Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από 8.000 νεκροί στη Βόρεια Αφρική σε λίγες μέρες

Θάνατος και χάος από την πλημμύρα Ντάνιελ στη Λιβύη και τον σεισμό στο Μαρόκο. Φόβοι για εκτίναξη του τελικού αριθμού των νεκρών και οργή για πολιτικές ευθύνες διαρκείας, που εντοπίζονται εντός και εκτός των δύο χωρών.

Πάνω από 8.000 νεκροί στη Βόρεια Αφρική σε λίγες μέρες

Περίπου 8.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν ή αγνοούνται λόγω των καταστροφών που έπληξαν μέσα σε λίγες μέρες τις δύο χώρες της Βόρειας Αφρικής, το Μαρόκο και τη Λιβύη, η μία μετά την άλλη. Και επιπλέον οι προσπάθειες παροχής διεθνούς βοήθειας παρεμποδίζονται από πολιτικές επιπλοκές.

Στη Λιβύη έχασαν τη ζωή τους 5.000 άνθρωποι μετά την καταιγίδα Ντάνιελ, που έπληξε τη βορειοανατολική ακτή της χώρας το Σαββατοκύριακο. Το πιο σκληρό χτύπημα δέχτηκε η Ντέρνα, πόλη 90.000 κατοίκων νοτίως της Ελλάδας, όπου ολόκληρες γειτονιές θάφτηκαν κάτω από τη λάσπη αφού έσπασαν δύο φάγματα. Αξιωματούχοι στο ανατολικό τμήμα του διχοτομημένου κράτους-μέλους του ΟΠΕΚ δήλωσαν ότι η στάθμη του νερού είχε φτάσει μέχρι και στον πέμπτο όροφο ορισμένων κτιρίων, μεταδίδει το Bloomberg. Οι έρευνες συνεχίζονται για περίπου 10.000 αγνοούμενους.

Στο Μαρόκο, ο ισχυρότερος σεισμός εδώ και έναν αιώνα σημειώθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου σκοτώνοντας περίπου 3.000 ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από 5.500. Οι προσπάθειες τώρα επικεντρώνονται στην επαναστέγαση των επιζώντων και στην ανοικοδόμηση. Ο πρώην διευθυντής της κεντρικής τράπεζας Abdelouahed El Jai είπε στο Bloomberg ότι αυτό μπορεί να κοστίσει έως 5 δισ. δολάρια.

«Η Βόρεια Αφρική αντιμετωπίζει άλλη μια ανθρωπιστική καταστροφή», έγραψε ο Ζακ Νελ, αναλυτής της Oxford Economics με έδρα το Κέιπ Τάουν.

Οι προσπάθειες βοήθειας και διάσωσης στις δύο χώρες δυσχεραίνονται λόγω πολιτικών επιπλοκών. Στη Λιβύη, η πληγείσα περιοχή διοικείται από μία εκ των δύο κυβερνήσεων της χώρας, η οποία βρίσκεται σε αντίθεση με τη διοίκηση στην Τρίπολη. Η μαροκινή κυβέρνηση, από την πλευρά της, ήταν επιλεκτική, δεχόμενη βοήθεια από Ισπανία, Βρετανία, Κατάρ και Εμιράτα και αρνούμενη προσφορές από τις ΗΠΑ, την πρώην αποικιοκρατική Γαλλία και πολλές άλλες χώρες.

Ερίζουν πάνω στα συντρίμμια

Σε ένδειξη κάποιας σύγκλισης μετά την τραγωδία, οι αντίπαλες κυβερνήσεις στη Λιβύη υποσχέθηκαν 2 δισ. λιβυκά δηνάρια (385 εκατ. ευρώ) σε βοήθεια στην Ντέρνα και σε άλλες περιοχές που επλήγησαν στα ανατολικά.

Η γειτονική Αίγυπτος έστειλε τον αρχηγό του στρατιωτικού επιτελείου της και άλλους αξιωματικούς, μαζί με προμήθειες βοήθειας, ενώ η Αλγερία έστειλε τους υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας, μαζί με συνεργεία διάσωσης, σύμφωνα με αραβικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η κατάσταση της Λιβύης «είναι ο ορισμός της καταστροφής», δήλωσε ο Othman Abdel-Jaleel, υπουργός Υγείας για την ανατολική Λιβύη, σε βίντεο που μετέδωσε το Al Masar TV. «Τα πτώματα είναι διάσπαρτα» σε διάφορα νοσοκομεία εν αναμονή της ταυτοποίησης.

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης δήλωσε την Τρίτη ότι το 25%-45% της Ντέρνας είχε εξαφανιστεί, σύμφωνα με το αραβικό κανάλι Arabiya.

Το μέγεθος της καταστροφής οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον μακροχρόνιο πολιτικό διχασμό. Η χώρα, παρά τον πετρελαϊκό της πλούτο, έχει υποστεί έλλειψη επενδύσεων σε υποδομές και κοινωνικές υπηρεσίες, ειδικά στα ανατολικά. Αν και η καταστροφή φαινομενικά έφερε κοντά τις δύο πλευρές, μπορεί να μη διαρκέσει, εκτιμούν παρατηρητές.

«Οι προσπάθειες αρωγής θα παρεμποδιστούν από τον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο κυβερνήσεων – η κυβέρνηση της Βεγγάζης δεν έχει χρήματα και αυτή στην Τρίπολη θα προσπαθήσει να επωφεληθεί από την καταστροφή», είπε ο Νελ.

Εκρηξη οργής

Εν τω μεταξύ, στο Μαρόκο, επιζώντες σε κατεστραμμένα χωριά απομακρυσμένων περιοχών γύρω από τα βουνά του Άτλαντα ξεσπούν οργισμένοι, εξαιτίας της βραδύτητας των εγχώριων προσπαθειών διάσωσης και των προμηθειών.

Η δυσαρέσκεια έρχεται στο πλαίσιο της απροθυμίας της κυβέρνησης να δεχθεί τη βοήθεια από τη Γαλλία, μια κίνηση που προκάλεσε την έντονη επίπληξη από πλευράς Εμανουέλ Μακρόν

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν φουντώσει αφότου ο Μακρόν επιδίωξε στενότερους δεσμούς με την Αλγερία, χώρα σε αντιπαλότητα με το Μαρόκο. Η γαλλική πρεσβεία στη Ραμπάτ ήταν κενή για μήνες.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v