Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ζητούν οι Τούρκοι βιομήχανοι από τον νέο ΥΠΟΙΚ

Το σχέδιο μείωσης του ελλείμματος και του πληθωρισμού στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ της ένωσης βιομηχάνων και του Μεχμέτ Σισμέκ. Σε συμπληγάδες το νέο οικονομικό επιτελείο Ερντογάν: ανάμεσα στο φιλοεπενδυτικό του προφίλ και τη νομισματική ανορθοδοξία του προέδρου.

Τι ζητούν οι Τούρκοι βιομήχανοι από τον νέο ΥΠΟΙΚ

Στροφή στην οικονομία που θα περιορίσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και θα επιβραδύνει τον πληθωρισμό που «τρέχει» με 40% ζήτησε από τον νέο υπουργό Οικονομικών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιπροσωπεία της τουρκικής Ένωσης Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων.

Η συνάντηση μεταξύ της ένωσης TUSIAD και του Μεχμέτ Σιμσέκ σήμερα Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη ήταν η πρώτη επίσημη επαφή ανάμεσα στον νέο τσάρο της οικονομίας, πρώην στρατηγικό αναλυτή της Wall Street, με στελέχη επιχειρήσεων μετά τον διορισμό του ως υπουργού.

Οι επενδυτές ελπίζουν ότι ο Σιμσέκ και η νέα διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν μπορούν να πείσουν τον Ερντογάν -η επανεκλογή του οποίου τον περασμένο μήνα επέκτεινε την ηγεσία του στην τρίτη δεκαετία της- να τερματίσει τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων των παρασκηνιακών παρεμβάσεων για τη στήριξη της λίρας και τη διατήρηση των επιτοκίων κάτω από το επίπεδο του πληθωρισμού, γράφει το Bloomberg.

Ο Ορχάν Τουράν, πρόεδρος της TUSIAD, δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν «εποικοδομητική», επισημαίνοντας ότι ο Σιμσέκ -που έχει δεσμευτεί για επιστροφή στη χάραξη «ορθολογικής» πολιτικής- θα πρέπει να θέσει ως στόχο τη σταθεροποίηση των μεγεθών.

Σύμφωνα με τον Τουντζάι Οζιλχάν, επικεφαλής του επιχειρηματικού ομίλου Anadolu Grubu, τα στελέχη της τουρκικής βιομηχανίας έθεσαν στον Σιμσέκ σειρά προβλημάτων όπως τη διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, το υψηλό κόστος ζωής και τη μείωση των εξαγωγών.

«Οι επενδύσεις παραμένουν χαμηλές, οι ξένοι επενδυτές δεν έρχονται», είπε ο Οζιλχάν. «Ο μόνος τρόπος για να περιοριστεί το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και ο πληθωρισμός είναι η αύξηση της παραγωγής και της αποταμίευσης».

Η TUSIAD αντιπροσωπεύει 4.500 εταιρείες. Ο Σιμσέκ πρόκειται να συναντηθεί και με τραπεζικά στελέχη στην Κωνσταντινούπολη σήμερα Παρασκευή.

Η προσήλωση του Ερντογάν στα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια επιτάχυνε τον πληθωρισμό και οδήγησε σε μαζικές εκροές ομολόγων και μετοχών από ξένους επενδυτές. Η κεντρική τράπεζα έχει εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών της, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει σταθερή τη λίρα. Το νόμισμα εξακολουθεί να υποχωρεί περισσότερο από 20% φέτος έναντι του δολαρίου.

Προς διπλασιασμό επιτοκίων 

Κερδίζουν έδαφος, εξάλλου, οι προσδοκίες για σημαντική αύξηση του επιτοκίου αναφοράς αυτό τον μήνα, ύστερα από τον διορισμό του φιλοεπενδυτικού διδύμου Σιμσέκ-Ερκάν στο νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Ερντογάν.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής θα αυξήσει το εβδομαδιαίο επιτόκιο δανεισμού λίρας από 8,5% σε 17% στις 22 Ιουνίου, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση στη μηνιαία έρευνα της κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύθηκε σήμερα Παρασκευή. 

Υπό την πίεση του Ερντογάν, η κεντρική τράπεζα απέφυγε να αυξήσει τα επιτόκια από τον Μάρτιο του 2021. Όμως, μετά τις εκλογές του περασμένου μήνα, στις οποίες επανεξελέγη ο πρόεδρος, οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε μια σταδιακή επιστροφή στην οικονομική ορθοδοξία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v