Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Γερμανία σχεδιάζει Ταμείο €2 δισ. για εξασφάλιση πρώτων υλών

Το Βερολίνο θέλει να εξασφαλίσει πρόσβαση σε πρώτες ύλες για την υλοποίηση της πράσινης μετάβασης. Στόχος η απεξάρτηση από την Κίνα. Το δίδαγμα από την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.

Η Γερμανία σχεδιάζει Ταμείο €2 δισ. για εξασφάλιση πρώτων υλών

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει κρατικό ταμείο αξίας ώς και 2 δισ. ευρώ (2,2 δισ. δολάρια) που θα προσφέρει στήριξη στην εξόρυξη πρώτων υλών κρίσιμης σημασίας για την πράσινη μετάβαση, με στόχο τη διασφάλιση της πρόσβασης και τη μείωση της εξάρτησης από την Κίνα.

Το νέο όχημα χρηματοδότησης θα μπορούσε να είναι έτοιμο το επόμενο έτος αν ο κυβερνητικός συνασπισμός συμφωνήσει στη χρηματοδότησή του, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, και θα εξοπλιστεί με κεφάλαια μεταξύ 1 και 2 δισ. ευρώ.

Ο κομβικός ρόλος πρώτων υλών όπως το κοβάλτιο, ο χαλκός, το λίθιο, το πυρίτιο και οι σπάνιες γαίες στην παραγωγή, μεταξύ άλλων, μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων από ανεμογεννητριών, τις καθιστά εξαιρετικά σημαντικές για την υλοποίηση των σχεδίων πράσινης μετάβασης.

Η Γερμανία βασίζεται στις εισαγωγές για πάνω από το 90% των βασικών εμπορευμάτων, σύμφωνα με έρευνα της δεξαμενής σκέψης DIW Berlin, με την Κίνα να πρωτοστατεί στην παροχή πολλών σημαντικών πρώτων υλών.

Αφότου η εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία για φυσικό αέριο αποτέλεσε μια επώδυνη αδυναμία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, οι αξιωματούχοι της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης έχουν αρχίσει να βλέπουν όλο και περισσότερο τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις πρώτες ύλες ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας επιβεβαίωσε ότι εργάζεται σε «ένα ταμείο πρώτων υλών για την υποστήριξη έργων πρώτων υλών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Το κόστος κατασκευής ενός νέου εξορυκτικού έργου μπορεί εύκολα να ανέλθει σε δισεκατομμύρια δολάρια και οι ευρωπαϊκές εταιρείες διαμαρτύρονται για την έλλειψη επιδοτήσεων παρόμοιων με αυτές που έδωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ με ένα πακέτο 40 δισ. δολαρίων σε εγγυήσεις δανείων για έργα εξόρυξης και καθαρής ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v