Σύλληψη τριών αστυνομικών υποδαυλίζει την ένταση στο Κόσοβο

Η Πρίστινα κατηγορεί το Βελιγράδι για «απαγωγή» Κοσοβάρων κομάντος, το Βελιγράδι τους κατηγορεί ότι εισέβαλαν σε σερβικό έδαφος για να προβούν σε τρομοκρατικές πράξεις. Στοπ στην εισαγωγή σερβικών προϊόντων.

Σύλληψη τριών αστυνομικών υποδαυλίζει την ένταση στο Κόσοβο

Τρεις Κοσοβάροι αστυνομικοί συνελήφθησαν από σερβικές δυνάμεις σήμερα Τετάρτη, με αξιωματούχους από το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να δίνουν ωστόσο διαφορετική τοποθεσία για τη σύλληψη και εκτοξεύοντας αμοιβαίες κατηγορίες για παράνομη διέλευση των συνόρων, μεταδίδει το Reuters.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπιν Κούρτι ζήτησε την απελευθέρωση των τριών αξιωματικών. Είπε ότι είχαν συλληφθεί 300 μέτρα μέσα στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου, κοντά στα σύνορα με τη Σερβία.

«Η είσοδος των σερβικών δυνάμεων στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου συνιστά επιθετικότητα και αποσκοπεί στην κλιμάκωση και την αποσταθεροποίηση», έγραψε ο Κούρτι στο Facebook.

Υποστηρίζει ότι κομάντος του σερβικού στρατού «εισέβαλαν» στο Κόσοβο και απήγαγαν του αστυνομικούς που εκτελούσαν υπηρεσία, ζητώντας παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα για να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι.

Σε απάντηση στις συλλήψεις, ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Τζελάλ Σβέτσλα είπε στους δημοσιογράφους ότι έδωσε εντολή στους αξιωματικούς στα συνοριακά περάσματα να σταματήσουν όλα τα φορτηγά με σερβικές πινακίδες, απαγορεύοντας τις εισαγωγές σερβικών προϊόντων, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε στους πολίτες να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό μέσω Σερβίας.

Ωστόσο, ο Πέταρ Πέτκοβιτς, επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο, είπε ότι οι τρεις οπλισμένοι άνδρες συνελήφθησαν «βαθιά» εντός του σερβικού εδάφους.

Σε συνέντευξη τύπου στο Βελιγράδι δήλωσε ότι οι συλλήψεις έγιναν στο χωριό Γκνιλίτσα, λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα, και ότι η Σερβία είναι πρόθυμη να δεχτεί διεθνή έρευνα για το θέμα.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι τρεις συλληφθέντες εισήλθαν στην κεντρική Σερβία με σκοπό να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές ενέργειες, ενώ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τη σύλληψή τους.

Οι συλλήψεις ενδέχεται να τροφοδοτήσουν περαιτέρω τις εντάσεις στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, που κατοικείται κυρίως από Σέρβους και όπου σημειώθηκε έξαρση της βίας τις τελευταίες εβδομάδες.

Το περιστατικό συνέβη μια μέρα μετά τη σύλληψη ενός Σέρβου στη Βόρεια Μιτρόβιτσα, υποδαυλίζοντας την ένταση ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v