Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία: Πρέπει να αλλάξει το Σύμφωνο Σταθερότητας, πρόκειται για δαμόκλειο σπάθη

«Σε μια φάση οικονομικής και βιομηχανικής κρίσης, θεωρώ ότι είναι αδύνατον να μπορέσουν να σεβαστούν οι προϋπολογισμοί των διαφόρων χωρών τις κανονικές παραμέτρους του Συμφώνου», είπε ο υπουργός Αμυνας.

Ιταλία: Πρέπει να αλλάξει το Σύμφωνο Σταθερότητας, πρόκειται για δαμόκλειο σπάθη

Ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Μελόνι, Γκουίντο Κροζέτο, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, αναφέρθηκε στο θέμα της μεταρρύθμισης του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας.

«Η δαμόκλειος σπάθη, για το 2024, είναι η επιστροφή στους αρχικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. Σε μια φάση οικονομικής και βιομηχανικής κρίσης, θεωρώ ότι είναι αδύνατον να μπορέσουν να σεβαστούν οι προϋπολογισμοί των διαφόρων χωρών τις κανονικές παραμέτρους του Συμφώνου», είπε ο Κροζέτο. Κατά την άποψη του Ιταλού υπουργού Άμυνας «πρέπει να αλλάξει η όλη φύση της συζήτησης, διότι ο κόσμος έχει αλλάξει».

«Το θέμα δεν είναι το ποσοστό ελλείμματος που πρέπει να τύχει σεβασμού, αλλά το μέλλον της Ευρώπης. Είναι σε εξέλιξη τεράστιες αλλαγές: η οικολογική μετάβαση, η έλλειψη πρώτων υλών και η πρόοδος των Βrics επιβάλλουν τον επανακαθορισμό των παραμέτρων του Συμφώνου Σταθερότητας, ξεπερνώντας μια καθαρά τεχνικής φύσεως προσέγγιση», πρόσθεσε ο Γκουίντο Κροζέτο. Ο στενός αυτός συνεργάτης της Τζόρτζια Μελόνι πιστεύει ότι «χρειάζεται ένας μακροοικονομικός πολιτικός οραματισμός, ο οποίος να καλύψει τουλάχιστον το διάστημα των επόμενων δέκα με δεκαπέντε ετών».

Ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Άμυνας υπογράμμισε, δε, ότι «αν ο στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων σε κάποιος βασικούς για την Ευρώπη τομείς, όπως είναι η βιομηχανική και ψηφιακή μετάβαση και άλλες δαπάνες, τότε πρέπει να αποκλείσουμε τις επενδύσεις αυτές από το Σύμφωνο Σταθερότητας». «Δεν μπορούμε να πούμε, πλέον, ότι "ακολουθήσαμε πάντα τον συγκεκριμένο δρόμο". Δεν χρειαζόμαστε μυωπικές προσεγγίσεις, αλλά αυτές που χαρακτηρίζουν τους εμπνευσμένους πολιτικούς», ολοκλήρωσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v