Πίστωση χρόνου για τις υπερχρεωμένες χώρες της ΕΕ ζητά η Ολλανδία

Πιο κοντά στο στρατόπεδο της Γαλλίας δείχνει να μετακινείται η Ολλανδία όσον αφορά την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Πίστωση χρόνου για τις υπερχρεωμένες χώρες της ΕΕ ζητά η Ολλανδία

Η αναμόρφωση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να δίνουν στις χώρες με υψηλό χρέος αρκετό χρόνο για να το μειώσουν και για να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις, δήλωσε την Παρασκευή ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Σίγκριντ Κάαγκ.

Τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν ξεκινήσει την επανεξέταση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σε μια προσπάθεια να το προσαρμόσουν στην πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί μετά την αναγκαστική άνοδο του χρέους μετά την πανδημία. 

Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται το αν πρέπει να θεσπιστούν αριθμητικά όρια και αυτόματοι κανόνες για τη μείωση του δημόσιου χρέους ή αν η κάθε χώρα θα πρέπει να διαπραγματεύεται ξεχωριστά την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει με τον εκτελεστικό βραχίονα της Ε.Ε., την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

«Θέλουμε οι χώρες να μειώσουν το χρέος και ταυτόχρονα να πραγματοποιήσουν μεταρρυθμίσεις, προς το συμφέρον των πολιτών τους και για να είναι ανθεκτικές σε δύσκολες εποχές. Αλλά πρέπει να επιτρέψουμε στις χώρες με υψηλό χρέος να έχουν επαρκή χρόνο για να το κάνουν αυτό» υπογράμμισε σύμφωνα με το Reuters ο Κάαγκ σε ομιλία του στο Συμβούλιο της Ευρώπης. 

Οι δηλώσεις του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών φέρνουν την Ολλανδία πιο κοντά στο στρατόπεδο των χωρών που θέλουν μια λιγότερο αυστηρή προσέγγιση στη δημοσιονομική πολιτική, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία. 

Η Γερμανία, από την άλλη πλευρά, επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει μια ετήσια μείωση του χρέους κατά 1% του ΑΕΠ για τις υπερχρεωμένες χώρες και κατά 0,5% για τις χώρες με χαμηλότερα επίπεδα χρέους. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v