Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Β. Ιρλανδία: Σε ισχύ οι μετα-Brexit κανόνες, αντιδρούν οι Ενωτικοί

Ξεκινά η εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας Λονδίνου-Βρυξελλών για τις εισαγωγές προς την ιρλανδικη επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο οι Ενωτικοί συνεχίζουν να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία.

Β. Ιρλανδία: Σε ισχύ οι μετα-Brexit κανόνες, αντιδρούν οι Ενωτικοί

Οι νέοι κανόνες μετά το Brexit για την εισαγωγή εμπορευμάτων στη Βόρεια Ιρλανδία από τη Βρετανία τίθενται σε ισχύ αυτό το Σαββατοκύριακο, αποτέλεσμα της συμφωνίας που υπογράφηκε τον περασμένο Φεβρουάριο μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, χωρίς ωστόσο να έχει κατευνάσει του Ενωτικούς της επαρχίας.

Από την Κυριακή, τα αγαθά που θα φτάνουν στην επαρχία από τη Βρετανία και προορίζονται για την αγορά της Ιρλανδίας - ή άλλων χωρών της ΕΕ - θα υποβάλλονται σε ειδικούς ελέγχους για να επαληθεύεται η καταλληλότητά τους για την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Τα αγαθά που προορίζονται προς πώληση ή κατανάλωση στη Βόρεια Ιρλανδία θα υπόκεινται σε ταχύτερη διαδικασία.

Ωστόσο, για τους Ενωτικούς της Βόρειας Ιρλανδίας, οι νέοι κανόνες απειλούν την ενότητα της Βρετανίας και τη θέση της επαρχίας στους κόλπους της.

«Την Κυριακή θα επιβεβαιωθεί ότι η Βόρεια Ιρλανδία έχει σύνορα στη μητέρα Ιρλανδία», δήλωσε στο BBC ο Σάμι Γουίλσον, βουλευτής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), ο οποίος θεωρεί ότι έτσι η Βόρεια Ιρλανδία καθίσταται μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά πλήρες μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου».

Από τον Φεβρουάριο του 2022, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους κανόνες μετά το Brexit, το DUP μποϊκοτάρει τους τοπικούς βορειοϊρλανδικούς θεσμούς, εμποδίζοντας τον σχηματισμό κυβέρνησης που πρέπει να μοιράζεται με τους Ρεπουμπλικανούς του Σιν Φέιν, το οποίο έγινε εδώ και έναν χρόνο η πρώτη πολιτική δύναμη της επαρχίας.

Προκειμένου να προασπίσει την ειρήνη που επιτεύχθηκε το 1998 έπειτα από τρεις δεκαετίες σύγκρουσης και για να αποφύγει την επαναφορά των μεθοριακών ελέγχων μεταξύ της επαρχίας - μοναδικό χερσαίο σύνορο του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ - και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, το βορειοϊρλανδικό πρωτόκολλο δημιούργησε ντε φάκτο ένα σύνορο μεταξύ του νησιού της Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, αυτό το πρωτόκολλο τροποποιήθηκε με ένα νέο πλαίσιο που υπογράφηκε μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών, χωρίς ωστόσο να ικανοποιεί τους Ενωτικούς που συνεχίζουν να αρνούνται να θέσουν τέλος στο μποϊκοτάζ τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v