Κόσοβο: Τέσσερις νεκροί στην πολιορκία ορθόδοξου μοναστηριού

Ένοπλοι ταμπουρώθηκαν για ώρες σε μοναστήρι και έβαλλαν κατά της αστυνομίας. Νεκροί ένας αστυνομικός και τρεις από τους 30 δράστες. Αναζωπυρώνεται η εθνοτική βία μεταξύ Σέρβων και Αλβανών. Η στάση ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Κόσοβο: Τέσσερις νεκροί στην πολιορκία ορθόδοξου μοναστηριού

Ένοπλοι που επέβαιναν σε τεθωρακισμένα οχήματα εισέβαλαν σήμερα σε χωριό που κατοικείται κυρίως από Σέρβους, στο ανήσυχο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, συγκρούστηκαν με την αστυνομία και ταμπουρώθηκαν σε μοναστήρι, αναζωπυρώνοντας τη βία στην περιοχή.

Η αστυνομία του Κοσόβου ανακοίνωσε ότι ένας αστυνομικός και τρεις από τους σχεδόν 30 δράστες της επίθεσης σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια πυροβολισμών γύρω από το χωριό Μπάνισκο.

Μοναχοί και προσκυνητές κλείστηκαν μέσα στον ναό του σερβικού ορθόδοξου μοναστηριού, καθώς η πολιορκία μαινόταν επί ώρες.

Η κατάσταση επανήλθε σε ηρεμία μέσα στο μοναστήρι του βορείου Κοσόβου όπου είχαν ταμπουρωθεί σχεδόν τριάντα ένοπλοι άνδρες για αρκετές ώρες μετά τον θάνατο ενός αστυνομικού, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τζελάλ Σβέκλα.

«Ανακτήσαμε τον έλεγχο της περιοχής, έπειτα από αρκετές μάχες», δήλωσε ο Κοσοβάρος υπουργός Εσωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Από το μεσημέρι, ένοπλοι άνδρες που είχαν ταμπουρωθεί στο μοναστήρι αυτό είχαν περικυκλωθεί από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι Αλβανοί αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των 1,8 εκατ. κατοίκων του Κοσόβου, που ήταν πρώην επαρχία της Σερβίας. Ωστόσο, περίπου 50.000 Σέρβοι αποτελούν την πλειοψηφία στον βορρά, όπου οι συγκρούσεις τον Μάιο προκάλεσαν τον τραυματισμό δεκάδων διαδηλωτών και μελών της ειρηνευτικής δύναμης της ΝΑΤΟ.

Οι Σέρβοι δεν αποδέχτηκαν ποτέ τη διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008 και εξακολουθούν να βλέπουν το Βελιγράδι ως την πρωτεύουσά τους, δύο και πλέον δεκαετίες μετά την εξέγερση των Αλβανών του Κοσόβου κατά της σερβικής κυριαρχίας.

Δεν είναι σαφές ποιος βρίσκεται πίσω από τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν σήμερα, αλλά ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπιν Κούρτι και ο υπουργός Εσωτερικών Τζελάλ Σβέκλα κατηγόρησαν «εγκληματίες που χρηματοδοτούνται από τη Σερβία». «Είναι επαγγελματίες, με στρατιωτικό και αστυνομικό υπόβαθρο», είπε ο Κούρτι, προτρέποντάς τους να παραδοθούν.

Η επισκοπή Ράσκα-Πρίζρεν της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία περιλαμβάνει το Μπάνισκο, είπε ότι άνδρες μέσα σε τεθωρακισμένο όχημα εισέβαλαν στο μοναστήρι, αναγκάζοντας τους μοναχούς και τους επισκέπτες πιστούς να κλειδωθούν μέσα στον ναό.

«Ένοπλοι μασκοφόροι κυκλοφορούν στον περίβολο και ακούγονται περιστασιακά πυροβολισμοί», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

«Η Μητρόπολη καταδικάζει έντονα την τυφλή βία που ασκείται στον θρησκευτικό χώρο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και προτρέπει όλες τις πλευρές να θέσουν τέλος στη σύγκρουση το συντομότερο δυνατό».

