Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινεζική πρωτοβουλία για την ειρήνη: Αποστολή σε Μόσχα-Κίεβο

Το Πεκίνο στέλνει κορυφαίο διπλωμάτη σε Ρωσία, Ουκρανία, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ώστε «να προωθηθούν ειρηνευτικές συνομιλίες και η σταθερή μας δέσμευση για την ειρήνη». Η διαμεσολάβηση και οι δυτικές επιφυλάξεις.

Κινεζική πρωτοβουλία για την ειρήνη: Αποστολή σε Μόσχα-Κίεβο

Ο ειδικός εκπρόσωπος της Κίνας για τις ευρασιατικές υποθέσεις Λι Χούι θα επισκεφθεί την Ουκρανία, τη Ρωσία και πολλές ευρωπαϊκές χώρες την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Πεκίνου να ενεργήσει διαμεσολαβητικά στον πόλεμο στην Ουκρανία και παρά τις ανησυχίες που εμπνέει στους δυτικούς συμμάχους η περίφημη κινεζική ουδετερότητα.

Ο Λι, ο οποίος ήταν πρεσβευτής της Κίνας στη Μόσχα για μια δεκαετία μέχρι το 2019, θα επισκεφθεί επίσης τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πολωνία, ούτως ώστε να «έχει επικοινωνίες με στόχο την πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Wang Wenbin σε τακτική ενημέρωση του τύπου. Ο Λι φέρεται να είναι ο υψηλότερος Κινέζος διπλωμάτης που θα επισκεφθεί την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, γράφει το Politico.

«Η επίσκεψη του Κινέζου αξιωματούχου αποτελεί απόδειξη των κινεζικών προσπαθειών να προωθηθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες και η σταθερή μας δέσμευση για την ειρήνη», πρόσθεσε ο Wang.

Αν και η Κίνα είναι ο κορυφαίος σύμμαχος της Μόσχας, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προσπαθεί να «πλασάρει» το Πεκίνο ως μεσολαβητή για την ειρήνη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας τους τελευταίους μήνες, εισάγοντας ένα ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων ως βάση για διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, ΕΕ και ΝΑΤΟ επικρίνουν τις προσπάθειες του Πεκίνου να παρουσιαστεί ως διαμεσολαβητής, εγείροντας αμφιβολίες για την ικανότητα της Κίνας να είναι πραγματικά ουδέτερη. Τον Μάρτιο, έρευνα του Politico διαπίστωσε ότι αρκετές κινεζικές εταιρείες είχαν στείλει τoυφέκια, εξαρτήματα drone και στρατιωτικό ιματισμό σε ρωσικές εταιρείες.

Ο Σι, ο οποίος επισκέφτηκε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα στα τέλη Μαρτίου, είχε την πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις 26 Απριλίου, διαβεβαιώνοντάς τον ότι το Πεκίνο δεν θα ρίξει «λάδι στη φωτιά» του πολέμου, δηλαδή ότι η Κίνα δεν θα παράσχει άμεση στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία.

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε τη συνομιλία τους ως «ουσιαστική», αλλά τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη σε βάρος εδαφικών συμβιβασμών» και ζήτησε αποκατάσταση της «εδαφικής ακεραιότητας» της Ουκρανίας ως προϋπόθεση για συνομιλίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v