Σε χαμηλό 16 μηνών ο πληθωρισμός στη Γαλλία

Ελπίδες για φρένο ΕΚΤ στις αυξήσεις επιτοκίων. Ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5% τον Ιούνιο από 5,3% τον προηγούμενο μήνα. Αισιοδοξία ενόψει της δημοσίευσης τιμών καταναλωτή για την ευρωζώνη τη Δευτέρα.

Σε χαμηλό 16 μηνών ο πληθωρισμός στη Γαλλία

Σε χαμηλό 16 μηνών φρέναρε ο πληθωρισμός στη Γαλλία, καθώς η πτώση του ενεργειακού κόστους μείωσε την αύξηση των τιμών καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5% τον Ιούνιο από 5,3% τον προηγούμενο μήνα.

Το αποτέλεσμα ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters, προσφέροντας κάποια ανακούφιση ενόψει της δημοσίευσης των στοιχείων τιμών για την ευρωζώνη τη Δευτέρα - αναμένεται να παρουσιάσει συνολική πτώση.

Ανάπτυξη-έκπληξη για τη γαλλική οικονομία

Η οικονομία της Γαλλίας αναπτύχθηκε σημαντικά περισσότερο από ό,τι αναμενόταν το δεύτερο τρίμηνο, προκαλώντας θετική έκπληξη καθώς οι φόβοι ύφεσης παραμένουν στην ευρωζώνη.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, με στήριξη από την άνοδο των εξαγωγών, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στο δεύτερο μεγαλύτερο μέλος του νομισματικού μπλοκ αυξήθηκε κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση, μετά την αύξηση κατά 0,1% τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς, ανακοίνωσε την Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία Insee. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg υπολόγιζαν επέκταση της τάξης του 0,1%.

Τα στοιχεία προκαλούν λίγη χαρά αφού η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ παρουσίασε την Πέμπτη μια επιδεινούμενη εικόνα για την ευρωζώνη τους επόμενους μήνες. Η Γερμανία - η μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου - παλεύει ήδη για έξοδο από την ύφεση, ενώ η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στο μπλοκ ως σύνολο υποδηλώνει συρρίκνωση τον Ιούλιο.

Στη Γαλλία, ενώ οι εξαγωγές ενισχύθηκαν από την παράδοση ενός κρουαζιερόπλοιου, οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 0,4% και οι επενδύσεις αυξήθηκαν μόλις κατά 0,1%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v