Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κούρτι: Πρώτα αναγνώριση από το Βελιγράδι και μετά η σύσταση Ένωσης Σερβικών Δήμων

Τι ζητά από το Βελιγράδι ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, μετά το ναυάγιο στις συνομιλίες στις Βρυξέλλες επί του σχεδίου Μπορέλ.

Κούρτι: Πρώτα αναγνώριση από το Βελιγράδι και μετά η σύσταση Ένωσης Σερβικών Δήμων

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιτρέψει την σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων (ZSO) αν δεν προηγηθεί de facto αναγνώριση από την πλευρά της Σερβίας. «Στη συνάντηση στις Βρυξέλλες (σ.σ. 14/09/23) δήλωσα με σαφήνεια ότι δεν μπορώ να τους προσφέρω καφέ χωρίς φλιτζάνι. Πρώτα de facto αναγνώριση, διότι νομικό πλαίσιο για τη σύσταση της Ένωσης των δήμων αποτελεί το Σύνταγμα του Κοσόβου και όχι το σερβικό Σύνταγμα», ανέφερε ο Άλμπιν Κούρτι σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Πρίστινα. Ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Βελιγράδι ενδιαφέρεται κυρίως για τις εκτελεστικές αρμοδιότητες της Ένωσης Σερβικών Δήμων, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους εξουσία σ' έναν θεσμό τοπικής αυτοδιοίκησης η κυβέρνηση του δεν πρόκειται να παραχωρήσει.

Ο Άλμπιν Κούρτι δήλωσε δυσαρεστημένος από τη στάση του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ, επισημαίνοντας ότι σε πολλά θέματα κατά τις διαπραγματεύσεις συντονίζεται με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο νέος γύρος διαλόγου ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, που διεξήχθη στις 14 Σεπτεμβρίου σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο στις Βρυξέλλες, κατέληξε σε αποτυχία. Οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για τον οδικό χάρτη στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου για την εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας-Κοσόβου που πρότειναν ο ύπατος εκπρόσωπος εξωτερική πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ και ο ειδικός διαμεσολαβητής Μίροσλαβ Λάιτσακ. Η πρόταση προέβλεπε την εκκίνηση, από πλευράς Πρίστινας, της διαδικασίας για τη σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων, ενώ παράλληλα και το Βελιγράδι θα ξεκινούσε να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v