Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξι προσκλήσεις για διεύρυνση έστειλαν οι BRICS

Σαουδική Αραβία, Ιράν, Αίγυπτος, Αργεντινή, Αιθιοπία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσκλήθηκαν να ενταχθούν στην ομάδα. Αυξάνει το ειδικό βάρος στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Εξι προσκλήσεις για διεύρυνση έστειλαν οι BRICS

Η ομάδα των BRICS κάλεσε τον κορυφαίο εξαγωγέα πετρελαίου, τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, την Αίγυπτο, την Αργεντινή, την Αιθιοπία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να ενταχθούν στο μπλοκ τους, σε μια κίνηση που δίνει ώθηση στην παγκόσμια επιρροή του.

Ηγέτες από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική συμφώνησαν να επεκτείνουν την ομάδα BRICS από την 1η Ιανουαρίου. Θα είναι η πρώτη επέκταση από το 2010.

«Έχουμε συναίνεση για την πρώτη φάση αυτής της διαδικασίας επέκτασης και θα ακολουθήσουν και άλλες φάσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, καθισμένος δίπλα σε άλλους ηγέτες από την ομάδα.

Η συμπερίληψη της Σαουδικής Αραβίας, του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, μαζί με το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Βραζιλία, θα σήμαινε ότι ο όμιλος συγκεντρώνει αρκετούς από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας με τους μεγαλύτερους καταναλωτές στον αναπτυσσόμενο κόσμο, δίνοντάς του τεράστια οικονομική επιρροή. Καθώς το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου εμπορίου ενέργειας πραγματοποιείται σε δολάρια, η επέκταση ενισχύει επίσης την ικανότητα του μπλοκ να ωθεί περισσότερο εμπόριο σε εναλλακτικά νομίσματα.

Μια διευρυμένη ομάδα BRICS θα σήμαινε επίσης περισσότερο ειδικό βάρος στις παγκόσμιες υποθέσεις και μπορεί να οδηγήσει σε έναν διαφορετικό τύπο παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με το Bloomberg Economics. Αυτό συμβαίνει επειδή σε σύγκριση με την G-7, οι BRICS είναι λιγότερο προσανατολισμένες στις αγορές.

«Η διεύρυνση των BRICS καθοδηγείται από την επιθυμία να οικοδομηθεί μια εναλλακτική λύση σε ένα διεθνές σύστημα με επίκεντρο την ηγεμονία των ΗΠΑ», δήλωσε ο Hasnain Malik, στρατηγικός αναλυτής της Tellimer στο Ντουμπάι. «Θα πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ της χρήσης του δολαρίου ΗΠΑ ως νομίσματος συναλλαγών, η οποία μπορεί να διαβρωθεί όσο περισσότεροι αναζητούν μια εναλλακτική λύση, και ως αποθεματικού νομίσματος, το οποίο σχεδόν καμία άλλη χώρα ή ομάδα χωρών δεν έχει το μέγεθος, τη θεσμική αξιοπιστία και τα ελεύθερα μετατρέψιμα χαρακτηριστικά».

Η ώθηση για επέκταση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα, αλλά είχε την υποστήριξη της Ρωσίας και της Νότιας Αφρικής. Η Ινδία ανησυχούσε ότι η διεύρυνση θα μετατρέψει την ομάδα σε φερέφωνο της Κίνας, ενώ η Βραζιλία ανησυχούσε για την αποξένωση από τη Δύση.

Περισσότερα από 20 κράτη από τον Παγκόσμιο Νότο είχαν ζητήσει επίσημα να συμμετάσχουν πριν από τη σύνοδο κορυφής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v