Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλό 25ετίας για το βρετανικό κόστος δανεισμού

Πρώτη στον χορό των αυξημένων αποδόσεων κρατικών ομολόγων η Βρετανία, με 5,1%, ξεπερνώντας την εκτόξευση που προκάλεσε η πρωθυπουργία Λιζ Τρας. Το μεγαλύτερο χτύπημα δέχονται τα ομόλογα παγκοσμίως μετά την πανδημία.

Υψηλό 25ετίας για το βρετανικό κόστος δανεισμού

Το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού της Βρετανίας έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1998, καθώς η πολιτική αστάθεια στις ΗΠΑ και οι φόβοι για παρατεταμένα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού προκάλεσαν ξεπούλημα στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων.

Η απόδοση των 30ετών κρατικών ομολόγων έφτασε στο 5,115% στις πρωινές συναλλαγές, σύμφωνα με τον πάροχο οικονομικών δεδομένων Refinitiv.

Η άνοδος ανεβάζει το κόστος δανεισμού της Βρετανίας πάνω από τα επίπεδα που καταγράφηκαν πριν από έναν χρόνο, κατά την κρίση που προκάλεσε ο μίνι προϋπολογισμός της Λιζ Τρας, ενώ ακολουθεί τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα έως το 2024 και πιθανώς έως το 2025, γράφει ο Guardian.

Δεδομένου ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις δανείστηκαν τεράστια ποσά καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ παράλληλα επιχειρούν να αμβλύνουν το πλήγμα του περασμένου έτους από τις υψηλές τιμές ενέργειας, εκτιμάται ότι οι χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους θα πιεστούν περαιτέρω.

Εξάλλου, στις ΗΠΑ, η άνοδος του δανεισμού της κυβέρνησης και η αστάθεια μετά την απομάκρυνση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι ώθησαν τις αποδόσεις του αμερικανικού 10ετούς σε υψηλό 16 ετών.

Ταυτόχρονα, η Γερμανία βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο εν μέσω αναφορών για νέες δυσκολίες εντός του τρικομματικού κυβερνώντος συνασπισμού, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, ξεπερνώντας το 3% για πρώτη φορά από το 2011. Η απόδοση του γερμανικού 30ετούς άγγιξε επίσης υψηλό 12 ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v