Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αιματοκύλισμα στο Σουδάν: Αντίπαλοι στρατηγοί πολεμούν για την εξουσία

Τουλάχιστον 185 νεκροί και 1.800 τραυματίες από τις μάχες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Εγκλωβισμένοι 15 Έλληνες στη Μητρόπολη στο Χαρτούμ. Πώς κλιμακώθηκαν τα γεγονότα. Οι έριδες.

Αιματοκύλισμα στο Σουδάν: Αντίπαλοι στρατηγοί πολεμούν για την εξουσία

Περισσότεροι από 185 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.800 άμαχοι και μαχητές τραυματίστηκαν τις τρεις τελευταίες ημέρες, στις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων των δύο αντίπαλων στρατηγών που διεκδικούν την εξουσία στο Σουδάν, ανέφερε απόψε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα αυτή, Φόλκερ Πέρτες.

«Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε προς τα πού γέρνουν οι ισορροπίες», είπε ο Πέρτες, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη μέσω βιντεοσύνδεσης.

Νωρίτερα είχε μιλήσει, κεκλεισμένων των θυρών, στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές δεν δίνουν την εντύπωση ότι επιθυμούν μια ειρηνευτική μεσολάβηση αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε ο επικφαλής της UNITAMS, τονίζοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να συνεχιστούν οι αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στο Σουδάν.

Λίγο νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν, διευκρινίζοντας ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι σε επαφή με τους στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας.

«Λυπούμαστε για την κλιμάκωση της βίας στο Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές του Σουδάν. Ζητάμε την άμεση και χωρίς όρους κατάπαυση του πυρός μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Δύναμης Ταχείας Υποστήριξης», είπε ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, που παραμένει εντός της Μητρόπολης στο Χαρτούμ μαζί με 15 ακόμα άτομα τόνισε άρχισαν σφοδρές συγκρούσεις και ότι ακούγονται πυρά ασταμάτητα.

Ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Σουδάν δέχτηκε επίθεση μέσα στην κατοικία του σήμερα, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης. Η ασφάλεια των διπλωματικών εγκαταστάσεων και του προσωπικού είναι ευθύνη των σουδανικών αρχών και υποχρέωσή τους, βάση του διεθνούς δικαίου», ανέφερε. Ο Μπορέλ δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις για το συμβάν.

Από την Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε απόψε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν κάποιο σχέδιο για την απομάκρυνση των Αμερικανών πολιτών από το Σουδάν. Προέτρεψε ωστόσο τους Αμερικανούς να παρακολουθούν τη ρευστή κατάσταση στη χώρα αυτή με τη μέγιστη σοβαρότητα.

Μάχη για την ηγεσία

Μια μάχη για την ηγεσία μεταξύ των δύο στρατηγών οδήγησε στον αιματηρό εμφύλιο που έχει ξεσπάσει στο Σουδάν. Πρόκειται για δύο φιλόδοξους στρατηγούς που ερίζουν μεταξύ τους για την εξουσία παραμερίζοντας και τους πολιτικούς παράγοντες της χώρας και τον ίδιο το σουδανικό λαό.

Ο αρχηγός του στρατού αλ-Μπουρχάν και ο αρχηγός των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης RSF, στρατηγός Ντάγκαλο (Χεμεντί) συμμάχησαν για να ανατρέψουν τον πρόεδρο Ομάρ αλ-Μπασίρ το 2019 «πατώντας» πάνω στη λαϊκή εξέγερση.

Εν συνεχεία με νέο πραξικόπημα ανέτρεψαν την προσωρινή κοινή κυβέρνηση στρατιωτικών και πολιτικών το 2021 κι ανέλαβαν οι ίδιοι επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου που θα οδηγούσε τη χώρα σε δημοκρατικές εκλογές.

Αντί γι’ αυτό, έχουν στραφεί τώρα ο ένας εναντίον του άλλου.

