Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απελάθηκε από την Ελλάδα και έχασε προσφυγή κατά της Frontex

Μια ιστορία pushback με τη βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποκαλύπτει ο Guardian. Οικογένεια Σύρων στάλθηκε πίσω στην Τουρκία πριν εξεταστεί το αίτημα χορήγησης ασύλου και η ΕΕ «δεν φέρει καμία ευθύνη». «Τα κράτη μέλη είναι αρμόδια», απεφάνθη.

Απελάθηκε από την Ελλάδα και έχασε προσφυγή κατά της Frontex

Σύρος πρόσφυγας έχασε δικαστική υπόθεση εναντίον της Frontex, της υπηρεσίας προστασίας των συνόρων της ΕΕ, αφού ο ίδιος και η οικογένειά του απελάθηκαν βίαια από την Ελλάδα πριν εξεταστεί η αίτησή του για άσυλο.

Η απόφαση, μεταδίδει ο Guardian, θεωρείται σημαντικό πλήγμα στις προσπάθειες να γίνουν πιο διαφανείς οι λειτουργίες της Frontex στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, με λογοδοσία προς τα κράτη μέλη.

Ο Σύρος, η σύζυγός του και τα τέσσερα μικρά παιδιά του, ηλικίας από ενός έτους έως επτά ετών, έκαναν το επικίνδυνο ταξίδι από το κατεστραμμένο Χαλέπι στην Ελλάδα το 2016, μέσω λαθρεμπόρων, αλλά 11 ημέρες μετά μεταφέρθηκαν στην Τουρκία από τη Frontex.

Eφτασαν με βάρκα στη Μήλο και, αφού μεταφέρθηκαν στη Λέρο, εξέφρασαν την επιθυμία τους να υποβάλουν αίτηση για διεθνή προστασία. Ωστόσο, μετά από κοινή επιχείρηση που πραγματοποίησαν η Frontex και η Ελλάδα, μεταφέρθηκαν στην Τουρκία. Από εκεί πήγαν στο Ιράκ, όπου διαμένουν έκτοτε, μεταδίδει ο Guardian κάνοντας αναφορά στη δικαστική ετυμηγορία.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε την αξίωση του Σύρου, σημειώνοντας ότι η Frontex δεν είναι αρμόδιος οργανισμός για τις διαδικασίες ασύλου.

«Δεδομένου ότι η Frontex δεν έχει την εξουσία να αξιολογεί την ουσία των αποφάσεων επιστροφής ή των αιτήσεων για διεθνή προστασία, δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για οποιαδήποτε ζημία σχετίζεται με την επιστροφή προσφύγων στην Τουρκία», έκρινε το δικαστήριο του Λουξεμβούργου.

Η υπόθεσή του υποστηρίχθηκε από το Ολλανδικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και τις ομάδες BKB, Sea-Watch Legal Aid Fund και Jungle Minds.

Όπως υποστήριξαν, η οικογένεια από τη Συρία έπεσε θύμα απώθησης-επαναπροώθησης (pushback) από τους Έλληνες και τη Frontex, Η ευρωπαϊκή υπηρεσία, τονίζουν, παραβίασε τους κανόνες για τις διαδικασίες ασύλου και τα δικαιώματα των παιδιών, χωρίζοντας τον άνδρα και τη γυναίκα από την οικογένειά τους, κατά την πτήση τους προς την Τουρκία.

Η πλευρά του Σύρου πρόσφυγα ζήτησε 96.000 ευρώ για υλική ζημιά και 40.000 ευρώ για ηθική βλάβη, λόγω της εικαζόμενης παράνομης συμπεριφοράς του Frontex πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επιχείρηση επιστροφής.

Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να πάρουν τα αποδεικτικά έγγραφα για το τι συνέβη από τη Frontex, προσθέτουν.

Το δικαστήριο, ωστόσο, έκρινε ότι καθήκον της Frontex ήταν να παρέχει μόνο τεχνική και επιχειρησιακή υποστήριξη στα κράτη μέλη.

«Μόνο τα κράτη μέλη είναι αρμόδια να αξιολογούν την ουσία των αποφάσεων επιστροφής και να εξετάζουν αιτήσεις για διεθνή προστασία», ανέφερε.

Η Lisa-Marie Komp, δικηγόρος του Σύρου, είπε ότι η υπόθεση είναι πολύ σημαντική παρόλο που ο πρόσφυγας έχασε την υπόθεση, καθώς αποκάλυψε ένα «κενό ευθυνών» στη Frontex.

«Αποτελεί κενό λογοδοσίας το ότι η Frontex ουσιαστικά δεν έχει ευθύνη για τις ενέργειές της. Εάν είναι έτσι, χρειάζεται πολιτική δράση», είπε. «Δεν νοείται εξουσία χωρίς υπευθυνότητα και λογοδοσία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v