Πτώση των τιμών αναμένουν οι καταναλωτές στην ευρωζώνη

Στο πιο χαμηλό σημείο από το 2020 οι προσδοκίες των καταναλωτών για τις τιμές. Μειώνονται και οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για το τι θα χρεώσουν τους πελάτες τους το επόμενο διάστημα. Τι έδειξε η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πτώση των τιμών αναμένουν οι καταναλωτές στην ευρωζώνη

Κατά 2,5 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη ζώνη του ευρώ φτάνοντας στις 96,5 μονάδες, όπως ενημέρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα Τρίτη.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης κινήθηκε αρνητικά κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φτάνοντας στις 95,2 μονάδες.

Παράλληλα, οι προσδοκίες των καταναλωτών για τις τιμές της ευρωζώνης έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2020, στις 12,2 μονάδες τον Μάιο από 15 τον προηγούμενο μήνα. Μέρος της μακροχρόνιας έρευνας για το οικονομικό κλίμα που διεξήχθη από αξιωματούχους των Βρυξελλών, αντικατοπτρίζει τις απαντήσεις των καταναλωτών σχετικά με το πώς θα εξελιχθούν οι τιμές το επόμενο έτος. 

Μέρος της μακροχρόνιας έρευνας για το οικονομικό κλίμα που διεξήχθη από αξιωματούχους των Βρυξελλών, αντικατοπτρίζει τις απαντήσεις των καταναλωτών σχετικά με το πώς θα εξελιχθούν οι τιμές την επόμενη χρονιά.

Η έκθεση έδειξε επίσης ότι οι προσδοκίες για το τι μπορούν να χρεώσουν οι επιχειρήσεις τους επόμενους τρεις μήνες πέφτουν επίσης. Οι δείκτες τιμών για τη μεταποίηση, τις υπηρεσίες, τις κατασκευές και το λιανικό εμπόριο μειώθηκαν περαιτέρω.

Για τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη, αυτοί οι αριθμοί θα παρέχουν κάποια διαβεβαίωση ότι η άνοδος του πληθωρισμού δεν εδραιώνεται στην οικονομία. 

«Οι προσδοκίες παραγωγής των διευθυντικών στελεχών και οι εκτιμήσεις τους για το τρέχον επίπεδο των συνολικών βιβλίων παραγγελιών επιδεινώθηκαν ενώ τα αποθέματα τελικών προϊόντων αξιολογούνταν όλο και περισσότερο ως πολύ μεγάλα/πάνω από το κανονικό», αναφέρεται επίσης στην έκθεση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v