Μόνιμη εγκατάσταση Γερμανών στρατιωτών στη χώρα του ζητά ο Ρουμάνος πρωθυπουργός

Σε συνάντηση με τον Ολαφ Σολτς στο Βερολίνο, ο Μαρσέλ Τσιολάκου ζήτησε περαιτέρω ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ με γερμανικά στρατεύματα, «επί μονίμου βάσεως και σύντομα».

Μόνιμη εγκατάσταση Γερμανών στρατιωτών στη χώρα του ζητά ο Ρουμάνος πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μαρσέλ Τσιολάκου προέτρεψε τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να ενισχύσει περαιτέρω την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, στέλνοντας γερμανικά στρατεύματα στη χώρα του «σύντομα» και «μόνιμα».

«Ελπίζω ότι σύντομα θα έχουμε Γερμανούς στρατιώτες μόνιμα στο έδαφος της Ρουμανίας», είπε ο Τσιολάκου στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης τύπου μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Βερολίνο, αναφερόμενος σε γερμανική ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας για μόνιμη αποστολή 4.000 στρατιωτών στη Λιθουανία.

Ο Τσιολάκου εξέφρασε ανησυχίες ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει περισσότερο και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη σύνοδο κορυφής της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους σε δύο εβδομάδες, είπε ότι αναμένει η γερμανική κυβέρνηση να αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα στα ανατολικά.

Αργότερα πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι μαζί με τον καγκελάριο μπορούμε το συντομότερο δυνατό να πάρουμε σχετικές αποφάσεις».

Ο Σολτς δεν σχολίασε άμεσα το ρουμανικό αίτημα. Το γεγονός ότι το έθεσε δημόσια ο Τσιολάκου φάνηκε να εκπλήσσει τον καγκελάριο, ο οποίος δεν έχει κοινοποιήσει σχέδια για αποστολή στρατευμάτων στη Ρουμανία, μεταδίδει το Politico.

Στη Ρουμανία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, το ΝΑΤΟ έχει εγκαταστήσει στρατεύματα από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας. Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι θα διατηρήσουν τα στρατεύματά τους στη Ρουμανία τουλάχιστον μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο.

Και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν απαισιοδοξία για την πιθανότητα να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Θα περιμέναμε να τελειώσει η σύγκρουση με την ουκρανική αντεπίθεση», είπε ο Τσιολάκου. «Αλλά δυστυχώς τα δεδομένα δεν μας δίνουν τόσο κουράγιο».

Ο Σολτς είπε ότι δεν αναμενόταν ποτέ πως η ουκρανική πλευρά θα έκανε προόδους από τη μια μέρα στην άλλη, λέγοντας: «Η στιγμή μιας σημαντικής προόδου δεν θα έρθει τόσο γρήγορα».

Ο καγκελάριος προσπάθησε επίσης να αμβλύνει την ελπίδα της Ουκρανίας για σαφή προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του Βίλνιους, η οποία πρόκειται να επικεντρωθεί στην «εμβάθυνση της συνεργασίας» με το Κίεβο μέσω «κοινού συμβουλίου».

«Σίγουρα θα συζητήσουμε το ζήτημα του πώς θα αντιμετωπίσουμε περαιτέρω την προοπτική χωρών που θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ», είπε ο Σολτς. «Αλλά σαφώς κανείς δεν μπορεί να γίνει μέλος μιας αμυντικής συμμαχίας κατά τη διάρκεια ενός πολέμου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v