Την Ταϊβάν επισκέπτεται ο πρόεδρος της Γουατεμάλας

Κάνω αυτό το ταξίδι για να στείλω σε διεθνές επίπεδο το μήνυμα πως οι χώρες έχουν δικαίωμα να αυτοκυβερνώνται, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεχάντρο Γιαματέι. Η αντίδραση της Κίνας.

Την Ταϊβάν επισκέπτεται ο πρόεδρος της Γουατεμάλας

Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Αλεχάντρο Γιαματέι έφθασε σήμερα στην Ταϊβάν για επίσημη επίσκεψη με σκοπό την ενίσχυση των διπλωματικών δεσμών με τη νήσο, την οποία η χώρα του είναι μια από τις τελευταίες στον κόσμο που αναγνωρίζει διπλωματικά.

Κατά την τετραήμερη επίσκεψή του, ο κ. Γιαματέι θα μιλήσει στο κοινοβούλιο της Ταϊβάν, θα επισκεφθεί εταιρεία τεχνολογίας νότια της Ταϊπέι και θα παρευρεθεί σε εκδήλωση για την προώθηση του καφέ της Γουατεμάλας, διευκρίνισε η προεδρία της Ταϊβάν.

Χθες Κυριακή ο γουατεμαλτέκος πρόεδρος ανέφερε μέσω Twitter πως κάνει αυτό το ταξίδι για να «στείλει σε διεθνές επίπεδο το πολύ ξεκάθαρο μήνυμα» πως «οι χώρες έχουν δικαίωμα να αυτοκυβερνώνται».

Ενώ το Πεκίνο εντείνει την προσπάθεια να απομονώσει διπλωματικά την Ταϊπέι, η χώρα της κεντρικής Αμερικής παραμένει στον –βραχύ– κατάλογο των 13 κρατών που εξακολουθούν να αναγνωρίζουν διπλωματικά την Ταϊβάν.

Η αναγγελία αυτού του ταξιδιού προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Κίνας, που κάλεσε την κυβέρνηση του κ. Γιαματέι να «μη βοηθάει εγκληματίες» και «να μην κινείται ενάντια στις προσδοκίες (...) του λαού της Γουατεμάλας» για «το δικό του καλό».

Σχόλια που καταδίκασε αμέσως το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν, που επέκρινε τις «εξαιρετικά αναιδείς τοποθετήσεις με σκοπό να προσβληθεί ο διπλωματικός μας σύμμαχος και ο αρχηγός του κράτους του».

Η επίσκεψη του κ. Γιαματέι καταγράφεται τρεις εβδομάδες μετά την περιοδεία στην κεντρική Αμερική της προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν: πήγε στη Γουατεμάλα και στο Μπελίζ, τις μόνες δυο χώρες της περιοχής που συνεχίζουν να αναγνωρίζουν διπλωματικά τη νήσο, μετά τη διακοπή των σχέσεων στην οποία προχώρησε στα τέλη Μαρτίου η Ονδούρα, αφού αποφάσισε να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το Πεκίνο.

Επιστρέφοντας, η κυρία Τσάι συναντήθηκε συναντήθηκε στο Λος Άντζελες με τον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι. Η συνάντηση προκάλεσε οργή στην Κίνα, που αντέδρασε οργανώνοντας τριήμερα ευρείας κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν.

Η Κίνα χαρακτηρίζει την Ταϊβάν κινεζική επαρχία προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, χωρίς να αποκλείει τη χρήση βίας για αυτό, παρότι από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949 η Ταϊπέι έχει δική της κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v