Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

G20: Μαύρος καπνός στη συνάντηση για τη μείωση των ορυκτών καυσίμων

Εμπόδια στον στόχο για τριπλασιασμό της χρήσης ανανεώσιμων πηγών στη δεκαετία, παρά τις όλο και εντονότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής παγκοσμίως. Συμφώνησαν ότι διαφωνούν οι αξιωματούχοι στην Ινδία.

G20: Μαύρος καπνός στη συνάντηση για τη μείωση των ορυκτών καυσίμων

Η συνάντηση της Ομάδας των 20 μεγάλων οικονομιών στην Ινδία σήμερα Σάββατο δεν κατάφερε να βρει την απαραίτητη συναίνεση για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, μετά από αντιρρήσεις ορισμένων παραγωγών χωρών, μεταδίδει το Reuters.

Επιστήμονες και ακτιβιστές δείχνουν εξοργισμένοι από τις ανεπιτυχείς προσπάθειες των διεθνών φορέων για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ακόμη και όταν ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο καταδεικνύουν πόσο επικίνδυνη για τον άνθρωπο μπορεί να γίνει η κλιματική κρίση.

Οι αξιωματούχοι ενέργειας της G20 επρόκειτο να εκδώσουν κοινό ανακοινωθέν στο τέλος της τετραήμερης συνάντησής τους στο Μπαμπολίν, πόλη στην ινδική παράκτια πολιτεία Γκόα.

Ωστόσο, απορρίφθηκε λόγω διαφωνιών, συμπεριλαμβανομένου του προβλεπόμενου τριπλασιασμού της δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030.

Συναίνεση δεν απέσπασαν ούτε οι ενότητες που παροτρύνουν τις ανεπτυγμένες χώρες να επιτύχουν τον στόχο της από κοινού κινητοποίησης 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για τη δράση για το κλίμα προς τις αναπτυσσόμενες οικονομίες το 2020-2025, αλλά ούτε η περιγραφή του πολέμου στην Ουκρανία.

Πεδίο αντιπαράθεσης ήταν η χρήση ορυκτών καυσίμων, κυρίως όσον αφορά τον περιορισμό της «αμείωτης» χρήσης, ανέφεραν δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Προσχέδιο αργά την Παρασκευή που είδε το Reuters έγραφε: «Τονίστηκε η σημασία της καταβολής προσπαθειών για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με τις διαφορετικές εθνικές συνθήκες».

Ωστόσο, αντί για κοινό ανακοινωθέν, δήλωση της προεδρίας που κυκλοφόρησε το απόγευμα του Σαββάτου ανέφερε: «Υπήρξαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τις τεχνολογίες περιορισμού τέτοιων ανησυχιών».

Ο υπουργός Ενέργειας της Ινδίας R.K. Singh, σε ενημέρωση μετά το τέλος της διάσκεψης, είπε ότι ορισμένες χώρες προέκριναν τη δέσμευση άνθρακα αντί για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.

Δεν κατονόμασε τις χώρες. Ωστόσο, οι μεγάλοι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων, η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, η Κίνα, η Νότια Αφρική και η Ινδονησία είναι γνωστό ότι αντιτίθενται στον στόχο τριπλασιασμού της ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυτή τη δεκαετία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v