Σι-Μπλίνκεν: Η συνάντηση στην Κίνα σταθεροποιεί τους δεσμούς μας

Ο Κινέζος πρόεδρος είπε ότι παρουσιάζουν πρόοδο οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, και είναι «πολύ καλό». Για «θετικό βήμα» αλλά και για «υπάρχουσες βαθύτατες διαφωνίες» μιλά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Σι-Μπλίνκεν: Η συνάντηση στην Κίνα σταθεροποιεί τους δεσμούς μας

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ (φωτό) είπε στον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν ότι οι δύο πλευρές έχουν σημειώσει πρόοδο στη σταθεροποίηση των δεσμών τους και αυτό είναι «πολύ καλό». «Ελπίζω ότι μέσω αυτής της επίσκεψης, κύριε υπουργέ, θα συνεισφέρετε πιο θετικά στη σταθεροποίηση των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Σι είπε επίσης ότι οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των κρατών θα πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, κατά τη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν στο Πεκίνο τη Δευτέρα. Τις δηλώσεις ανέφερε σε tweet εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, που παρευρέθηκε στη συνάντηση, μαζί με άλλους ανώτερους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κίνα Νίκολας Μπερνς και του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ.

Η συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Σι υποδηλώνει ότι οι προηγούμενες συνομιλίες με υψηλόβαθμους αξιωματούχους κύλησαν ομαλά και ανεβάζει τις προσδοκίες για συνάντηση Σι-Μπάιντεν φέτος.

«Οι δύο πλευρές κατέληξαν επίσης σε συμφωνίες για συγκεκριμένα ζητήματα», είπε ο Σι, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Aπό την πλευρά του, ο Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι η σχέση ΗΠΑ-Κίνας έκανε ένα «θετικό βήμα» προς τα εμπρός κατά τη διάρκεια του διήμερου ταξιδιού του στο Πεκίνο, θέτοντας σε πιο σταθερή βάση τους δεσμούς μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

«Η ελπίδα και προσδοκία μου είναι ότι θα έχουμε καλύτερη επικοινωνία και καλύτερες δεσμεύσεις στο μέλλον», είπε ο Αμερικανός υπουργός σε συνέντευξη τύπου στο Πεκίνο, ώρες μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Σι. «Είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να το κάνουν αυτό. Είναι προς το συμφέρον της Κίνας να είναι προς το συμφέρον του κόσμου».

Τα καλά λόγια δείχνουν ότι και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να γυρίσουν τον χρόνο πίσω στον Νοέμβριο, όταν ο Σι και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκαν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους ύστερα από συνάντησή στην Ινδονησία, στους κόλπους της G20. Αυτή η διαδικασία εκτροχιάστηκε τον Φεβρουάριο., όταν ένα φερόμενο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι επέπλεε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, κάνοντας τον Μπλίνκεν να ακυρώσει ένα ταξίδι στο Πεκίνο και φέρνοντας τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών.

Ωστόσο, ενώ η συνάντηση μειώνει τη θερμοκρασία στις διμερείς σχέσεις, είναι απίθανο να λύσει θεμελιώδεις διαφορές σε μια σειρά ζητημάτων. Οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται σε αντιπαράθεση σχετικά με εμπορικές διαφορές, τις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ασφάλεια της Ταϊβάν, την υποστήριξη της Κίνας στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τους περιορισμούς των ΗΠΑ προς την κινεζική τεχνολογία.

«Δεν έχουμε αυταπάτες για τις προκλήσεις διαχείρισης αυτής της σχέσης», είπε ο Μπλίνκεν. «Υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία διαφωνούμε βαθύτατα, ακόμη και έντονα».

Ο Μπλίνκεν είπε στον Σι ότι οι ΗΠΑ καλωσορίζουν έναν «εποικοδομητικό» ρόλο της Κίνας για την ειρήνη στην Ουκρανία, ωστόσο πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για ιδιωτικές κινεζικές εταιρείες που βοηθούν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας – και θέλουν το Πεκίνο να τις αστυνομεύει πιο προσεκτικά.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν προσπαθούν να συγκρατήσουν την οικονομική άνοδο της Κίνας. Παρέθεσε όμως συγκεκριμένους τομείς στρατιωτικής τεχνολογίας στους οποίους η Ουάσιγκτον βλέπει όρια, όπως η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και πολυηχητικών πυραύλων από την Κίνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v