκοσμίως γνωστού μοναστηριού Λαύρα των Σπηλαίων στο Κίεβο δήλωσε ότι οι μοναχοί του δεν θα φύγουν από το μοναστήρι, όπως έχουν διαταχθεί από τις ουκρανικές αρχές, ενώ κάλεσε τους πιστούς να τους υπερασπιστούν.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν διατάξει τους μοναχούς της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου να εκκενώσουν τις εγκαταστάσεις του μοναστηριού μέχρι τις 29 Μαρτίου.

«Μας έδωσαν προθεσμία δύο εβδομάδων, μέχρι τις 29 Μαρτίου, να φύγουμε από το μοναστήρι [...] Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, ανεξάρτητα από το πρόσχημα», είπε ο μητροπολίτης Παύλος, ηγούμενος της Λαύρας των Σπηλαίων, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης.

«Απευθύνουμε έκκληση στο ποίμνιό μας: Είναι καθήκον σας να υπερασπιστείτε αυτόν τον ιερό τόπο μαζί μας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για «χειρότερη» εκδίωξη από τις σοβιετικές καταστολές κατά του κλήρου του 1917, του 1937 και της δεκαετίας του 1960, όταν δεκάδες χιλιάδες ορθόδοξοι ιερείς στάλθηκαν στα γκουλάγκ ή εκτελέστηκαν.

«Δεν θα πετάξουμε πέτρες, απλώς θα προσευχηθούμε. Αλλά δεν μπορώ να εγγυηθώ την ασφάλεια, γιατί θα έρθουν προβοκάτορες», τόνισε.

Η ουκρανική κυβέρνηση αποφάσισε να εκδιώξει τη μη αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας από τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, επικαλούμενη παραβιάσεις συμβατικών υποχρεώσεων. Η σύμβαση του ουκρανικού δημοσίου με την ορθόδοξη εκκλησία που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας, η οποία είχε συναφθεί το 2013, θα τερματιστεί την 29η Μαρτίου. Η απόφαση ακολούθησε διάταγμα που είχε εκδώσει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον Δεκέμβριο του 2022, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Ζελένσκι έχει καταγγείλει επανειλημμένα ότι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία που υπάγεται στο Πατριαρχείο της Μόσχας είναι γεμάτη «κατασκόπους».

Τον Νοέμβριο, η ουκρανική υπηρεσία αντικατασκοπείας έκανε έρευνες στο μοναστήρι, που είναι επίσης ο τόπος κατοικίας του προκαθημένου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τον οποίο χαρακτήρισε ύποπτο για σχέσεις με τη Ρωσία.

Το Πατριαρχείο της Μόσχας αντέδρασε έντονα στην απόφαση εκδίωξης της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από το μοναστήρι, απόφαση στην οποία είδε την «κορύφωση της ανομίας» στην Ουκρανία.

Η Λαύρα των Σπηλαίων στο Κίεβο οικοδομήθηκε στα μέσα του 11ου αιώνα και θεωρείται το αρχαιότερο μοναστήρι στην Ουκρανία. Από το 1990 έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η Ουκρανία είναι σημαντική για τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, καθώς εκεί βρίσκονται ορισμένα από τα κυριότερα μοναστήρια της. Ωστόσο, στα τέλη Μαΐου του 2022 η πτέρυγα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις σχέσεις της με τη Ρωσία εξαιτίας της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το Μάιο του 2019, εν μέσω διπλωματικών εντάσεων, τμήμα της ουκρανικής εκκλησίας που εκπροσωπείται από το Πατριαρχείο Κιέβου είχε διακόψει τις σχέσεις με τη Μόσχα και δήλωσε πίστη στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος της χορήγησε Αυτοκέφαλο.

Ενδεικτικό των τριβών που επικρατούν στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, την Τετάρτη ο Βαρθολομαίος δήλωσε ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει μερίδιο ευθύνης για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν και για τις απαγωγές παιδιών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v