Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι κερδίζουν Κίεβο και Μόσχα από την πλημμύρα στη Χερσώνα

Ποιος ωφελείται και ποιος ζημιώνεται από την ανατίναξη του φράγματος Καχόφκα στον Δνείπερο. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για το χτύπημα.

Τι κερδίζουν Κίεβο και Μόσχα από την πλημμύρα στη Χερσώνα

Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ευθύνεται για την ανατίναξη του φράγματος στον ποταμό Δνείπερο, στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη της επαρχίας Χερσώνας.

Η καταστροφή είναι και θα είναι τεράστια. Διάσταση απόψεων, όμως, υπάρχει και στο ποιος ωφελείται ή ζημιώνεται περισσότερο από τη δολιοφθορά -κάτι που και πάλι οδηγεί στο... τις πταίει.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ υποστήριξε ότι ήταν «σκόπιμη πράξη δολιοφθοράς από την ουκρανική πλευρά, με στόχο να στερήσει νερό από την Κριμαία» και να αποσπάσει την προσοχή από την «αδύναμη ουκρανική αντεπίθεση».

Η Ukrhydroenergo, κρατική εταιρεία υδροηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, είπε ότι το φράγμα καταστράφηκε από έκρηξη εκ των έσω, από το μηχανοστάσιο, ενώ ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδειξε «Ρώσους τρομοκράτες». «Είναι αδύνατο να ανατιναχθεί με βομβαρδισμό απέξω. Ναρκοθετήθηκε από τους Ρώσους κατακτητές και ανατινάχτηκε», είπε. «Είναι η μεγαλύτερη ανθρωπογενής περιβαλλοντική καταστροφή στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες».

Καμία αξίωση δεν μπορεί να επαληθευτεί άμεσα, γράφουν οι Financial Times.

«Πώς να επιτεθούμε σ' ένα έλος;»

Σύμφωνα με αναλυτές, η καταστροφή του φράγματος Καχόφκα και του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής περιορίζει τις διαθέσιμες επιλογές του Κιέβου για αντεπίθεση. Η χρονική στιγμή της καταστροφής είναι ύποπτη, προσθέτουν: ωφελεί τη Ρωσία, ακυρώνοντας τα σχέδια του Κιέβου για επίθεση στο νότο και αυξάνοντας την πιθανότητα επίθεσης προς τα ανατολικά, όπου θα μπορούσε να επικεντρώσει τις δυνάμεις της η Μόσχα. 

«Ο σκοπός είναι προφανής: να δημιουργηθούν ανυπέρβλητα εμπόδια στην επέλαση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι.

Η Ουκρανία αναμενόταν να εξαπολύσει επίθεση στον νότο για να σπάσει τη «χερσαία γέφυρα» που συνδέει τη ρωσική επικράτεια με τις κατεχόμενες επαρχίες Ζαπορίζια και Χερσώνα, καθώς και με τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014 -σύνδεση ζωτικής σημασίας για τη ρωσική στρατιωτική επιμελητεία. 

«Η Ρωσία επωφελείται από το ότι η πρώτη γραμμή καθίσταται μικρότερη, επειδή είναι ευκολότερο να συγκεντρωθούν δυνάμεις για να αποφευχθεί μια σημαντική αντεπίθεση», δήλωσε ο Ρομπ Λι, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής (Foreign Policy Research Institute), ένα αμερικανικό think tank των ΗΠΑ. 

Ουκρανός στρατιωτικός αξιωματούχος υπό τον όρο ανωνυμίας επιβεβαίωσε: «Αν είχαμε σχέδια για επιχειρήσεις εκεί, σίγουρα δεν θα το κάνουμε σύντομα. Η γη θα μετατραπεί σε έλος». «Χάνουμε κάθε δυνατότητα να διασχίσουμε το ποτάμι και να μετακινήσουμε εξοπλισμό στην περιοχή. Γι' αυτό το έκανε η Ρωσία», είπε ο Αντρι Ζαγκορόντνιουκ, πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας.

Το κυβερνητικό Κέντρο Ασφάλειας Πληροφοριών της Ουκρανίας εκτιμά ότι πιθανώς οι ρωσικές δυνάμεις ανατίναξαν το φράγμα για να πλημμυρίσουν τα νησάκια που είχαν ανακαταληφθεί από τα ουκρανικά στρατεύματα τη Δευτέρα.

Πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας δείχνει τους φόβους της για επερχόμενη ουκρανική αντεπίθεση, δήλωσε και ο Πάβελ Λούζιν, ερευνητής στη Σχολή Νομικής και Διπλωματίας Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Tufts στις ΗΠΑ.

«Όλο τον Μάιο προσπαθούσαν με πυραύλους να σταματήσουν την επίθεση. Δεν τα κατάφεραν και αποφάσισαν να ανατινάξουν τον ηλεκτρικό σταθμό», είπε.

Αλλά, από την άλλη, μακροπρόθεσμα οι θέσεις της Ρωσίας θα επηρεαστούν χειρότερα, πρόσθεσε, αναδεικνύοντας την άλλη όψη του νομίσματος. «Το νερό θα καλύψει τις ρωσικές αμυντικές θέσεις στην αριστερή όχθη», είπε.

Πράγματι, οι πλημμυρισμένες εκτάσεις ζημιώνουν τις ρωσικές δυνάμεις. «Η καταστροφή του φράγματος πλημμυρίζει την πρώτη ρωσική γραμμή άμυνας ανατολικά του Δνείπερου στη Χερσώνα, αν και η απειλή ουκρανικής διάσχισης του ποταμού ήταν πάντα χαμηλή», δήλωσε ο Μάικλ Κόφμαν, στρατιωτικός αναλυτής στο Κέντρο Ναυτικών Αναλύσεων (Center for Naval Analyses), δεξαμενή σκέψης στην Ουάσιγκτον. «Η καταστροφή θα επηρεάσει περισσότερο τα ρωσικά κατεχόμενα εδάφη».

Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές προχωρούν επίσης σε εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις. «Η αριστερή όχθη, η δική μας, πλήττεται περισσότερο από τις πλημμύρες. Δεν έχει νόημα, γιατί να το κάναμε εμείς;» έγραψε ο Αλεξάντερ Κοτς, πολεμικός ανταποκριτής του φιλο-κρεμλινικού ταμπλόιντ Κομσομόλσκαγια Πράβντα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v