Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέτρα κόντρα στην... άπνοια της αιολικής βιομηχανίας θεσπίζει η ΕΕ

Πώς θα ξεπεραστούν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, προσκόμματα στη χρηματοδότηση και γραφειοκρατικά κωλύματα, προκειμένου να ενισχυθούν επενδύσεις ανεμογεννητριών «made in Europe», στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας.

Μέτρα κόντρα στην... άπνοια της αιολικής βιομηχανίας θεσπίζει η ΕΕ

Μέτρα που θα τονώσουν τον χωλαίνοντα αιολικό τομέα της θα αποκαλύψει το επόμενο διάστημα η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η συμφόρηση στην εφοδιαστική αλυσίδα και το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης έχουν βάλει φρένο στα έργα.

Το πακέτο πρόκειται να επιταχύνει την αδειοδότηση για αιολικά έργα, να βοηθήσει στη διασφάλιση σταθερών προμηθειών και να βελτιώσει τους υφιστάμενους κανόνες σχετικά με τους πλειστηριασμούς, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Εως τις 24 Οκτωβρίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η Κομισιόν πιθανότατα θα ενσωματώσει αλλαγές στους κανονισμούς που ήδη εξετάζουν οι βουλευτές.

Η Ευρώπη προσπαθεί να επιταχύνει τη στροφή της προς μια βιώσιμη οικονομία και να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια, σ' ένα περιβάλλον υψηλότερων τιμών και ασθενούς ανάπτυξης. Παράλληλα, θέλει να το πετύχει αυτό χωρίς να ενισχύσει τις πωλήσεις ξένων παραγωγών, όπως της Κίνας, καθιστώντας την Ενωση των 27 εξαρτημένη στις εισαγωγές.

«Αρχίζουμε να βλέπουμε αυξημένο ανταγωνισμό από μη Ευρωπαίους κατασκευαστές», δήλωσε ο Phil Cole, διευθυντής βιομηχανικών υποθέσεων στο λόμπι Wind Europe. «Ακούσαμε από την πρόεδρο Φον ντερ Λάιεν ότι πρέπει να κινηθούμε περισσότερο προς ένα μοντέλο παραγωγής "made in Europe" όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας -και αυτή είναι πλέον άποψη ριζωμένη στον κλάδο».

Η ΕΕ συζητά ήδη ορισμένες προηγούμενες προτάσεις που έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση της παραγωγής καθαρής ενέργειας, όπως ο νόμος Net Zero Industry Act, που καλεί την Ενωση να κατασκευάζει εγχωρίως τουλάχιστον το 40% των αναγκών της σε τεχνολογία καθαρής ενέργειας έως το 2030.

Ωστόσο, βασική ανησυχία είναι ότι, παρά τη μαζική ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, οι αιολικές εταιρείες βρίσκονται υπό πίεση λόγω των αυξανόμενων τιμών των πρώτων υλών και του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης. Ακόμη και οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές ανεμογεννητριών στην Ευρώπη δυσκολεύονται, όπως οι Vestas Wind Systems και Siemens Energy.

Ενώ τα περίπου 250 εργοστάσια του αιολικού τομέα στην Ευρώπη μπορούν να βασίζονται σε κονδύλια της ΕΕ για την καινοτομία, βλέπουν δυσκολίες στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση για την επέκταση της εφοδιαστικής αλυσίδας, σύμφωνα με τη Wind Europe. Η αργή διαδικασία αδειοδότησης είναι επίσης μεγάλος πονοκέφαλος, καθώς τα υπεράκτια αιολικά έργα περιμένουν συχνά έως και πέντε χρόνια για το πράσινο φως.

«Μεταξύ άλλων λόγων, η διαδικασία αδειοδότησης διαρκεί τόσο πολύ απλώς επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι στις περιφερειακές αρχές αδειοδότησης για να επεξεργαστούν τη γραφειοκρατική δουλειά», είπε ο Cole. «Πρέπει να σκεφτούμε πώς θα επιταχύνουμε αυτές τις διαδικασίες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v