CEO UniCredit: Μεμονωμένες περιπτώσεις οι καταρρεύσεις τραπεζών

«Κρατάμε σταθερό τιμόνι», δηλώνει ο Andrea Orcel, και «θέλουμε να γίνουμε η τράπεζα της Ευρώπης». Υποστηρίζει ρυθμίσεις για όλους και πριμοδότηση των πιο ισχυρών τραπεζών, καθώς «δεν μπορούν να εξαλειφθούν όλοι οι κίνδυνοι».

CEO UniCredit: Μεμονωμένες περιπτώσεις οι καταρρεύσεις τραπεζών

«Σταθερό τιμόνι» στην πρόσφατη αναταραχή του τραπεζικού τομέα ακολουθεί η UniCredit, καθώς είναι καλά κεφαλαιοποιημένη και ρευστοποιημένη, δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος Andrea Orcel.

Οι πρόσφατες καταρρεύσεις τραπεζών «ήταν μεμονωμένες και λίγο-πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις, υπογραμμίζοντας ότι οι ρυθμίσεις πρέπει να εφαρμόζονται με συνέπεια όχι μόνο σε τράπεζες κάθε μεγέθους, αλλά και σε όλους τους χρηματοπιστωτικούς ενδιάμεσους», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και η απροσδόκητη διάσωση της Credit Suisse τον περασμένο μήνα προκάλεσαν σοκ στους επενδυτές, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ευρύτερη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού κλάδου, σε μια εποχή ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων και υψηλού πληθωρισμού.

Το στέλεχος υποστήριξε ότι οι τράπεζες χτίζονται επί τη βάσει της εμπιστοσύνης. Αν και οι ευρωπαϊκές ρυθμίσεις λειτούργησαν κατά την περίοδο της πίεσης, δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε από τις τράπεζες να εξαλείφουν όλους τους κινδύνους -κάτι τέτοιο θα αναιρούσε τον ρόλο που παίζουν στην οικονομία, είπε ο Orcel.

«Ενώπιον τέτοιων καταστάσεων, υπενθυμίζεται ότι δεν είναι όλες οι τράπεζες ίδιες -υπάρχουν τράπεζες ισχυρές και λιγότερο ισχυρές. Ως εκ τούτου, συνιστάται η ροή καταθέσεων και ρευστότητας προς τις πιο ισχυρές και ποιοτικές τράπεζες, μακριά από τις πιο αδύναμες».

Με παρουσία σε 13 χώρες, ο Orcel είπε ότι η UniCredit θέλει να γίνει μια «τράπεζα για την Ευρώπη». Ωστόσο, θεωρεί δύσκολη τη διασυνοριακή ενοποίηση, καθώς τα κίνητρα είναι περιορισμένα.

Μια πιο ολοκληρωμένη ΕΕ «θα δημιουργούσε τεράστια ευκαιρία για τη UniCredit», είπε. Αλλά η UniCredit δεν μπορεί να γίνει πανευρωπαϊκή τράπεζα, εάν «η ΕΕ είναι κατακερματισμένη. Και καμία άλλη τράπεζα δεν μπορεί να το κάνει αυτό».

Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές συναλλαγές κατακερματίστηκαν σε εθνικό επίπεδο μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και οι πολιτικές διαμάχες για τον επιμερισμό των κινδύνων εμπόδισαν έκτοτε την ολοκλήρωση μιας ενοποιημένης αγοράς, ώστε οι τράπεζες να διακινούν ελεύθερα κεφάλαια και ρευστότητα διασυνοριακά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή την εβδομάδα προσπάθησε να ανακτήσει τη δυναμική, με ένα πακέτο μέτρων.

«Προς το παρόν, τα κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές περιορίζονται σε εγχώριο επίπεδο», είπε ο Orcel. Στις διασυνοριακές συμφωνίες, «εάν δεν υπάρχει ρευστότητα σε ελεύθερη ροή και ενοποιημένη αγορά με κοινούς κανόνες, οι συνέργειες πέφτουν κατακόρυφα καθώς δεν υπάρχουν ισχυρά κίνητρα».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v