Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 13% αύξησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας

Προσπάθειες να συγκρατηθεί η διαρκής πτώση για το ρούβλι, εκτιμήσεις για περαιτέρω αύξηση πληθωρισμού και ανάδυση υφεσιακών κινδύνων στη ρωσική οικονομία.

Στο 13% αύξησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας

Για τρίτη συνεχόμενη φορά αύξησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, προσπαθώντας να συγκρατήσει τους πληθωριστικούς κινδύνους και ενισχύοντας την έκτακτη αύξηση πριν από ένα μήνα, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει αποσυμπιέσει ιδιαίτερα το ρούβλι.

Το επιτόκιο αναφοράς αυξήθηκε στο 13% από 12%, κατά την τακτική προγραμματισμένη συνεδρίαση σήμερα Παρασκευή, προκαλώντας έκπληξη σε αρκετούς.

Τα κέρδη που αποκόμισε το ρούβλι μετριάστηκαν στο 0,6% έναντι του δολαρίου, στα 96,6675 ρούβλια έναντι 96,1 νωρίτερα, μεταδίδει το Bloomberg.

Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι «θα εξετάσει την ανάγκη περαιτέρω αυξήσεων βασικών επιτοκίων στις προσεχείς συνεδριάσεις της». Σύνολο προβλέψεων που συνοδεύουν την απόφαση έδειξε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν τροχιά υψηλότερων επιτοκίων το 2023-2024 και πληθωρισμό 6%-7% φέτος, έναντι εκτιμήσεων 5%-6,5% προηγουμένως.

«Έχουν αποκρυσταλλωθεί σημαντικοί προπληθωριστικοί κίνδυνοι, δηλαδή η αύξηση της εγχώριας ζήτησης που ξεπερνά την ικανότητα επέκτασης της παραγωγής και η πτώση του ρουβλίου το καλοκαίρι», ανέφερε. Ως εκ τούτου, απαιτείται νομισματική σύσφιξη προκειμένου να περιοριστεί η ανοδική απόκλιση του πληθωρισμού από τον στόχο και να επανέλθει στο 4% το 2024».

Η Τράπεζα της Ρωσίας έρχεται αντιμέτωπη με κινδύνους ύφεσης. Η αυστηρότερη πολιτική παραμένει επιβεβλημένη καθώς το ρούβλι είναι υπό πίεση και οι προοπτικές για τον πληθωρισμό επιδεινώνονται.

Η απροθυμία των αξιωματούχων να αυστηροποιήσουν τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων αφήνει στην κεντρική τράπεζα λίγες επιλογές πέρα από την αύξηση επιτοκίων. Η άνοδος των τιμών ξεπερνά τον στόχο του 4%, ενώ η οικονομία εν καιρώ πολέμου λειτουργεί με πλήρη ώθηση, παρά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Αν και η πρόσφατα απότομη αύξηση των επιτοκίων ανέστειλε για λίγο την πτώση του ρουβλίου, το νόμισμα παραμένει αδύναμο και ασταθές, αποτελώντας περαιτέρω απειλή για τον πληθωρισμό και καθιστώντας πιο ακριβές τις εισαγωγές.

Παρόλο που δεν έχει φτάσει στο συμβολικό όριο των 100 ρουβλίων ανά δολάριο που έσπασε τον περασμένο μήνα, εξακολουθεί να είναι κάτω από 2% σε σχέση με τα τέλη Αυγούστου. Επωφελείται ελαφρώς από την προσωρινή επιτάχυνση των πωλήσεων συναλλάγματος από την κεντρική τράπεζα στα μέσα Σεπτεμβρίου, οι οποίες ήταν απαραίτητες επειδή λήγει ένα κρατικό ομόλογο αυτή την εβδομάδα.

Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τις τιμές είναι στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Ο πληθωρισμός καταναλωτή έχει επίσης επιταχυνθεί για τέσσερις συνεχείς μήνες σε ετήσιους όρους, ξεπερνώντας το 5% τον Αύγουστο.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε έγκαιρη και κατάλληλη την προηγηθείσα απόφαση έκτακτης ανάγκης για τα επιτόκια, περιγράφοντας τις διακυμάνσεις του ρουβλίου ως «διαχειρίσιμες».

Το ρωσικό νόμισμα έχει χάσει το 23% της αξίας του έναντι του δολαρίου φέτος, στη μεγαλύτερη πτώση στις αναδυόμενες αγορές μετά την τουρκική λίρα και το πέσο Αργεντινής.

Μια επόμενη αύξηση των επιτοκίων θα είναι δαπανηρή για μια οικονομία που εξακολουθεί να προσαρμόζεται στις κυρώσεις και να τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τις δαπάνες του προϋπολογισμού και την ώθηση της στρατιωτικής παραγωγής.

Η αύξηση τον Αύγουστο ήδη υπερτριπλασίασε τις πιθανότητες ύφεσης τους επόμενους έξι μήνες σε περίπου 20%, σύμφωνα με το Bloomberg, που θα μπορούσαν να πλησιάσουν το 40%, εάν αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια.

«Δεδομένης της αποφασιστικότητας της Τράπεζας της Ρωσίας να μην αυστηροποιήσει τους ελέγχους κεφαλαίων, ο μόνος τρόπος που μπορεί να προσφέρει στήριξη στο ρούβλι είναι μέσω των αυξήσεων επιτοκίων», δήλωσε η Τατιάνα Ορλόβα της Oxford Economics, η οποία προέβλεψε αύξηση 100 μονάδων βάσης. «Ο λόγος είναι ότι το ρούβλι εξακολουθεί να φαίνεται εύθραυστο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v