Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κωλοτούμπα» Ερντογάν: Πιστεύει τώρα στη σφιχτή νομισματική πολιτική

Τέλος στις ανορθόδοξες οικονομικές θεωρίες για τα επιτόκια και τον πληθωρισμό, αν και ο ίδιος δηλώνει πως «δεν έχει αλλάξει». Στα ύψη και το 2024 ο πληθωρισμός.

«Κωλοτούμπα» Ερντογάν: Πιστεύει τώρα στη σφιχτή νομισματική πολιτική

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι απαιτείται «σφιχτή νομισματική πολιτική» για την επιβράδυνση του πληθωρισμού, σε μια προφανή αλλαγή στάσης από έναν ηγέτη που για καιρό απογοήτευε τους επενδυτές υπερασπιζόμενος το εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού.

Η λίρα ανέτρεψε τις απώλειές της μετά την ομιλία του Ερντογάν αλλά εξακολουθεί να χάνει περισσότερο από 30% φέτος.

«Θα μειώσουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφια επίπεδα με τη στήριξη της νομισματικής σύσφιξης», είπε καθώς η κυβέρνησή του αποκάλυψε τους οικονομικούς στόχους για τα επόμενα τρία χρόνια. Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος κέρδισε την επανεκλογή τον Μάιο, είναι γνωστός ως «εχθρός των υψηλών επιτοκίων». Έχει καθαιρέσει τρεις διοικητές κεντρικών τραπεζών τα τελευταία χρόνια, επειδή δεν ακολούθησαν αυτή την ανορθόδοξη οικονομική γραμμή, θυμίζει το Bloomberg.

Αλλαξε την οικονομική του ομάδα λίγο μετά τη νίκη του στις εκλογές, διορίζοντας τον Mehmet Simsek, πρώην στέλεχος της Merrill Lynch, ως υπουργό Οικονομικών και την Hafize Gaye Erkan, η οποία εργαζόταν στην Goldman Sachs, ως διοικητή της κεντρικής τράπεζας.

Ενώ η χώρα προχώρησε σε απότομη αύξηση των επιτοκίων και ήρε τους κρατικούς ελέγχους στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ο Ερντογάν δήλωνε ότι οι απόψεις του για τη νομισματική πολιτική δεν έχουν αλλάξει! «Οι άνθρωποι δεν πρέπει να έχουν τη λανθασμένη αντίληψη ότι ο πρόεδρος κινείται προς μια σοβαρή αλλαγή στις πολιτικές επιτοκίων», είπε στις 14 Ιουνίου. «Είμαι το ίδιο».

Η καθήλωση του Ερντογάν

Η προσήλωση του προέδρου σε μια στρατηγική ανάπτυξης με κάθε κόστος και τα χαμηλά επιτόκια προκάλεσαν άνοδο του πληθωρισμού και φυγή των επενδυτών από τη χώρα. Σήμερα ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του θα περιορίσει την καταναλωτική ζήτηση. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι δεν θα «κάνει παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη».

Η Τουρκία αναθεώρησε προς τα κάτω τους στόχους της για οικονομική ανάπτυξη στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν για φέτος θα είναι 4,4%, από 5% στην προηγούμενη εκτίμηση. Η κυβέρνηση βλέπει τώρα ανάπτυξη 4% το 2024, σε σύγκριση με 5,5% πριν.

Απαισιόδοξη προοπτική

Στην Τουρκία θα διεξαχθούν δημοτικές εκλογές τον Μάρτιο. Ο Ερντογάν εδώ και χρόνια προ εκλογών προχωρούσε σε νομισματική τόνωση και θέλει να ξανακερδίσει την Κωνσταντινούπολη, που τώρα ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση έκανε μια απαισιόδοξη εκτίμηση για τον πληθωρισμό, αναθεωρώντας απότομα την πρόβλεψή της για το τέλος του έτους στο 65%, από 25%. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού αυξήθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο τον Αύγουστο, στο 58,9%, υπογραμμίζοντας την πρόκληση που αντιμετωπίζει η κεντρική τράπεζα αλλά και ο Ερντογάν.

Η κεντρική τράπεζα άλλαξε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους στο 58% τον Ιούλιο, ποσοστό υπερδιπλάσιο από αυτό που περίμενε η προηγούμενη διοίκηση.

Οι νομισματικές αρχές αναμένουν ότι η αύξηση των τιμών θα κορυφωθεί το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους και θα επιβραδυνθεί στο 33% στο τέλος του. Η πρόβλεψη για το τέλος του έτους 2025 είναι 15%.

Το τρέχον επιτόκιο αναφοράς είναι 25%, αφού η κεντρική τράπεζα το αύξησε κατά 750 μονάδες βάσης -περισσότερο από το αναμενόμενο- στα τέλη Αυγούστου. Η τράπεζα έχει σηματοδοτήσει ότι ο κύκλος σύσφιξης θα συνεχιστεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v