Η αστυνομία είπε ότι οι δράστες τοποθέτησαν πρώτα βαρέα οχήματα σε μια γέφυρα στο χωριό. Πυροβόλησαν εναντίον αστυνομικών που τους πλησίασαν, πριν κατευθυνθούν στο κοντινό μοναστήρι. Εκτός από τα θύματα, τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν στους πυροβολισμούς, σύμφωνα με την αστυνομία του Κοσόβου.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η συνοριακή αστυνομία του Κοσόβου έκλεισε δύο σημεία διέλευσης με τη Σερβία.

Βούτσιτς: Δεν έχει καμία εμπλοκή η Σερβία

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς καταδίκασε τη δολοφονία του αστυνομικού στο χωριό Μπάνισκο στο βόρειο Κόσοβο. «Δεν θέλω να δικαιολογήσω τη δολοφονία ενός Αλβανού αστυνομικού, ούτε είναι δυνατόν να τη δικαιολογήσω. Αυτή η πράξη είναι απολύτως καταδικαστέα», τόνισε ο πρόεδρος της Σερβίας σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι. Δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα ήταν η δυσκολότερη για τη Σερβία από το 2004 και το πογκρόμ κατά του σερβικού πληθυσμού το 2008, όταν το Κόσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του.

Ο Βούτσιτς επισήμανε ότι ο σερβικός στρατός και η αστυνομία δεν είχαν καμία σχέση με τα επεισόδια, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Αλμπιν Κούρτι ότι με την απόδοση ευθυνών στο Βελιγράδι προσπαθεί να δικαιολογήσει την επιβολή καθεστώτος βίας στο βόρειο Κόσοβο. «Ήθελαν απλώς να ρίξουν την ευθύνη στο Βελιγράδι και να δείξουν ότι έχουν κάθε δικαίωμα να επιτίθενται σε πολίτες στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου», δήλωσε ο Βούτσιτς.

Για τους ένοπλους Σέρβους δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις, ανέφερε ότι πρόκειται «για κάποιους Σέρβους από το Κόσοβο που εξεγέρθηκαν», τονίζοντας ότι δεν εξοπλίστηκαν ούτε έλαβαν στολές από τη Σερβία. Ο Βούτσιτς υποστήριξε ότι καμία εμπλοκή δεν είχε ούτε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας, λέγοντας ότι οι ένοπλοι Σέρβοι κατέφυγαν στη μονή στο Μπάνισκο γιατί είχαν τραυματίες και ζήτησαν βοήθεια.

Επικοινωνία Μπορέλ με Κούρτι και Βούτσιτς

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είχε επικοινωνία με τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι «μετά τη σημερινή αποτρόπαια και άνανδρη τρομοκρατική επίθεση εναντίον αξιωματικών της αστυνομίας του Κοσόβου», αναφέρει ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

Ο κ. Μπορέλ καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο τη σημερινή επιθετικότητα. Επίσης, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια, τους συναδέλφους και τους οικείους του αστυνομικού που έχασε τη ζωή του εν ώρα υπηρεσίας και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες αστυνομικούς.

Ο ύπατος εκπρόσωπος είχε επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Επανέλαβε την έκκλησή του προς τους δράστες να παραδοθούν αμέσως και να απελευθερωθούν οι προσκυνητές σε μοναστήρι στο Μπάνισκο, ώστε να φύγουν με ασφάλεια. Έκανε έκκληση για αποκατάσταση της ηρεμίας και της σταθερότητας.

Επισημαίνεται ότι η EULEX (σ.σ αποστολή της ΕΕ για την επιβολή του κράτους δικαίου στο Κόσοβο) παρακολουθεί την κατάσταση επί τόπου και είναι έτοιμη να υποστηρίξει τους θεσμούς του Κοσόβου στη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας όλων των κοινοτήτων της, σύμφωνα με την εντολή της και σε στενό συντονισμό με την KFOR του ΝΑΤΟ (σ.σ. ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο). Ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για το Κόσοβο βρίσκεται σε στενή επαφή με τις αρχές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v