Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία EE-Pfizer για «ετοιμότητα» στην παραγωγή εμβολίων Covid

Προβλέπεται ικανότητα παραγωγής 325 εκατ. εμβολίων ετησίως σε περίπτωση μελλοντικής παγκόσμιας έκτακτης υγειονομικής ανάγκης. Στοίχημα η ίση κατανομή και σε φτωχότερες χώρες. Ποιες άλλες φαρμακευτικές υπέγραψαν συμβόλαια.

Συμφωνία EE-Pfizer για «ετοιμότητα» στην παραγωγή εμβολίων Covid

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι συνήψε σύμβαση με την Pfizer και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες ώστε να διατηρήσουν την ικανότητα παραγωγής έως και 325 εκατ. εμβολίων ετησίως σε περίπτωση μελλοντικής παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης για την υγεία, μεταδίδει το Reuters.

Η συμφωνία δεν σχετίζεται με υφιστάμενα συμβόλαια μεταξύ της ΕΕ και των κατασκευαστών εμβολίων για την Covid-19, συμπεριλαμβανομένης της Pfizer.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε σε σχετική δήλωσή της ότι η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε την ανάγκη η Ευρώπη να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για μελλοντικές έκτακτες υγειονομικές ανάγκες.

Η συμφωνία διασφαλίζει πως οι εταιρείες θα είναι έτοιμες «να ανταποκριθούν σε πιθανή κρίση», διατηρώντας τις εγκαταστάσεις τους ενημερωμένες και παρακολουθώντας τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, «συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης αποθεμάτων εφόσον χρειάζεται», ανέφερε η Επιτροπή. Εάν κηρυχθεί εκ νέου κατάσταση έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία, οι εταιρείες θα «ξεκινήσουν σύντομα την παραγωγή», ανέφερε.

Ωστόσο, ακτιβιστές υπέρ της ίσης πρόσβασης στα εμβόλια υποστηρίζουν ότι η ΕΕ κινδυνεύει να επαναλάβει το «εμβολιαστικό απαρτχάιντ» που σημειώθηκε κατά την πρόσφατη πανδημία - όπως το ονόμασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Μετά από μια πανδημία στην οποία οι αναπτυσσόμενες χώρες περίμεναν στην ουρά για εμβόλια και θεραπείες, η ΕΕ και οι φαρμακευτικές εταιρείες φαίνεται να σχεδιάζουν να το κάνουν ξανά στην επόμενη υγειονομική κρίση», δήλωσε η Mohga Kamal-Yanni, επικεφαλής της Συμμαχίας People’s Vaccine.

Η Κομισιόν επέλεξε τα εργοστάσια της Pfizer στην Ιρλανδία και το Βέλγιο για να διατηρήσει την ικανότητα παραγωγής εμβολίων mRNA. Επίσης, επέλεξε τις ισπανικές εταιρείες Reig Jofre και Laboratorios Hipra για εμβόλια που βασίζονται σε πρωτεΐνες και την ολλανδική Bilthoven Biologicals για εμβόλια που βασίζονται σε φορείς του ιού.

Ο ΠΟΥ προέτρεψε κυβερνήσεις και κατασκευάστριες εταιρείες να διατηρούν έως και 20% των εμβολίων ή θεραπειών για διανομή σε φτωχότερες χώρες, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη της «καταστροφικής αποτυχίας» κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid, σύμφωνα με προσχέδιο για μια παγκόσμια συμφωνία πανδημίας που συζητείται αυτή τη στιγμή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v