Καθολική απαγόρευση εξαγωγών στη Ρωσία εξετάζει η G-7

Ενα ακόμα βήμα εξετάζει η Δύση για να πιέσει τον Βλ. Πούτιν. Το πρόβλημα με την παράκαμψη των υφιστάμενων κυρώσεων και οι δυσκολίες εφαρμογής. Τα εμπόδια και ο κίνδυνος για αντίποινα.

Καθολική απαγόρευση εξαγωγών στη Ρωσία εξετάζει η G-7

Ορισμένοι από τους βασικούς συμμάχους της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε πλήρη απαγόρευση των περισσότερων εξαγωγών προς τη Ρωσία, μια δυνητικά σημαντική ενίσχυση της οικονομικής πίεσης στον Βλαντιμίρ Πούτιν, μεταδίδει το Bloomberg.

Αξιωματούχοι της G-7 συζητούν την ιδέα ενόψει της συνόδου κορυφής των ηγετών στην Ιαπωνία τον Μάιο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα, και στόχος θα είναι να συμπεριληφθούν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόταση εξακολουθεί να συζητείται και μπορεί να αλλάξει, είπαν οι πηγές.

Η προσέγγιση που συζητείται από διπλωματικούς απεσταλμένους θα ανατρέψει το υπάρχον καθεστώς κυρώσεων, με όλες τις εξαγωγές να απαγορεύονται, εκτός εάν ρητώς εξαιρεθούν, είπαν οι πηγές. Σύμφωνα με τα ισχύοντα κριτήρια, όλες οι εξαγωγές επιτρέπονται, εκτός εάν υπόκεινται σε κυρώσεις.

Εάν οι ηγέτες της G-7 εγκρίνουν την κίνηση στη σύνοδο κορυφής, θα πρέπει να συμφωνηθεί τι ακριβώς θα εξαιρούνταν, με τα φάρμακα και τα γεωργικά προϊόντα -συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων- πολύ πιθανό να περιλαμβάνονται σε αυτά, είπε μία από τις πηγές.

Ωστόσο, υπάρχουν δυνητικά σοβαρά εμπόδια στην εφαρμογή. Για να τεθούν σε ισχύ στην ΕΕ, τα νέα κριτήρια θα πρέπει να υιοθετηθούν από όλα τα μέλη και αυτό θα πυροδοτήσει μια δύσκολη συζήτηση, δεδομένης της πιθανής αντίδρασης από εταιρείες που εξακολουθούν να εξάγουν αγαθά στη Ρωσία. Υπάρχει παράλληλα ο κίνδυνος αντιποίνων από τη Μόσχα.

Εάν επιβληθεί σχεδόν συνολικό εμπάργκο στις εξαγωγές, μεγάλο μέρος των υπόλοιπων εμπορικών ροών από αυτές τις χώρες με τη Ρωσία θα εκμηδενιστεί. Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει την προοπτική μιας τέτοιας κίνησης.

Μέχρι στιγμής, οι κυρώσεις έχουν σχεδόν μειώσει στο μισό την αξία των εξαγωγών της ΕΕ και της G-7 στη Ρωσία, με περιορισμούς να καλύπτουν από τα ηλεκτρονικά μέχρι τα είδη πολυτελείας. Αυτό, όμως, εξακολουθεί να επιτρέπει τη διακίνηση αγαθών αξίας 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ιαπωνία, σύμφωνα με το Trade Data Monitor που εδρεύει στη Γενεύη.

Τα μέλη της G-7 ανησυχούν ότι είναι πολύ μεγάλο όφελος για την οικονομία του Πούτιν εν καιρώ πολέμου, ειδικά καθώς η Μόσχα βρίσκει τρόπους να παρακάμψει τις κυρώσεις για να εισάγει αγαθά μέσω τρίτων χωρών. Η G-7 και η ΕΕ έχουν επιβάλει αρκετούς γύρους κυρώσεων, ορισμένοι από τους οποίους περιλάμβαναν περίοδο χάριτος, πριν τεθούν σε ισχύ.

Η Ρωσία απάντησε στις κυρώσεις επιβάλλοντας δικές της απαγορεύσεις εξαγωγών και περικόπτοντας περιοδικά τον ενεργειακό εφοδιασμό στην Ευρώπη. Η ΕΕ θα ήταν ιδιαίτερα ευάλωτη σε περιορισμούς σε εμπορεύματα όπως ο χαλκός. Και μια σχεδόν πλήρης απαγόρευση των εξαγωγών στη Ρωσία θα μπορούσε να οδηγήσει τη Μόσχα ακόμα πιο κοντά στην Κίνα, καθώς αναζητά εναλλακτικές λύσεις για τα προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις.

Η Μόσχα έχει σταματήσει να δημοσιεύει στοιχεία για τις εισαγωγές, αλλά αρκετοί διεθνείς παρατηρητές και κυβερνήσεις παρακολουθούν τις εξαγωγές τους στη Ρωσία και τα τελωνειακά δεδομένα. Η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία παραμένουν οι τρεις κορυφαίοι ευρωπαϊκοί εξαγωγείς αγαθών στη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία του Trade Data Monitor. Σε όλη την G-7, τα μη φαρμακευτικά και μη γεωργικά προϊόντα που θα μπορούσαν να επηρεαστούν περισσότερο περιλαμβάνουν αυτοκίνητα, σοκολάτα, μπίρα, υποδήματα, λουλούδια και είδη μακιγιάζ.

Ακόμη και με τα υφιστάμενα εμπόδια, η Ρωσία κατάφερε να εισάγει ορισμένα εξαρτήματα που έχουν απαγορευτεί από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη μέσω τρίτων χωρών. Αυτό αναγκάζει G-7 και ΕΕ να παρακολουθούν τη ροή των εμπορευμάτων, ειδικά των λεγόμενων αγαθών «διπλής χρήσης» που μπορούν να εξυπηρετήσουν είτε στρατιωτικό είτε πολιτικό σκοπό.

Αυτή η προσπάθεια περιελάμβανε την άσκηση διπλωματικών πιέσεων σε τρίτες χώρες και τη στόχευση εταιρειών που μπορεί να βοηθούν τη Μόσχα -σκόπιμα ή με άλλο τρόπο- να παρακάμψει τους περιορισμούς. Νωρίτερα αυτό τον μήνα οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε δεκάδες οντότητες σε 20 χώρες τις οποίες κατηγόρησαν ότι βοήθησαν τη Μόσχα να αποφύγει τις κυρώσεις.

Την ίδια στιγμή, τα ευρωπαϊκά έθνη προσβλέπουν στη Μόσχα για ορισμένα εμπορεύματα όπως το παλλάδιο, ο χαλκός, ο σίδηρος και το νικέλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v