Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεκόρ 12ετίας για τις τιμές του ουρανίου, στροφή στην πυρηνική ενέργεια

Ολο και περισσότερες χώρες αναζητούν ενεργειακή ανεξαρτησία, παρατείνοντας τη λειτουργία ή κατασκευάζοντας νέους σταθμούς. Αναμένεται νέο άλμα στις τιμές.

Ρεκόρ 12ετίας για τις τιμές του ουρανίου, στροφή στην πυρηνική ενέργεια

Οι τιμές του ουρανίου έχουν εκτοξευθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, καθώς εν μέσω ενεργειακής κρίσης η πυρηνική ενέργεια επανέρχεται στο προσκήνιο.

Οι τιμές για το εμπόρευμα που ονομάζεται «κίτρινο κέικ» έχουν ανέβει περίπου 12% στα 65,50 δολάρια ανά λίβρα τον περασμένο μήνα, ξεπερνώντας το περσινό ρεκόρ και φτάνοντας σε ύψη που δεν είχαμε δει από το 2011, σύμφωνα με στοιχεία από την UxC, έναν πάροχο δεδομένων.

Οπως σημειώνουν οι Financial Times, η ζήτηση ουρανίου έχει αυξηθεί. Από την Ουάσιγκτον έως τη Σεούλ και το Παρίσι, οι κυβερνήσεις επιδιώκουν ενεργειακή ανεξαρτησία, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής του υπάρχοντος δικτύου πυρηνικών αντιδραστήρων, ενώ σκέφτονται την κατασκευή νέων σταθμών μετά την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου πέρυσι.

Το ρεκόρ για τις τιμές του ουρανίου σηματοδοτεί ένα μεγάλο βήμα προς την επανεμφάνιση της πυρηνικής ενέργειας, η χρήση της οποίας υπονομεύτηκε από την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011. Η υποχώρηση της ζήτησης και των τιμών ουρανίου μετά την καταστροφή οδήγησε στην έλλειψη νέων έργων εξόρυξης και αυτό φαίνεται τώρα.

Οι τιμές εξακολουθούν να είναι αρκετά μακριά από το επίπεδο των 73 δολαρίων ανά λίβρα πριν από την καταστροφή της Φουκουσίμα, η οποία άφησε την αγορά ουρανίου υπερεφοδιασμένη για περισσότερο από μια δεκαετία, δεδομένου ότι Ιαπωνία και Γερμανία άρχισαν να κλείνουν πυρηνικούς σταθμούς.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση, ένας διεθνής εμπορικός οργανισμός, αύξησε σημαντικά τις προβλέψεις της για τη συμβολή της πυρηνικής ενέργειας στην παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη ζήτηση ουρανίου. Εκτιμά ότι περισσότεροι από 140 αντιδραστήρες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως και 35 γιγαβατώρες μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μέχρι το 2040, απαιτώντας την ανάπτυξη νέων ορυχείων για την κάλυψη της ζήτησης ουρανίου, που διπλασιάζεται στους 130.000 τόνους ετησίως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v