Καμπανάκι ΔΝΤ για τριγμούς στην αγορά εργασίας από την τεχνητή νοημοσύνη

«Μπορεί να συμπιέσει τους μισθούς σε εργασίες με καλές αμοιβές και να ισοπεδώσει τις ιεραρχικές δομές σε επιχειρήσεις», προειδοποίησε η υποδιευθύντρια Γκίτα Γκόπιναθ, ζητώντας κανόνες προς όφελος της κοινωνίας αντί για ένα ακόμη «αόρατο χέρι».

Καμπανάκι ΔΝΤ για τριγμούς στην αγορά εργασίας από την τεχνητή νοημοσύνη

Η εξάπλωση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστους τριγμούς στην αγορά εργασίας διεθνώς, προειδοποιεί η πρώτη γενική υποδιευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Γκίτα Γκόπιναθ, καθώς δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι τα οφέλη υπερισχύουν τους κόστους, ενώ ζήτησε την υιοθέτηση ενός συνόλου κανόνων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε ομιλία της στη Γλασκόβη για την επέτειο της συμπλήρωσης τριακοσίων ετών από τη γέννηση του Ανταμ Σμιθ, το δεξί χέρι της επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σημείωσε ότι η ΤΝ θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην αντιστροφή του ρυθμού επιβράδυνσης που παρατηρείται στην παραγωγικότητα διεθνώς, μέσω του αυτοματισμού πολλών λειτουργιών ή της απελευθέρωσης χρόνου για τους ανθρώπους ώστε να πραγματοποιούν άλλες λειτουργίες αυξημένης παραγωγικότητας.

Από την άλλη πλευρά όμως, η κ. Γκόπιναθ έκανε αναφορά σε πρόσφατες εμπειρικές μελέτες που δείχνουν ότι η ΤΝ μπορεί να πιέσει προς τα κάτω τους μισθούς σε εργασίες με καλές αμοιβές και να ισοπεδώσει τις ιεραρχικές δομές σε επιχειρήσεις, αυξάνοντας τον αριθμό των εργαζομένων σε θέσεις junior και μειώνοντας αντίστοιχα τις υψηλόβαθμες θέσεις.

«Ο αριθμός των θέσεων εργασίας που θα επηρεαστούν μπορεί να είναι τρομακτικός», δήλωσε το υψηλόβαθμο στέλεχος του διεθνούς οργανισμού, «χωρίς τίποτα να εγγυάται ότι τα κέρδη θα είναι περισσότερα από τις ζημίες».

Κατά συνέπεια, και κάνοντας ευθεία αναφορά στον Ανταμ Σμιθ, η οικονομολόγος του ΔΝΤ ισχυρίστηκε ότι «το αόρατο χέρι» από μόνο του δεν είναι αρκετό για να εξασφαλίσει επαρκή οφέλη για την κοινωνία από την εξάπλωση των εφαρμογών της ΤΝ και είναι απαραίτητο να καθοριστεί άμεσα ένα σταθερό πλαίσιο κανονισμών ώστε οι σημαντικές καινοτομίες που αναμένονται να αποβούν προς όφελος της κοινωνίας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v