Οι παραστρατιωτικοί θέλουν να αναβάλουν την ενσωμάτωσή τους στον τακτικό στρατό. Γιατί αυτό θα σήμαινε ο Ντάγκαλο, που τώρα ηγείται μιας δύναμης περίπου 100.000 ανδρών, θα πρέπει να τεθεί υπό το στρατηγό Μπουρχάν.

Ο Μπουρχάν ζητά τώρα τη διάλυση των RSF, και επιδιώκοντας να τους βγάλει από το παιχνίδι τους χαρακτήρισε αντάρτες.

Αυτό στο οποίο συμφωνούν και πρώην πολιτικοί αξιωματούχοι και αναλυτές στο Σουδάν είναι:

  • εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση το συντομότερο η χώρα κινδυνεύει να διολισθήσει σε ένα νέο εμφύλιο
  • μια νέα γενικευμένη διαμάχη θα είχε σοβαρές συνέπειες και για τις γύρω χώρες
  • η επίλυση της κρίσης πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας

Oι αντίπαλοι και οι σύμμαχοί τους

Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αίγυπτος είναι οι βασικοί παίκτες που δίνουν τη μάχη για επιρροή στο Σουδάν. Και η στρατηγική που ακολουθούν συνοψίζεται στο στηρίζουμε τον ισχυρότερο.

Σ. Αραβία και Εμιράτα αρχικά στήριξαν τον αρχηγό του τακτικού στρατού αλ Μπουρχάν γιατί έδωσε τη μάχη με το συνασπισμό τους στον πόλεμο της Υεμένης, αλλά στη συνέχεια ο Χεμεντί (ο αρχηγός της παραστρατιωτικής ομάδας) έστειλε περισσότερες δυνάμεις στο πλευρό τους και έτσι στήριξαν αυτόν. Μάλιστα ο Χεμεντί τον περασμένο Μάιο είχε πάει στο Ριάντ και είχε δει τον πρίγκιπα διάδοχο, ενώ το Σάββατο ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ πήρε τηλέφωνο και τους δύο. Η Αίγυπτος στηρίζει και τους δυο επίσης.

Η Ρωσία έχει σχέσεις με τον Χεμεντί όπως και οι μισθοφόροι της Βάγκνερ, αλλά ο τακτικός στρατός στηρίζει και την κατασκευή ρωσικής βάσης στην Ερυθρά Θάλασσα, κάτι που οι Δυτικές δυνάμεις και οι ΗΠΑ δε θέλουν επ’ ουδενί να δουν οπότε συνομιλούν και εκείνες με όλες τις πλευρές.

Το προφίλ των αρχηγών στρατού και παραστρατιωτικών δυνάμεων

Ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν αρχηγός του τακτικού στρατού και ο Ντάγκαλο ή Χεμεντί αρχηγός των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, οι δυο τους μοιράζονται την εξουσία. Ο πρώτος είναι πρόεδρος και δεύτερος αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Χώρας και τώρα μάχονται για το ποιος θα πάρει την εξουσία.

Ο Αλ Μπουρχάν στον στρατό από νέος, πήρε μέρος στον πόλεμο του Νταρφούρ και έχει κατηγορηθεί και αυτός για φρικαλεότητες. Ο Χεμεντί έχει μια ιδιαίτερη ιστορία, ίσως είναι ο πιο ισχυρός άνδρας στο Σουδάν. Μεγάλωσε στο Νταρφούρ, άφησε το δημοτικό έγινε καμηλιέρης και στη συνέχεια πήρε και εκείνος μέρος στον πόλεμο του Νταρφούρ ως ηγετικό στέλεχος πολιτοφυλακής που κατηγορήθηκε για εγκλήματα πολέμου.

Το 2012 ανακαλύπτεται χρυσός στο Νταρφούρ και αφού καταφέρνει να ελέγξει τα χρυσωρυχεία παίρνει στα χέρια του όλο το εμπόριο και γίνεται ίσως και ο πιο πλούσιος στο Σουδάν. Τα εκμεταλλεύεται μαζί με τη Βάγκνερ και εκείνη του δίνει όπλα.

 ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v