Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με μετρητά το 70% της αγοράς σπιτιών στις «καλές περιοχές» του Λονδίνου

Πλούσιοι ξένοι αγοραστές κρατούν ψηλά τις τιμές κατοικιών στο κεντρικό Λονδίνο, την ώρα που η αύξηση των στεγαστικών επιτοκίων γίνεται θηλιά για τον πολύ κόσμο. Πάνω από 160 ακίνητα αξίας άνω των 10 εκατ. λιρών πουλήθηκαν το οικονομικό έτος 2022-23.

Με μετρητά το 70% της αγοράς σπιτιών στις «καλές περιοχές» του Λονδίνου

Πάνω από το 70% των ακινήτων που έχουν πωληθεί φέτος στο κεντρικό Λονδίνο έχουν αγοραστεί εξ ολοκλήρου με μετρητά, σύμφωνα με έκθεση της κτηματομεσιτικής Savills που τροφοδοτεί τις ανησυχίες ότι πλούσιοι αγοραστές από το εξωτερικό αγοράζουν ακίνητα εις βάρος των εργαζόμενων Λονδρέζων, γράφει ο Guardian.

Συνολικά το 71% των «καλών περιοχών» του κεντρικού Λονδίνου – όρος κτηματομεσίτη για την περιοχή που εκτείνεται από το Τσέλσι ως το Κάμντεν και από το Νότινγκ Χιλ ως το Γουεστμίνστερ – έχει αγοραστεί χωρίς υποθήκη τους τελευταίους επτά μήνες, ποσοστό διπλάσιο έναντι του 35% για τη Βρετανία συνολικά.

Κι αυτό τη στιγμή που ο αυξανόμενος πληθωρισμός οδήγησε την Τράπεζα της Αγγλίας να σπρώξει τα επιτόκια στο 5% καταγράφοντας υψηλό 13 ετών, γεγονός που με τη σειρά του οδήγησε τις τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, καθιστώντας τα όλο και πιο δύσκολο να εξυπηρετηθούν.

H Φράνσις Μακ Ντόναλντ, διευθύντρια ερευνών στη Savills, δήλωσε: «Οι αγορές που προσελκύουν πλούσιους διατηρούνται ισχυρότερες εν μέσω αναταράξεων στην αγορά στεγαστικών δανείων. Η "καλή" αγορά του Λονδίνου αποδίδει πιο δυνατά από το αναμενόμενο, την ώρα που οι πιο πρόσφατες αυξήσεις επιτοκίων πιθανώς θα συμπιέσουν τους προϋπολογισμούς των αγοραστών και θα αυξήσουν την ευαισθησία των τιμών, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου οι περισσότεροι αγοραστές εξαρτώνται από τον δανεισμό».

Το κτηματομεσιτικό γραφείο ανέφερε ότι, παρά την ανησυχία για τον αντίκτυπο των επιτοκίων στην ευρύτερη αγορά κατοικίας, «οι αξίες των κατοικιών παρέμειναν εξαιρετικά ανθεκτικές».

Οι τιμές στις «καλές περιοχές» του Λονδίνου έχουν μειωθεί 1%, ενώ συνολικά στη Βρετανία 3,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Σύμφωνα με τη Savills, αυτό οφείλεται στην «αυξανόμενη απόκλιση μεταξύ αγοραστών με μετρητά και μετοχές και άλλων ομάδων, ως προς την ικανότητά τους να συναλλάσσονται, δηλαδή μεταξύ των υψηλότερων και χαμηλότερων τμημάτων της αγοράς».

Οι τιμές για την «καλή» αγορά του Λονδίνου, με τιμές 5 εκατ. λιρών και άνω, παραμένουν σταθερές (-0,1%), ενώ η αγορά των 500.000-1 εκατ. λιρών έχει σημειώσει πτώση 2,1% και η αγορά κάτω των 500.000 λιρών έχει υποχωρήσει περαιτέρω (-2,5 %).

Το Mayfair, το Westminster και το Marylebone ήταν οι πιο δημοφιλείς περιοχές για αγοραστές από το εξωτερικό, κυρίως από Ασία, Μέση Ανατολή και ΗΠΑ.

Περισσότερα από 160 ακίνητα με αξία πάνω από 10 εκατ. λίρες πουλήθηκαν στο Λονδίνο το οικονομικό έτος 2022-23 – τα περισσότερα από το 2016, όταν το Brexit αποθάρρυνε τους βαθύπλουτους του κόσμου από το να επενδύσουν στη «super-prime» βρετανική αγοράμ αποκτώντας ένα σπιτάκι στο Λονδίνο.

Μεταξύ των αγοραστών που ξεχώρισαν πέρυσι ήταν ο Ελβετός δισεκατομμυριούχος Ερνέστο Μπερταρέλι, που ξόδεψε 92 εκατ. λίρες για μια έπαυλη 80 δωματίων στην Belgravia, με πισίνα 20 μέτρων, πολυτελές γυμναστήριο και κινηματογράφο.

Επίσης, η Τουρκάλα Χανζαντέ Ντογάν Μποϊνέρ, ιδρύτρια και πρόεδρος της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου Hepsiburada.com, αγόρασε μια έπαυλη έξι υπνοδωματίων στο Knightsbridge έναντι 27 εκατ. λιρών.

Ο υψηλότερος αριθμός πωλήσεων σπιτιών άνω των 10 εκατομμυρίων λιρών καταγράφεται σε Kensington (26), Belgravia (25) και Mayfair (22).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v