Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μήνυση στο Twitter από 17 δισκογραφικές για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων

Κατηγορούν τον Ελον Μασκ ότι, από τότε που αγόρασε την πλατφόρμα, καταπατά συστηματικά τη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Ζητούν 250 εκατ. δολάρια. Τι απαντά ο μεγιστάνας.

Μήνυση στο Twitter από 17 δισκογραφικές για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων

Συμμαχία 17 δισκογραφικών εταιρειών μηνύει το Twitter διεκδικώντας πάνω από 250 εκατ. δολάρια για μαζική παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, επικαλούμενη tweets του Ελον Μασκ που υποστήριζε ότι η πλατφόρμα του σκόπιμα δεν εφαρμόζει τους σχετικούς κανόνες.

Σύμφωνα με την αγωγή, που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ στο Τενεσί, ο Μασκ υποστήριξε ότι τα πνευματικά δικαιώματα «υπερβαίνουν κατά παράλογο τρόπο την προστασία του αρχικού δημιουργού» και ότι η «υπερβάλλουσα» εφαρμογή των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας αποτελεί «μάστιγα για την ανθρωπότητα», γράφει ο Guardian.

«Αυτή και άλλες αντίστοιχες δηλώσεις ασκούν πίεση στους υπαλλήλους του Twitter, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας ασφαλείας, για ζητήματα που σχετίζονται με παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων», καταγγέλλει η αμερικανική ένωση των εταιρειών μουσικής βιομηχανίας (National Music Publishers' Association), εκπροσωπώντας επιχειρήσεις όπως η Sony Music, η BMG Rights και η Universal Music.

Από τότε που αγόρασε την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ο Μασκ, στα τέλη του περασμένου έτους, έφυγαν δύο στελέχη ασφαλείας, ο Yoel Roth και η Ella Irwin.

Στο επίκεντρο των καταγγελιών βρίσκεται το γεγονός ότι το Twitter δεν έχει πληρώσει για τη γενική άδεια που επιτρέπει στους χρήστες του να ανεβάζουν υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, σε αντίθεση με τους περισσότερους ανταγωνιστές του, όπως το TikTok, το Facebook, το Instagram, το YouTube και το Snapchat. Ως εκ τούτου, η πλατφόρμα κατηγορείται ότι αποκομίζει «άδικο πλεονέκτημα» έναντι των ανταγωνιστών.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι συνομιλίες με το Twitter για την αδειοδότηση του υλικού, που συνεχίζονταν από το 2021, είχαν καθηλωθεί αφού η τιμή ξεπέρασε τα 100 εκατ. δολάρια και κατέρρευσαν από τότε που αγόρασε τον ιστότοπο ο Ελον Μασκ.

Στη μήνυση περιλαμβάνεται μια λίστα με 1.700 τραγούδια. Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι το καθένα απ' αυτά είχε ανέβει «από συγκεκριμένους χρήστες», ωστόσο, παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις, το Twitter «δεν κινήθηκε άμεσα για να καταργήσει ή να απενεργοποιήσει την πρόσβαση».

«Οι πολιτικές του Twitter καταδεικνύουν ότι το Twitter θεωρεί τον εαυτό του, και όχι τον νόμο, ως διαιτητή για το περιεχόμενο που επιτρέπεται στην πλατφόρμα», υποστηρίζεται.

«Παρά τον ισχυρισμό ότι καταργεί τα απαντητικά tweets εντός ωρών ή λεπτών σε περίπτωση ειδοποίησης για παραβίαση, το Twitter συνήθως περιμένει πολύ περισσότερο πριν ενεργήσει, εάν ενεργήσει», προστίθεται. «Υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις όπου το Twitter περίμενε 30 μέρες ή και παραπάνω για να αφαιρέσει ή να απενεργοποιήσει την πρόσβαση στο περιεχόμενο που προσδιορίστηκε».

Οι μηνύοντες διεκδικούν 150.000 δολ. για κάθε μία από τις χιλιάδες παραβιάσεις.

Οι χρήστες του Twitter έχουν παρατηρήσει τη χαλαρή επιβολή των πολιτικών της εταιρείας. Φέτος, οι χρήστες άρχισαν να ανεβάζουν ολόκληρες ταινίες στην πλατφόρμα, αρχικά σε δίλεπτα αποσπάσματα και στη συνέχεια, καθώς αυξήθηκαν τα όρια μεταφόρτωσης, σε βίντεο ωριαίας διάρκειας. Ένας χρήστης δημοσίευσε την ταινία «Super Mario» ενώ ήταν ακόμα στους κινηματογράφους, με 10 εκατομμύρια προβολές σε μόλις δύο μέρες, επισημαίνει ο Guardian.

Ο Μασκ απέκτησε το Twitter για 44 δισ. δολάρια τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά υπό την ηγεσία του η αξία της πλατφόρμας έχει πέσει. Σύμφωνα με έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες ανεξάρτητους μετόχους, τη διαχειρίστρια περιουσιακών στοιχείων Fidelity, διατηρείται πλέον μόλις το ένα τρίτο της αξίας. Η Fidelity επανεκτίμησε τις συμμετοχές της στην εταιρεία, που τώρα ονομάζεται επίσημα X Holdings Corp, από 20 εκατ. δολάρια πέρυσι σε μόλις 6,6 εκατ. δολάρια τώρα. Η εν λόγω επανεκτίμηση θα αποτιμούσε τη συνολική αξία σε λιγότερο από 15 δισ. δολάρια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v