Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωπαϊκές κυρώσεις για το ρωσικό ουράνιο ζητά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ

Τη συμπερίληψη και του μη στρατιωτικού πυρηνικού τομέα στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας ζητά ο Χάμπεκ, τη μέρα που η Γερμανία κλείνει τα τελευταία πυρηνικά της εργοστάσια. Αρκετές χώρες της ΕΕ, όμως, εξαρτούν τις μονάδες τους από το ρωσικό ουράνιο.

Ευρωπαϊκές κυρώσεις για το ρωσικό ουράνιο ζητά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ

Την επιβολή κυρώσεων, προκειμένου να τερματιστεί η εξάρτηση ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό ουράνιο, εισηγήθηκε εκ νέου ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, που ανήκει στο κόμμα των Πρασίνων, τονίζοντας ότι η Μόσχα δεν μπορεί πλέον να θεωρείται αξιόπιστος εταίρος - ειδικά στον ενεργειακό τομέα.

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί συγκεκριμένες εξαρτήσεις στον ενεργειακό τομέα ως μέσο άσκησης πολιτικής πίεσης», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της ρωσικής πυρηνικής βιομηχανίας.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει μιλήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέρ της συμπερίληψης του μη στρατιωτικού πυρηνικού τομέα στις κυρώσεις», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός, με το βλέμμα στο ουράνιο που προμηθεύει η Ρωσία πολλές ευρωπαϊκές χώρες για ράβδους πυρηνικών καυσίμων, αλλά και στην αποθήκευση ραδιενεργών αποβλήτων που προσφέρει για λογαριασμό τους. «Η ΕΕ πρέπει να απεξαρτηθεί πλήρως από τη Ρωσία στα θέματα ενέργειας. Έχουμε προχωρήσει πολύ, αλλά ο πυρηνικός τομέας είναι ακόμη ανοιχτός και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ότι υπάρχει ακόμη κάτι που τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης», πρόσθεσε.

Στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ελβετία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Βουλγαρία και η Σλοβακία χρησιμοποιούν ρωσικό ουράνιο για τα πυρηνικά εργοστάσιά τους, γεγονός που καθιστά αμφιλεγόμενο το ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Απόψε το βράδυ τίθενται εκτός λειτουργίας τα τελευταία τρία πυρηνικά εργοστάσια της Γερμανίας, ωστόσο παραμένουν 12 κράτη μέλη της ΕΕ που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν πυρηνική ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Λίντνερ: Αφελής η ιδέα Μακρόν για στρατηγική αυτονομία ΕΕ

Εν τω μεταξύ, ο έτερος Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ηγέτης του Φιλελεύθερου Κόμματος, χαρακτήρισε «αφελές» το αίτημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να αγωνιστεί για στρατηγική αυτονομία, ειδικά δεδομένου του πολέμου της «πυρηνικής υπερδύναμης» Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η ιδέα της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης φοβάμαι ότι είναι αφελής», είπε ο Λίντνερ μετά από μια ομιλία στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. «Η ασφάλεια σε ευρωπαϊκό έδαφος χωρίς το στρατηγικό πυρηνικό δυναμικό των Ηνωμένων Πολιτειών τουλάχιστον είναι αδιανόητη».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, Bloomberg

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v