Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bουτιά στις ευρωπαϊκές μετοχές της βιομηχανίας όπλων έφερε η ανταρσία Πριγκόζιν

Η μονοήμερη εσωτερική περιπέτεια στη Ρωσία σκόρπισε «φόβους» πως μπορεί να μη διαρκέσει πολύ ο πόλεμος στην Ουκρανία πιέζοντας τα κέρδη των κατασκευαστών όπλων. Όμως οι ψυχραιμότεροι επιμένουν: η πολεμική βιομηχανία έχει μέλλον.

Bουτιά στις ευρωπαϊκές μετοχές της βιομηχανίας όπλων έφερε η ανταρσία Πριγκόζιν

Μεγάλη υποχώρηση σημείωσαν οι μετοχές της αμυντικής βιομηχανίας στην Ευρώπη σήμερα Δευτέρα, καθώς επενδυτές διέγνωσαν πως η πολιτική αστάθεια στη Ρωσία θα μπορούσε να παρεμποδίσει την πολεμική προσπάθεια του Κρεμλίνου και να συντομεύσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η αποτυχημένη ανταρσία του Σαββάτου από τον πολέμαρχο Γιεβγκένι Πριγκόζιν οδήγησε ορισμένους σε ανάληψη κερδών, σ' έναν τομέα που έχει εκτιναχθεί στα ύψη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσαν αναλυτές και στελέχη του κλάδου που επικαλούνται οι Financial Times.

Ο ιταλικός όμιλος Leonardo, η σουηδική Saab και η γερμανική Rheinmetall υποχωρούσαν αρχικά περισσότερο από 5%, πριν ανακάμψουν ελαφρά σε -3,5%, -4,2% και -3,1% αντίστοιχα. Οι γαλλικοί όμιλοι Dassault Aviation και Thales σημείωσαν πτώση 2,3% και 1,6% αντίστοιχα.

Οι μετοχές της BAE Systems, της μεγαλύτερης αμυντικής εταιρείας της Ευρώπης, υποχώρησαν 3% στις πρωινές συναλλαγές πριν ανακάμψουν στο -1,8%.

Αμυντικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι πιθανώς υπάρχει ένα στοιχείο κερδοσκοπίας πίσω από τις εν λόγω πτώσεις τιμών, θεωρώντας απίθανο να επιμείνουν πέρα από την άμεση σπασμωδική αντίδραση στα γεγονότα του Σαββάτου στη Ρωσία. Οι μετοχές των ευρωπαϊκών αμυντικών εταιρειών έχουν υψηλές επιδόσεις από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν στις κυβερνητικές δεσμεύσεις να αυξηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες που τροφοδοτούν τη βιομηχανία.

«Ακόμη και αν επιτευχθεί ανακωχή στην Ουκρανία το 2024-25, η Ρωσία θα μπορούσε να θεωρηθεί στρατιωτική απειλή και η Ουκρανία θα πρέπει να ανοικοδομήσει τον στρατό της με τη βοήθεια της Ευρώπης και των ΗΠΑ», είπε ο Byron Callan, της ερευνητικής ομάδας Capital Alpha Partners, δηλώνοντας «έκπληκτος» από την πτώση των τιμών στις ευρωπαϊκές μετοχές.

Αν και τα όπλα που αποστέλλονται στις ουκρανικές δυνάμεις προέρχονται από εθνικά αποθέματα, οι εταιρείες έχουν επωφεληθεί από νέες παραγγελίες από την έναρξη του πολέμου.

Η σουηδική Saab κατασκευάζει τους αντιαρματικούς πυραύλους NLAW που στέλνει η Βρετανία στην Ουκρανία κατά χιλιάδες. Τον Δεκέμβριο, η Saab εξασφάλισε παραγγελία 250 εκατ. ευρώ από τη Βρετανία.

Στη Γερμανία, η Rheinmetall ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ τον Μάρτιο και αύξησε τις προβλέψεις της για το επόμενο έτος ενόψει της μεγάλης ζήτησης για Leopard 2 και πυρομαχικά.

Η μετατόπιση των τιμών τη Δευτέρα ήταν αποτέλεσμα «ελπίδας για ειρήνη στην Ουκρανία» μετά τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου στη Ρωσία, δήλωσε ένα πρόσωπο κοντά στη Rheinmetall. «Αλλά δεν θα υπάρξει πρόωρο τέλος του πολέμου», πρόσθεσε, τονίζοντας κινδύνους που θα προέκυπταν σε περίπτωση περαιτέρω πολιτικής αστάθειας στη Ρωσία.

Στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας δήλωσαν ότι, ακόμη κι αν υπήρχε ειρηνική επίλυση στην Ουκρανία, η σύγκρουση έχει αλλάξει οριστικά τη στάση των δυτικών κυβερνήσεων απέναντι στον κλάδο και τη σημασία των εθνικών αμυντικών βιομηχανικών βάσεων.

«Οι δυτικές χώρες θα αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες για τα επόμενα χρόνια. Έχουμε παραγγελίες εδώ και πολύ καιρό», είπε στέλεχος ευρωπαϊκού κατασκευαστή στρατιωτικού εξοπλισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v